Kontrola osmolalnosti etc

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kontrola osmolalnosti etc
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Osmolalnost predstavlja osmotsku koncentraciju rastvora izrazenu u osmolima rastvorene supstance u jedinici zapremine vode, odnosno to je broj cestica rastvorene supstance u jedinici zapremine vode. S obzirom na to da telesne tenosti predstavljaju veoma razblazene rastvore, za merenje njihove osmolalnosti koristi se hiljaditi deo osmola, a to je miliosmol na kilogram vode (mOsm/kg H2O)

Ukupni osmolalitet plazme cine sve osmotski aktivne supstance medju kojima najveci znacaj imaju natrijum, glikoza i urea, dok ostale cine osmolalitet od svega 5–8 mOsm/kg vode. Ukupni osmolalitet plazme(Uk.Posm) iznosi 275–295 mOsm/kg H2O.

U regulaciji osmolaliteta plazme najveci znacajimaju osmoreceptori u supraoptikim jedrima hipotalamusa. Povecanje osmolalnosti ekstracelularne tecnosti ili smanjenje cirkulisuceg volumena, preko osmoreceptora dovodi do pojacanog osecaja zedji i povecane sekrecije antidiuretskog hormona (ADH), sto u krajnjoj dinstanci dovodi do retencije vode . Smanjenje osmolaliteta plazme izaziva suprotne efekte.

Osmolarnost predstavlja broj osmotski aktivnih rastvorenih supstanci u litri vode.

Hipotonican rastvor je rastvor koji ima manju koncentraciju rastvorenih supstanci od celije(manje od 280 mOsm/l),pa voda ide iz sredine vece u sredinu manje koncentracije vode I celija bubri.

Hipertonican rastvor je rastvor koji ima vecu koncentraciju rastvorenih supstanci od celije,pa voda ide iz celije u ECT odnosno celija se smezurava.

Regulacija osmolarnosti i koncentracije natrijuma su u tesnoj vezi zato sto Na predstavlja najzastupljeniji jon u ekstracelularnoj tecnosti. Natrijumova koncentracija je izmedju 140 i 145 mmol/l (142 mmol/l) ,a osmolarnost iznosi oko 300 mOsm/l(oko 282 kada se koriguje za jonske reakcije). Posto ove varijable odredjuju raspodelu tecnosti izmedju ekstra i intracelularne tecnosti,veoma ih je vazno precizno kontrolisati.

Dva sistema koja su primarna u regulaciji koncentracije natrijuma i osmolarnosti ECT su:
1.osmoreceptor-ADH sistem
2.mehanizam zedji

U slucaju kada se osmolarnost odnosno koncentracija natrijuma u plazmi poveca iznad normale,npr.zbog manjka vode,ukljucuje se ovaj system tako sto:

Povecanje osmolarnosti uzrokuje smezuravanje posebnih nervnih celija tj. Osmoreceptorskih celija koje su lokalizovane u prednjem hipotalamusu u blizini supraoptickih jedara.

Smezuravanje uzrokuje paljenje i sirenje nervnih signala u susedne nervne celije u SON koje sprovode signale kroz hipofizarnu peteljku do zadnjeg reznja hipofize.

Ti akcioni potencijali stimulisu oslobadjanje ADH koji je skladisten u sekretornim granulama u nervnim zavrsecima.

ADH ulazi u krvotok ,transportuje se do bubrega i povecava propustljivost distalnih tubula,kortikalnih sabirnih tubula i kanalica unutrasnje medule za vodu.

To uzrokuje povecanu reapsorpciju za vodu ,a samim tim i izlucivanje male zapremine koncentrovane mokrace.

Cilj ovog mehanizma je cuvanje vode u telu,a izlucivanje natrijuma i drugih rastvorenih supstanci mokracom.Na taj nacin dolazi do razredjivanja rastvorenih supstanci u ECT cime se ispravlja pocetna prekomerna koncentrisanost ECT.

Medjutim ,u slucaju hipoosmolalnosti,prevelike razredjenosti ECT,dolazi do obrnutog redosled desavanja.

Stvara se manje ADH------smanjuje se propustljivost za vodu u bubreznim tubulima------manje vode se reapsorbuje------stvara se velika kolicina razredjene mokrace.

Ovim procesom se povecava osmolarnost prema normalnoj.

Sinteza ADH u supraoptickim i paraventrikularnim jedrima hipotalamusa i oslobadjanje ADH iz zadnje hipofize

Hipotalamus sadrzi dve vrste magnocelularnih neurona koji sintetisu ADH u SON i PVN hipotalamusa.Kada se ADH sintetise,transportuje se niz aksone ovih neurona do zavrsetaka koji su u zadnjoj hipofizi,menjaju propustljivost njihovih membrane i povecavaju ulazak kalcijuma.ADH koji je uskladisten u sekretornim granulama nervnih zavrsetaka se oslobadja u odgovoru na povecan ulazak kalcijuma.

Nivo ADH se u plazmi moze povecati nekoliko puta u minuti,jer je sekrecija veoma brza.

Drugo podrucje za kontrolu osmolarnosti i ADH je AV3V - anteroventrikularni region trece komore.Lezije ovog regiona uzrokuju visestruke poremecaje u kontroli sekrecije ADH,zedji,apetita za Na i krvnog pritiska.U okolini ovog regiona i SON su nervne celije koje ekscitiraju mala povecanja osmolarnosti ECT,zato se ovi neuroni nazivaju osmoreceptori.

Oslobadjanje ADH je kontrolisano i kardiovaskularnim refleksima priliom odgovora na snizenje krvnog pritiska(ili zapremine krvi) .Tada se ukljucuju arterijski baroreceptorski refleksi i kardiopulmonalne reflekse.Povecana sekrecija ADH uzrokuje povecanu reapsorpciju tecnosti u bubrezima sto omogucava vracanje krvnog pritiska i zapremine krvi na normalan nivo.

ADH je znatno osetljiviji na promene osmolarnosti nego na promenu zapremine krvi.Promena osmolarnosti plazme za samo 1 % dovoljno je da se poveca nivo ADH,dok zapremina krvi mora da se smanji za oko 10 %.

Ostali stimulusi za sekreciju ADH mogu biti u CNS-u,zatim neki lekovi i hormone,nausea,nakotin,morfijum,alkohol(inhibira lucenje zbog izrazite diureze).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Anti - doping kontrola Vesnica 0 4,496 03-05-2010 10:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: