Komunikacije i odnosi sa javnošću

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Komunikacije i odnosi sa javnošću
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

• Identifikovati glavne tačke menadžerske strategije uvažavajući komunikaciju u ugostiteljskoj industriji
• Opisati ciljne grupe za menadžerske strategije komunikacije
• Navesti primer procesa komunikacije
• Diskutovati odnos sa javnošću kao jedan od glavnih pokretača komunikacije
• Navesti instrukcije za odnos sa medijima i štampom

Najuspešniji top menadžeri su obično i najbolji u komunikaciji sa medijima. Ovaj podatak je tačan i za menadžere u ugostiteljskoj industriji. Strategija komunikacije mora biti usmerena kao široj publici od strane mendžera-ugostitelja. U publiku se ubraja: zaposleni, korisnici, finansijski analitičari, investitori i deoničari, franšizeri, mediji, uticajne osobe i okolina u kojoj se kompanija i/ili predstavništvo nalazi. Crtež 1-15 opisuje glavne tačke za komunikaciju.

Figura 1-15 Glavne tačke za komunikacijsku strategiju

Glavne tačke za komunikaciju


• Zaposleni
• Korisnici
• Finansijsi analitičari
• Investitori/deoničari
• Franšizeri
• Mediji
• Uticajne osobe
• Okolina

Preneti Vašu poruku ciljnim grupama je glavni cilj menadžment strategije. Jedan od ključnih uslova za uspeh je razemeti cilj svake glavne tačke. Na primer, za radnike, cilj je motivisati ih da bi poboljšali njihove performanse i smanjili gubitke. Za franšizere i investitore/deoničare, cilj je naterati ih da povećaju investciona ulaganja. Ova dva primera će Vam pomoći da razumete strategiju i taktičko izvršavanje koji bi menadžment mogao da primeni. Za obraćanje zaposlenima, govor, video ili lična pisma mogu biti primenjena, dok bi za investitore i franšizere bili primenjeniji sastanci i direktna obraćanja. Ključ za celokupni uspeh u komunikaciji je imati plan, cilj, ciljnu grupu, kao i strategiju i taktiku koja dobro smišljena i izvršena.

Četiri "A" u strategiji komunikacije

Cilj i strategija komunikacije bi trebalo biti isplanirana i namenjena svim tržišnim ciljevima. Strategija i cilj usmereni potrošačima bi trebalo da podignu kupovinu, potrošnju i zadržavanje poverenja kupca. Oni bi takođe mogli da stimulišu nove kupce i zainteresovane. Rezultati mogu biti izmereni u količinama ako su unapred isplanirani. Nova obaveštenja bi trebalo da budu tempirana za najveću moguću promenu na ciljanim tržištima. Uticanje na zainteresovane u pozitivnom smislu je jedna od glavih aduta dobrog vođenja u ugostiteljskom biznisu. Čak iako je menadžment u krizi, jedna dobro tempirana i odrađena kampanja može izaći na pozitivno.

TEHNOLOGIJA

Tehnologija komunikacije pruža važne u istom trenutku i u kancelariji, kući, automobilu ili individui. PCD (Personal Communications devices – Personalne komunikacijske naprave) sada nudi mnoštvo mogućnosti. Bežična revolucija poboljšava mogućnost povezivanja i produktivnosti. Naravno, internet i tehnologije povezano sa internetom znatno poboljšale komunikaciju.

Efektivni načini komunikacijske strategije su nazvane četiri "A". Prvo je Awareness – Pažnja ili prizivati zainteresovanost kod Vaše publike. Sazivanje pres konferencije, web sazivanje ili održavanje sastanek zaposlenih ili konvencija franšizera, mogu omogućiti prizivanje pažnje. Sledeće "A" je Attitudes – Stav; npr. da biste učinili da mediji pozitivno pišu o vašem brendu, potrudite se da zaposleni odu sa sastanka motivisani ili da franšizeri misli sve najbolje o njihovom brendu. Treće "A" je Action – Akcija ili kako naterati na određeno ponašanje. Ovo se dešava kad zaposleni odu na posao i osećaju se bolje i motivisanije, vaša kompanije se prikazuje pozitivno u medijima ili izveštajima ili kada se franšizeri zainteresuju da ih neko iz razvoja pozove. I poslednje "A" je Action 2 – Akcija 2, koja je definisana pokretom ili potrošnjom. Učinak zaposlenih se poboljšava, mediji zovu za još intervjua, a franšizeri širu svoju franšizu kod vas. Crtež 15-2 objašnjava četiri "A" komunikacisjke strategije.

Crtež 15-2

Komunikacijske strategije


- Awareness (attention) – pažnja (pozor)
- Attitude (influence) – stav (uticaj)
- Action (desired behavior) – Akcija (željeno ponašanje)
- Action 2 (motion/consumption) – Akcija 2 (pokret/potrošnja)

Uspešni menadžeri podrazumevaju dobrog komunikatora koji planiraju i izvrše plan, rezultujuću u pokretu i potrošnji. Senior menadžeri imaju druge odgovoronosti u ugostiteljstvu i za taktiku i raspored se moraju osloniti na profesionalce u odnosu sa javnošću. Neke kompanije odlučuju da imaju formalne PR menadžere i osoblje za komunikaciju, dok je drugima to na višem nivou. Neke odlučuju da imaju oba; formalno osoblje kao i spolje eksperte pod ugovorom. U sledećem delu, videćete kako se odnosi sa javnošću povezuju sa komunikacijama.

ODNOSI SA JAVNOŠĆU

Odsnosi sa javnošću je strateško oružje. To je pokretač komunikacije povezan sa strateškom porukom različitim ciljnim grupama. Odnosti sa javnošću moraju uključiti široku ciljnu grupu, koja uključuje investitore, deoničare, franšizere, kao i važne osobe, potrošače usluge i proizvoda. Odnosi sa javnošću mogu efektivno da prenesu poruku svima u ovoj velikoj ciljnoj grupi. Takođe, odnosti sa javnošću mogu se dokazati kao veoma efektivini i za motivisanje zaposlenih.
Publicitet je samo jedno gledište na odnose sa javnošću. Publicitet je besplatan, ali može biti negativan koliko i pozitivan. O publicitetu ćemo diskutovati u više detalja u narednim poglavljima.
Mnogo je pretpostavki oko odnosa sa javnošću "PR je BS", "PR je nedefinisan-ništa ne poboljšava i ne može se izmeriti", "Odnosi sa javnošću je uzaludno trošenje vremena i para", "Svako može da bude PR". Ljudi koji ovako komentarišu ili ne razumeju odnose sa javnošću ili su samo bili suočeni sa neorganizovanim odeljem za PR. Tačno je, PR ne utiče direktno na prodaju, ali može biti vrlo uticajno na poboljšanje prodaje. Pogledaćemo neka osnovna pravila za strategiju PR-a i videti šta je to u stvari, kako se primenjuje i kasnije kako ga možemo izmeriti.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-06-2010 09:18 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odnosi s javnošću - osnovne informacije o predmetu Dzemala 0 1,323 18-08-2011 08:39 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije -25 zekan 0 2,803 09-09-2010 11:13 AM
zadnja poruka: zekan
  Organizacione uloge - poslovne komunikacije Vesnica 0 2,599 25-06-2010 08:26 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Znacaj neformalne komunikacije Vesnica 0 2,179 24-06-2010 09:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Komunikacije Vesnica 0 2,942 22-06-2010 09:36 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: