Korporativna društvena odgovornost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Korporativna društvena odgovornost
Pojam korporativne društvene odgovornosti ( eng. corporative social responsibility- CSR) , uopšteno rečeno, odnosi se na posvećenost kompanija prema etičnom ponašanju i doprinošenju ekonomskog razvoja , demonstrirajući pritom poštovanje prema ljudima , zajednicama, društvima i okolini.
Danas povecano interesovanje za ulogu biznisa u društvu je promovisano od strane povecane senzitivnosti i svesnosti o etičkim problemima i ekološkim problemima sredine. Problemi kao sto su zagadjenje spoljašnje sredine, neprikladan tretman radnika, loša proizvodnja koja smešta potrošače u neugodan i ugrožen položaj su svakodnevna pojava u medijima.U nekim zemljama sve više se razvijaju državne regulative koje se tiču svih ovih pitanja. Takodje standardi i zakoni su tako postavljeni da važe na medjunacionalnom nivou ( od strane evropske unije, npr.) Mnogi investitori i menadžeri su počeli da vode računa o korporacijskoj društvenoj odgovornosti i sprovođenju politike preduzeća u tom smislu. Sa druge strane potrošači takodje postaju sve više osetljivi na performanse kompanije na polju društvene odgovornosti , naročito vezano za onu kompaniju od koje kupuju potrebna dobra ili traže usluge. Ovi trendovi su doprineli stvaranju pritiska na kompanije i nalažu im da funkcionisu na ekonomskim, drustvenim i ekološki opravdanim strategijama.
Pojam društvene odgovornosti često se povezuje i sa pojmom održivog ili opravdanog razvoja, koji se može definisati kao razvoj koji izlazi u susret i zadovoljava potrebe sadašnjice bez ugrožavanja iste te mogućnosti budućim generacijama.
Posvećenost društvenoj odgovornosti i aktivnosti jedne firme na tom polju odnose se na one aspekte organizacionog ponašanja firme koji se tiču : zdravlja i sigurnosti, brige za životnu sredinu, ljudskih prava, zatim prakse menadžmenta ljudskih resursa, razvoja zajednice, zaštite potrošača, zaštite radnika, odnosa sa snabdevačima, poštenosti u poslovanju...


Istorijski kontekst

Stav da biznis može ili treba imati obaveze koje dosežu dalje od ekonomske uloge pojavio se davno, mada je postao naročito aktuelan šezdesetih i sedamdesetih godina minulog veka. Tokom istorije uloge organizacija koje proizvode dobra ili pružaju usluge za tržište često su bile povezane sa političkim, socijalnim ili čak vojnim dešavanjima. Tako je , na primer , u ranim fazama razvoja kompanija u Engleskoj postojalo javni dogovor, na neki način , koji je podrazumevao da korporacije treba da pomognu postizanje ciljeva društva koji su tada bili istraživanje teritorija kolonija, postavljanje naseobina, zatim da pomognu obezbeđivanje usluga transporta, razvijanje bankarskih i finansijskih usluga....itd. Tokom devetnaestog veka korporacija kao forma biznisa organizacije rapidno se razvija u Sjedinjenim Američkim Državama. To je dovelo do toga da se tačno utvrde društvene obaveze i odgovornosti borda direktora. To je dovelo i do donošenja brojnih zakona i propisa tako da korporacije odgovaraju pred sudom za povredu zakona koji se odnose na zaštitu životne sredine, zatim , zaštitu potrošača, radnika... Konkurencija je nalagala da se ide i dalje od nekršenja zakona, jer na tržište se reflektuju moralni i etički osećaji potrošača.
Sredinom dvadesetog veka o društvenoj odgovornosti poslovanja već raspravljaju eksperti iz oblasti menadžmenta.
Poslednjih decenija koncept društvene odgovornosti i uopšte poslovne etike postao je jedan od najvažnijih aspekata poslovanja.Stakeholders

Pojava brojnih društvenih pokreta šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, pokreta organizovanih radi negodovanja zbog tadašnjeg tradicionalnog korporacijskog menadžmenta koji je bio zasnovan isključivo na ostvarivanju profita, dovelo je osamdesetih godina do razvijanja novog koncepta korporacijske društvene odgovornosti.
Možda najizrazitiji predstavnik i entuzajista tradicionalnog slobodnog tržišta je Milton Fridman. Naslov njegovog članka objavljenog 1970. godine u The New York Times- u glasi " Društvena odgovornost biznisa je da poveća svoj profit". Po Fridmanu menadžeri korporacije su samo nameštenici akcionara i oni imaju povereničku odgovornost da maksimiziraju profit svojih akcionara. Kada bi davali novac u dobrotvorne svrhe to bi značilo da oni tuđ novac poklanjaju. Takođe, da bi pomagali razvijanje zajednice, oni bi morali da se uključe u političke tokove, a menadžeri za tako nešto nisu osposobljeni. Kako jedan biznismen da razume čitavu državnu socijalu politiku i potrebe, pita Fridman. On je optužio pristalice ideje društvene odgovornosti da propovedaju čisti i nepatvoreni socijalizam. On kaže i to da samo ljudi mogu imati odgovornosti ove vrste , a ne kompanije, odnosno biznis. Milton naglašava na kraju i poziva na svoju knjigu Kapitalizam i sloboda, da je jedina odgovornost biznisa da obavlja i da se uključi u one aktivnosti koje doprinose uvećanju profita, i pritom da te aktivnosti ne izlaze iz "pravila igre".


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-04-2010 08:20 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment kao društvena pojava derrick 0 1,010 26-02-2014 12:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Lobiranje - korporativna i industrijska bezbednost Dzemala 0 1,836 20-02-2011 06:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Principi mendžmenta- menadzment i drustvena odgovornost i etikaMaturski, Seminarski Dzemala 0 1,644 09-09-2010 08:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Menadzment i drustvena odgovornost i etika Vesnica 0 2,472 04-06-2010 04:05 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Poslovna etika - korporativna društvena odgovornost Vesnica 0 2,009 26-05-2010 07:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: