Krivično delo ubistva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Krivično delo ubistva
UVOD

Pravo na život označava se kao vrhovno ljudsko pravo ili kao najosnovnije od svih ljudskih prava. Takav karakter ovog prava potvrđuje i činjenica da u okviru osnovnih ljudskih prava i sloboda, garantovanih međunarodnim dokumentima (Univerzalna deklaracija o pravima čovjeka, Evropska konvencija o ljudskim pravima, Konvencija o kažnjavanju i sprečavanju zločina genocida, Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata iz 1949. godine sa dopunskim protokolima iz 1965. godine, Američka konvencija o ljudskim pravima, Afrička povelja o pravima čoveka i naroda) pravo na život spada u grupu apsolutno zaštićenih prava, tj. onih prava koje države ne mogu ni pod kojim uslovima ukinuti, niti ograničiti bez obzira na vrstu vanrednih okolnosti u kojima se neka država može zateći, npr. ratno stanje ili stanje opšte opasnosti koje ugrožava opstanak cijele nacije.

Krivičnopravna zaštita prava na život i telesni integritet predstavlja najznačajniji segment krivičnopravne zaštite u svim savremenim krivičnim zakonodavstvima. To je sasvim razumljivo ako se ima u vidu da pravo na život i telesni integritet predstavlja fundamentalno i primarno ljudsko pravo na kojem se temelje i iz kojeg se izvode sva ostala čovekova prava. S obzirom na to, moglo bi se reći da je krivičnopravna zaštita ovog prava osnov zaštite svih drugih ljudskih prava, te je potpuno deplasirano svako raspravljanje o bilo kojem drugom pravu čoveka ako pravni poredak ovom pravu ne obezbeđuje adekvatnu zaštitu. U ostvarivanju krivičnopravne zaštite prava na život i telesni integritet savremena zakonodavstva uspostavljaju takav sistem koji, bez obzira na razlike koje u tom pogledu postoje između pojedinih zakonodavstava, u gotovo svim zemljama izražava iste osnovne tendencije i u osnovi ispoljava slične karakteristike.

Sadržaj

UVOD 3
1 Ubistvo u pravnim izvorima starog i srednjeg veka 4
2 Ubistvo kao fenomen 8
3 Ubistvo u krivičnom pravu Srbije 10
3.1 Učinilac krivičnog dela ubistva 12
3.2 Vrste ubistva 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:14 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krivično-pravo derrick 0 3,821 21-09-2013 01:20 AM
zadnja poruka: derrick
  Krivično delo genocid derrick 0 1,901 24-01-2013 07:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Krivično-pravna zaštita tajnih podataka u srbiji Maja 0 1,696 24-02-2012 03:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Krivično delo protiv imovine - Kradje Maja 0 2,608 24-02-2012 03:26 PM
zadnja poruka: Maja
  Genocid - medjunarodno krivično pravo Maja 0 2,863 23-02-2012 09:31 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: