Kreditni portfolijo banke

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Kreditni portfolijo banke
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


UVOD

1.1. Područje istraživanja


Riječ kredit potiče od latinske riječi credito i predstavlja sporazum ili ugovor kojim se neka novčana vrijednost daje u zamjenu za obećanje da će se pozajmljena sredstva vratiti u predviđemom roku zajedno sa pripadajućom kamatom. Iz ovoga se može zaključiti da kamata predstavlja cijenu novca i da je ona ustvari naknada za rizik kojem se izložio zajmodavac, stupajući u ovakav poslovni aranžman. Postoji više razloga za pozajmljivanje novčanih sredstava putem kredita, pa su iz tih različitih razloga i potreba tu banke i druge finansijske institucije, kako bi omogućile put do ovih sredstava
Osnovna funkcija banaka jeste prikupljanje depozita plaćajući pasivnu kamatnu stopu i njihovo plasiranje naplaćujući aktivnu kamatnu stopu. Budući da ovaj vid finansiranja predstavlja najveći i najvažniji izvor finansiranja banaka, banka mora pažljivom i preciznom kreditnom politikom da se upušta u svaki posao pojedinačno. Ovim dolazimo do prve stavke u upravljanju rizikom kreditnog portfolija banke, a to je razumna kreditna politika. Kreditna politika banke treba da predstavlja okvir kreditne aktivnosti, koji je sastavljen od jasne svakodnevne operativne procedure. Ono na čemu treba da se zasniva kreditna politika jeste maksimizacija profitabilnosti kreditne aktivnosti u okviru prifvatljivog rizika za banku.
Rizik predstavlja sastavni dio svakog posla, pa samim tim i bankarskog. S obzirom da je budućnost banke povezana sa pravilno procjenjenim rizikom njenih plasmana, menadžment mora posebnu pažnju da posveti sagledavanju i analizi poslovanja zajmotražioca, kako bi se zaštitio od mogućih gubitaka koji mogu da naruše ugled banke i u zavisnosti od veličine gubitaka, možda čak da je dovedu pred stečaj.

1.2. Hipoteza rada


Ovaj rad nastoji dokazati sledeću hipotezu:

"Ukoliko preduzeće tj.banka želi da u okruženju stekne konkurentsku prednost, ona mora bolje da upravlja analitikom, te da nađe najbolji način finansiranja i plasmana, da bi se izbjegao rizk, gubitak i drugi neželjen rezultat, a sve to u cilju ostvarenja dobrih poslovnih rezultata."

1.3. Cilj diplomskog rada


Ukazati na vezu između rizika, tj.štićenja pred rizikom i poslovanja banke, odnosno menadžmenta i uticaj istog na buduće poslovne odluke.
Cilj diplomskog rada je prikazati značaj plasiranja kredita, tj. upravljanje kreditnim plasmanima, a samim tim i kreditnim rizikom jer loš kredit šteti banci i njenom poslovanju, što je od izuzetnog značaja za menadžment. Pokazati proces koji se primjenjuje za upravljanje rizikom kratkoročnog, kreditiranja stanovnivništva i dugoročnog kreditiranja, a upravljanje rizikom predstavlja koordinisanje sredstvima banke, procjenu kreditnih sposobnosti zajmotražioca i određivanje načina i stepena zaštite prilikom odobravanja kredita.

1.4. Predviđene metode obrade sadržaja

• opisna metoda,
• analitička metoda,
• priprema diplomskog rada,
• mentorski konsultativni razgovori.

1.5. Predviđena ograničenja pri obradi sadržaja

Ograničenja se odnose na tačnost podataka, odnosno iskazanih vrijednosti , prikupljenih pri izradi diplomskog rada, gdje se kao izvor koriste zvanične web stranice.

1.6. Predviđeni sadržaj rada


Rad je podijeljen na šest dijelova. U prvom dijelu je predstavljen rad, hipoteza, te načini izrade i očekivana ograničenja u radu. Drugi dio nas uvodi u kreditni portfolijo i kreditnu politiku, a treći u rizike u kreditnom portfoliju. Zatim slijedi upravljanje istim, a peti dio govori o bazelskim principima. Šesti dio rezimira rad i donosi zaključke.

2. KREDITNI PORTFOLIJO BANKE

Pod pojmom kreditnog portfolija banke treba podrazumijevati grupu kredita ili sve kredite u aktivi banke koje je menadžment banke klasifikovao prema korisnicima kredita.

2.1. Struktura kreditnog portfolija banke


Svaki kreditni portfolijo treba da sadrži sledeće elelmente:

• vrstu kredita i ročnost kredita,
• visinu i strukturu kamatnih stopa,
• obezbjeđenje (kolateral) kredita,
• zaštitnu klauzulu u kreditnim ugovorima.

Kreditni portfolijo banke se može posmatrati i sa šireg aspekta, pri čemu on obuhvata ne samo kredite već i ostale izvore sredstava u pasivi bilansa stanja banke. Na ovaj način se uspostavlja ravnoteža između kredita (plasmana) i izvora sredstava banke. Kreditni plasmani treba da su jednaki svojim izvorima. Dakle, izvori sredstava su ti koji diktiraju obim i strukturu kreditnog portfolija. Ukoliko banka ima namjeru da privuče nove klijente, ona u svom kreditnom portfoliju treba da raspolaže sa svim vrstama kredita: različite namjene i različite ročnosti. Uješnost menadžera banke jeste, da drže u kreditnom portfoliju one kredite koje se najviše traže od klijenata, kao i one kredite koji se očekuju da će biti traženi od klijenata. U principu posmatrano, svaki kreditni portfolijo treba da raspolaže sa širokim spektrom kratkoročnih i dugoročnih kredita koji su namijenjeni pravnim i fizičkim licima. Ponuda kredita treba da je kompletirana sa visinom i vrstama kamatnih stopa, određenim kolateralom, učešćem ili položenim depozitom od strane korisnika kredita. Banke se obično oprijedeljuju na uvođenje zaštitnih klauzula, jer se krediti odobravaju na osnovu prikupljenih tuđih (depozitnih) izvora sredstava. Ključni ciljevi kreditnog portfolija banke se odnose na: obom portfolija, strukturu portfolija, kreditne usluge, naplatu kredita, cijenu kredita, ostvareni profit. Kreditni portfolijo treba da respektuje, razne uticaje na portfolijo i strategiju kreditne politike dotične banke.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krediti MMF – a i Svetske banke - Seminarski rad derrick 0 2,065 03-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovanje banke sa stanovništvom 2 derrick 0 1,897 03-02-2014 01:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj i intervencija centralne banke na deviznom tržištu derrick 0 2,210 02-06-2013 12:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Dugoročni plasmani banke Maja 0 2,303 19-07-2012 03:40 PM
zadnja poruka: Maja
  Mjesto i uloga središnje banke u bankarskom sustavu Republike Hrvatske - hr Maja 0 1,712 19-07-2012 03:34 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: