Korištenje modela uspješnosti (Balancedscore card) u većim poslovnim organizacijama -

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Korištenje modela uspješnosti (Balancedscore card) u većim poslovnim organizacijama -
Korištenje modela uspješnosti (Balancedscore card) u većim poslovnim organizacijama - hr

Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


U vreme kada tvrtke u mnogim industrijama nude slične proizvode i koriste slične tehnologije visokih performansi poslovni procesi su posljednje preostale točke diferencijacije. Praćenje performansi i mjerenje je ključno za upravljanje poslovnom organizacijom na održiv način. Efikasnim i smišljenjim mjerenjima dolazi se do sposobnosti da se trenutno donose odluke o tome kako reagirati na određenu situaciju, a na temelju rezultata mjerenja. Bez mjerenja nije moguce organizirati svoje poslovanje, a skoro nemoguce, stalno unaprijedite svoje poslovne procese. Važno je da postoji jasno razumijevanje razlike između onoga što, kako i zašto se mjeri.

Mjerenje performansi poslovnih pocesa je značajan dio kontinuiranog poboljšanja procesa i PM unutar organizacije. Ako povežete performanse procesa s odgovornošću za poslovne procese onda čete imati mogućnost zaista upravljati poslom po modelu visokih performansi i održivog razvoja. Postoji nekoliko ključnih elemenata za mjerenje performansi procesa. Iz perspektive procesa, mogu se identificirati slijedeći: Mjere i ciljevi performanse poslovnih procesa koji su u vezi s ljudima i poslovanjem moraju biti: razvijeni, usvojeni, dokumentirani, priopćeni i primijenjeni; Organizacija mora odrediti koje ključne procese želi mjeri. To zahtijeva da su ovi procesi jasno definirani, dokumentirani i da su usvojene metrike procesa; Treba postojati mehanizam za praćenje stvarnih performansi ključnih procesa, menadžera, osoblja i timova, u odnosu na usvojene ciljeve; Potreba za priznavanjem dobrih performansi i odgovarajućim nagradama; Treba uspostaviti programe stalnih poboljšanja koji će doprinijeti održivosti; Specifični programi komunikacija koji privlače pažnju slušatelja (javnosti treba obratiti pozornost, zapamti, uživa i uči iz komunikacije)

Kada govorimo o mjerenju treba misliti da li je fokus na tome da li mjerimo nešto što može predvidjeti reakciju ili su u pitanju samo izvještaj o određenoj situaciji u kojoj se ništa ne može učiniti. Postoje dvije vrste indikatora ovih pojava:
• predupređujući indikatori - mjere koje izvještavaju o situacijama koje su uzročno povezane sa rezultatima koji se žele postići;
• indikatori sa zadrškom opisuju situacije koje se ne mogu mijenjati...


Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Interne i eksterne performanse procesa 5
1.2 Osnovni elementi koncepta Balanced Scorecard 6
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Korištenje modela poslovne izvrsnosti (EFQM) u većim poslovnim organizacijama - hr Dzemala 0 2,303 08-07-2011 09:28 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: