Koncept upravljanja preduzeća- vođenje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Koncept upravljanja preduzeća- vođenje
100% Kvalitetni diplomski radovi.
65000 Gotovih radova spremnih za download.
Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


UVOD

„Ko se povede za praksom bez teorije, taj je kao kormilar koji se ukrca na lađu bez kormila i kompasa i nikada nije siguran kuda plovi.“

Leonardo da Vinči

Vođenje je kao pojam u širokoj upotrebi a u najužoj vezi je sa upravljanjem.
Iz analize procesa odlucivanja koji prolazi kroz faze inicijative, pripreme odluke, donošenja odluke, realizacije i kontrole, evidentno je da se proces odlucivanja izjednacava s funkcijom upravljanja. Na izjednacavanje funkcije upravljanja i odlucivanja nailazimo i kod stranih autora. Ako funkciju upravljanja cini postavljanje ciljeva, planiranje, organizovanje, vodenje i kontrola, onda je iznad svih ovih delova (faza) funkcije upravljanja, proces odlucivanja. Tako, npr., i poznati teoreticar organizacije, Herbert A. Simon upotrebljava termin odlucivanje (decision making) kao sinonim za upravljanje. I za Akia Moritua primarna funkcija menadžmenta je donošenje odluka, odnosno odlucivanje. Ako, odlucivanje nije jedina funkcija menadžmenta, kako istice W. Jack Duncan, onda je sigurno osnovna funkcija menadžmenta.
Odlucivanje, prema Mesconu, Albertu i Khedouriju, deluje na sve aspekte upravljanja. Menadžment u ovom kontekstu možemo izjednaciti sa integralnom funkcijom upravljanja.
Odlucivanje je, isto kao i komuniciranje, zajednicko svakoj menadžerskoj funkciji. Sposobnost donošenja odluka je veština koja se usavršava sa vremenom i iskustvom. Svaki covek svakodnevno donosi na desetine pa i stotine odluka, a da ni ne govorimo o broju odluka koje covek donese tokom svog života. Odluka nije ništa drugo nego izbor izmedu više alternativa. I dok covek, u svakodnevnom životu relativno lako obavlja izbor, tj. donosi odluke, npr., šta obuci danas, medutim, znatno teže odlucuje o tome koju školu, fakultet ili slicno odabrati, gde se zaposliti, koga odabrati za bracnog partnera i tome slicno. Ipak, za vecinu odluka u privatnom životu dovoljna je intuicija. Medutim, to ne vredi i za odlucivanje u preduzecu.
Odlucivanje o poslu je vrlo znacajno za svako preduzece, zbog cega se primarno mora temeljiti na naucnim metodama. Zbog toga se ne treba ni cuditi da su teorije odlucivanja kao i kvantitativne metode za poslovno upravljanje i odlucivanje postali glavni predmeti u školama za poslovno upravljanje u svetu, a u poslednje vreme i kod nas. Tacnije, od svih podrucja menadžmenta, upravo na podrucju odlucivanja moguca je najšira primena naucnih metoda za donošenje odluka. Istraživanja nekih autora pokazuju da menadžeri donose oko 80 odluka na dan, jednu svake pete ili šeste minute, dok drugi kažu oko stotinjak odluka dnevno.


Sadržaj


UVOD
1 Koncept upravljanja preduzećem 5
1.1 Klasična teorija rukovođenja i menadžmenta 8
1.2 Moderna teorija rukovođenja i organizacije 15
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 23


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:40 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistem upravljanja i kontrola zaštite životne sredine Maja 0 2,907 08-02-2012 11:10 AM
zadnja poruka: Maja
  Struktura upravljanja akcionarskim društvom Maja 0 1,953 02-02-2012 07:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Scorecard analiza korporativnog upravljanja u restoranu Dalmatinac Maja 0 1,501 02-02-2012 01:04 PM
zadnja poruka: Maja
  Savremeni koncept Nove javne uprave sa posebnim osvrtom na javna preduzeca u R. S Maja 0 2,052 02-02-2012 12:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Analiza upravljanja, autoevaulacija i organizaciona dijagnostika MK GROUP Maja 0 1,736 30-01-2012 03:39 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: