Kretanje tijela kroz vazduh - tjelesni odgoj i sport

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kretanje tijela kroz vazduh - tjelesni odgoj i sport
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Mehanički uticaj sredine na tijelo koje se u njoj kreće je od velikog značaja u biomehanici humane lokomocije. Ona djeluje na tijelo,spoljne poluge ili bačene sprave silama interakcije i mjenja njihovu putanju,brzinu i domet,ona svojim impulsom mjenja količinu kretanja trošeći mehaničku energiju tijela zahtijeva dodatno trošenje mišićnog rada.Gasovi se nazivaju imenom fluidi. Gasovi (vazduh) su fluidi kroz koje se kreće čovjek ili njegove mašine, sprave koje baca itd. Nauka koja proučava kretanje kretanje gasova zove se aerodinamika. Ako se na putu strujanja fluida postavi čvrsta zapreka onda će dijelići fluida biti prisiljeni da se razmiču i da obilaze oko zapreke. Svaki fluid ispoljava određeno protivljenje da se bilo kakvo tijelo kreće kroz njega,onda se ovo protivljenje zove otpor.

Fluid oko tijela može da se kreće na 2 načina i to:
1.Laminarno i
2.Turbulentno.

Laminarno kretanje je kretanje u kome se susjedni slojevi fluida pomjeraju jedan pored drugog ne miješajući se.One su paralelne međusobno i fluid se javlja samo pri malim brzinama kretanja tijela kroz fluid odnosno strujanja oko tijela (slika 1a).

Turbulentno kretanje javlja kad se brzina fluida povećava i dolazi do nepravilnog kretnja dijelova fluida,susjedni se slojevi miješaju i stvaraju se vrtlozi (slika 1b).

Istraživanje su pokazala da u tom slucaju sila otpora kojom fluid djeluje na tijelo moze da se prikaze formulom:
Fo= ½ x C x P x A x v²
U njoj je C koeficijent srazmjernosti koji se naziva koeficijent otpora,P je gustina fluida, A je povrsina poprecnog presjeka tijela i V je brzina strujanja fluida (ili kretanje tijela u njemu što je svejedno). Ova formula pokazuje da pri turbulentnom kretanju fluid djeluje na tijelo silom koja je proporcionalna kvadratu brzine,što je od velikog znacaja za njenu primjenu u ispitavanje realnih biomehanickih problema. (Mikić, Bjeković, 2004).

KRETANJE KROZ VAZDUH

Čovjekova kretanja se najcesce odvijaju kroz vazduh,u gasovitom fluidu jer je vazduh prirodna sredina razvoja ljudske vrste,za koju su vezane sve njegove funkcije.
Nauka o gasovima zove se aeromehanika,a nauka koja ispituje ravnotezu vazduha zove se aerostatika,a aerodinamika ispituje kretanje gasova.Vazduh jes sredina neophodna za zivot,i u njemu stalno zvimo i krecemo se.
Kohezija je kod vazduha manja nego kod tecnosti zbog cega su i njegovi djelici pokretljiviji.
Molekuli gasova uslijed toplote teze da se progresivno rasture na sve strane.Ova teznja je kao sila,veca od njihove kohezije,pa zbog toga vazduh uvijek ispunjava svaki prostor.Ta teznja gasova-vazduha da se sire,zove se ekspanziona sila ili napon gasa.Posto izmedju dijelica gasova zbog napona uvijek postoje znatna odstojanja,gasovi se mogu znatno sabiti zbog cega kazemo da su gasovi lako stisljivi.Kad prestne vanjski pritisak gasovi uvijek zauzimaju rniju zapreminu,sto znaci da posjeduju-elasticnost zapremine,daleko u sirim granicama nego tecnosti. 1 litar vazduha je oko 773 puta laksi od 1 litra vode,sto znaci da mu je gustina za toliko puta manja.Svako tijelo opkoljeno vazduhom,postaje za onoliko puta laksekoliko je teska njima istisnuta zapremina vazuduha.Vazduh je materijalna cestica pa kao takvo posjeduije i vlastiti pritisak,u sve strane pa i na dno.Ta pritisak se mjeri tzv. atmosferama (Mikić, Bjeković, 2004).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:34 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Transport supstanci kroz ćelisku membranu Vesnica 0 1,233 14-05-2010 02:02 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Transport materija kroz celijsku membranu Vesnica 0 1,927 14-05-2010 01:43 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: