Kontrola uprave putem ombudsmana

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Kontrola uprave putem ombudsmana
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Zaštita prava građana u odgovornosti je države. Državna je odgovorna da preko njenih službenika i institucija obezbedi svim građanima pravnu zaštitu i zaštitu njihovih osnovnih prava. Svi službenici države moraju ovom poslu da pristupe predano i profesionalno. Međutim, u praksi to nije uvek tako. Dešava se da veliki broj građana bude prevareno na ovaj ili onaj način od strane državnih institucija ili nekog njenog segmenta. Od ranijih dana postoje mehanizmi da ovu pojavu spreče.

Ombudsman je organ koji je uspostavljen Ugovorom iz Mastrihta. Imenuje ga Evropski Parlament. Ovaj organ prima žalbe od svakog građanina Unije ili svakog fizičkog ili pravnog lica koje ima statutarno sedište u nekoj državi članici, a koje se odnosi na slučajeve loše uprave u radu komunitarnih organa ili tela, sa izuzetkom Suda pravde i Prvostepenog suda u vršenju njihovih funkcija. Lice imenovano za Ombudsman za vreme trajanja mandata ne može obavljati bilo koju drugu, plaćenu ili neplaćenu profesionalnu delatnosti. Lice koje se imenuje mora biti kvalifikovano za vršenje najsloženijih pravnih Načela ombudsmana

Osnovni princip od kojeg ombudsman polazi u procenjivanju pravilnosti ili nepravilnosti, tj. ispravnosti ili neispravnosti je princip zakonitosti. Polaznu tačku za revizore pri ocenjivanju rada i poslovanja preduzeća predstavljaju zakonski i drugi propisi i na njima zasnovane upute, direktive, smernice, pravilnici i statuti. Ukoliko za ocenu rada i poslovanja preduzeća ne postoje nikakvi specijalni propisi, upute, smernice ili direktive, primenjuju se principi uobičajene dobre prakse ili princip vrednog i dobrog ekonomisanja. Neophodno je ispitati da li je primenjen osnovni princip poslovanja, a to je princip racionalnosti i princip ekonomičnosti.

Sadržaj

UVOD
1.1 Državni ombudsman u Srbiji 3
1.2 Misija Međunarodnog udruženja ombudsmana 7
1.3 Uslovi za nezavisnost rada Ombudsmana od organizacione jedinice 8
1.4 Poverljivost Ombudsmana 9
1.5 Policijski ombudsman 10
1.6 Uloga poverenika za informacije od javnog značaja u postupku kontrole zakonitosti rada policije 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:10 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Knjige evidencije u organima uprave derrick 0 1,297 08-03-2014 12:59 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija uprave i državni službenici u Republici Srbiji derrick 0 1,356 08-03-2014 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Reforma javne uprave u skladu sa evropskim standardima 2 derrick 0 1,173 21-09-2013 01:34 AM
zadnja poruka: derrick
  Da li je kontrola ustavnosti demokratski institut derrick 0 1,092 24-01-2013 07:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Reforma državne uprave derrick 0 1,161 23-01-2013 10:39 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: