Koncepcija marketinga u drvnoj industriji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Koncepcija marketinga u drvnoj industriji
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

Poslednjih godina marketing se sve više posmatra kao proces razmene. To je društveni proces zadovoljavanja potreba razmenom, a obuhvata pojedince koji hoće da podmire svoje potrebe i organizacije.
Kako se razvijao marketing, tako su u vezi sa njim traženi i neki odgovarajući uzroci. Prvo je preovladavao bartering (od barter - cenkati se, razmena robe) kao kod razmene robe za robu (naturalna razmena). Sa razmene robne privrede javlja se prodaja kao direktna razmena robe za novac, pri čemu je bartering postao samo deo prodaje. Za razliku od koncepta, tzv. integralnog marketinga na prihvatanje društvenog marketinga novi termin nije naišao. Izraz koji se upotrebljava za marketing je "potrošačko društvo". Potrošačko društvo u kome je razvijen marketinški koncept proizvodnje otkriva sve moguće potrebe i sve što se može prodati to je sa stanovišta proizvodnje i društva racionalno.
Kroz oblik jednog proizvoda u drvnoj industriji, kroz njegov dizajn definišu se svi faktori koji deluju i koji predstavljaju elemente marketinga. Stručnjaka za marketing i dizajnere ne zanima proizvod sam po sebi nego kontekst u kojem se on nalazi, na svim nivoima, a prvenstveno njegov odnos sa korisnikom u smislu zadovoljenja njegovih potrošača. U tom smislu dizajn bi mogli definisati kao kreiranje odnosa između proizvoda i potreba. Industrijski dizajn i marketing isprepliću se u svim fazama i elementima marketing-aktivnosti. Kvalitet proizvoda u drvnoj industriji uz primenu dizajn-koncepcije predstavlja izdvajanje pozitivnog reagovanja potrošača na proizvode preduzeća.
Marketing je razmena koja se obavlja između onih koji čine ponudu i onih koji čine tražnju. Marketing je ekonomski proces koji povezuje proizvodnju i potrošnju omogućavajući da proizvodi idu potrošačima, a informacije o porebama potrošača proizvođačima.
Pod marketing miks konceptom se podrazumeva kombinacija instrumenata sa kojima preduzeće može da utiče na ostvarenje svih ciljeva.
Prilikom formulisanja strategije neophodno je primeniti marketing koncept u drvnoj industriji što bi značilo da treba poći od potrošača kao polazne tačke. Najbolja je ona kombinacija koja vodi ka ostvarenju ciljeva preduzeća i jedan od osnovnih ciljeva marketing koncepta je zadovoljenje potreba i želja potrošača ili korisnika robe i usluga uz maksimiranje tržišta. Ovo ukazuje da je osnovni cilj potrošača i priznavanje potrošača kao kralja kome su ovi faktori određeni, a profit nije cilj, profit je samo rezultat koji dolazi sam po sebi ukoliko je zadovoljen potrošač.
Što se tiče instrumenata marketing miksa mogu biti brojna, ali u teoriji i privrednoj praksi bilo je nastojanje da se izdvoje nekoliko osnovna u okviru kojih se mogu odrediti brojni. Naime, možemo da prihvatimo da je jedan od instrumenata marketing miksa proizvod. Pod proizvodom možemo obuhvatiti delovanje brojnih elemenata instrumenata kao: proizvodni program, linija proizvoda, pakovanje proizvoda, dizajn, servisiranje, kreditiranje, finansiranje itd.
"FREJ" koristi dva instrumenta i to:
1. Ponuda što čini proizvod, pakovanje, servisiranje, kreditiranje itd.
2. Sredstva što čini ličnu prodaju itd.
Kela i Lajzer vide tri instrumenta kao: servis proizvoda miksa, komunikacioni miks, distribucioni miks. To ukazuje na mogućnost delovanja na tržište kombinacijom elemenata miksa proizvoda, oblicima komunikacije i distribucije.
Kuliton daje predlog sa 4 instrumenata marketing miksa: proizvod, cena, distribucija i promocija. Sva 4 instrumenta su najšire i danas prihvaćena uz kombinovanje brojnih oblika i elemenata u okviru svih instrumenata sa različitim doziranjem svakog od njih što je zavisno od internih i eksternih faktora privrednih sistema.
Prema Kulitonu ova 4 instrumenta obeležena kao 4R trebaju biti usmereni na potrošača i tim instrumentom treba delovati.

Koncept marketing miksa

U preduzeću se aktivnosti rešavanja problema naziva odlučivanje. Problem u preduzeću se javlja u onom slučaju kada postoji mogućnost izbora sa 2 ili više ciljeva, i od 2 ili više pravca za izbor do realizacije cilja. To znači da se u preduzeću postavljaju 2 ili više alternative koje se trebaju razmatrati i od njih da se izabere jedna a to znači treba da se donese odluka o izboru alternative. Prilikom izbora alternative ili donošenja odluke neophodno je da se ima u vidu prošlost sa svim faktorima koji su uzrokovali pojavu problema sadašnjost sa ovim elementima koji je sačinjavaju i kom utiču na donošenje odluke i budućnost što ukazuje na vremenski prostor kada će se odluka i sprovesti. Što se kvaliteta odluke tiče, zavisi od metode odlučivanja kao i informacija kojima se raspolaže prilikom donošenja odluke. Kvalitetu odlučivanja doprinosi sam postupak odlučivanja koji se sastoji od nekih aktivnosti kao faze što bi izdvojili:
- najpre treba uporediti cilj i definisati problem
- zatim odrediti kvalitet informacija kojom raspolažemo pa ukazati na mogućnost sagledavanja odgovarajućih alternativa i predložiti izbor neke od


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Marketing kao poslovna koncepcija savremenog preduzeća derrick 0 1,838 10-02-2014 01:20 AM
zadnja poruka: derrick
  Međusobna povezanost odnosa sa javnošću, medija i marketinga derrick 0 1,752 10-02-2014 01:12 AM
zadnja poruka: derrick
  Primena savremenog marketinga u funkciji organizacije 2 derrick 0 1,731 12-09-2013 12:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Cena kao element strategije marketinga derrick 0 1,967 12-09-2013 12:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Istorijat i pojam direktnog marketinga derrick 0 1,449 12-09-2013 12:34 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: