Kredit

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Kredit
Predmet i cilj rada


Predmet i cilj ovog rada jeste ispitivanje svih mogućnosti za odobravanje kredita preduzećima od strane banaka. Da bih pojasnila problematiku ovog istrazivanja, najpre ću objasniti značenje pojma kredit i navesti vrste kredite prema nizu kriterijuma.
Zatim ću ispitati koje su to mogućnosti korišćenja kredita od strane preduzeća, i mogućnosti banaka u Srbiji da odobravaju kredite, gde ću navesti konkretne primere banaka i njihovu ponudu, kao i proceduru kreditiranja, počev od navodjenja opštih uslova za odobravanja kredita, kriterijuma kreditne sposobnosti klijenta, postupka odobravanja i korišćenja kredita, podnošenja zahteva za kredit, razmatranja i obrade kreditnog zahteva i sprovodjenja odluke o kreditnom poslu.


Opšti pristup pojmu kredit

Izraz kredit potiče od latinske reči creditum, što znači kredit ili zajam, odnosno od reči credo, credere što znači verovati. Sigurno je u svim fazama evolucije kreditnog posla poverenje predstavljalo značajan faktor prilikom pozajmljivanja sredstava. I danas poverenje igra nezaobilaznu ulogu prilikom odobravanja sredstava dužnilku,medjutim to jeste nužan ali ne I dovoljan uslov. Kredit je postao masovan bankarski proizvod, orjentisan na široku grupu preduzeća, klijenata banke. Kredit u savremenim uslovima predstavlja multisvrsni bankarski posao I jedan od najznačajnih instrumenata u oblasti politike plasmana banke.
Kredit je za banku kao poverioca dužničko poverilački posao, gde banka kao poverilac upošljava raspoloživi deo slobodnih novčanih sredstava, pri čemu koristi odredjene forme obligacionih normi, uzima odredjeni oblik ličnog ili realnog jemstva koje je dužnik dužan da prezentira banci, kako bi banka kao poverilac bila sigurna da će dužnik uredno i na vreme izvršiti svoje obaveze prema poveriocu. Sam kreditni zahtev dužnika mora biti na odgovarajući način dokumentovan i ekonomski obrazložen u pogledu svrhe za koju će dužnik traženi novac iskoristiti.
Kredit se u privrednom životu može razvrstati prema nizu kriterijuma. Prema obliku u kom se daje, kredit se može podeliti na: naturalni, komercijalni i novčani kredit. Naturalni kredit, tj. kredit u realnim dobrima (žitu, stoci,itd.) se daje i vraća u naturi. Komercijalni kredit se daje u robi a vraća u novcu: uglavnom se praktikuje izmedju preduzeća. Dok organizovani kredit danas isključivo koristi novčani oblik, tj. daje se i vraća u novcu. Prema upotrebi krediti se dele na proizvodjačke i potrošačke. Potrošački se zaključuje u cilju jačanja potrošačke moći dužnika, a proizvodjački da bi neposredno podigao proizvodnu moć. I on se dalje deli na dve vrste: na obrtni i investicioni.
Sa gledišta trajanja, krediti se dele na tri kategorije: a) kratkoročni, b) srednjoročni i c) dugoročni.U kratkoročne kredite ubrajaju se svi krediti koji traju od jednog dana do dve godine. Srednjoročni krediti su oni koji dospevaju u roku od dve do deset godina, a dugoročni čiji rok dospeća prelazi deset godina. Sa gledišta plaćanja kamate dele se na kamatne i beskamatne. Sa gledišta uslov otplate razlikuju se celi, obročni i amortizacioni krediti. Za statističke svrhe važna je podela na odobren i iskorišćen planski, neplanski i nadplanski kredit.
Najčešće se, sa stanovišta klasifikacije sreću se sledeći nazivi kredita:
• Eskontni i reeskontni krediti
• Akceptni krediti
• Avalni ili kaucioni krediti
• Konto-korentni krediti
• Lombardni kredit
• Hipotekarni kredit


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  AVALNI I AKCEPTNI KREDIT VS1 0 4,727 01-06-2010 05:05 PM
zadnja poruka: VS1
  Kredit Proces Autor1 0 2,866 04-04-2010 08:23 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: