Komunikacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Komunikacije
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Proces komunikacije je proces pomoću kojeg ljudi pokušavaju da se sporazume prenošenjem simboličkih poruka. Bernet i Mancel smatraju da je komunikacija presudna za usvajanje i difuziju informacije kao oblika sporazumijevanja, odnosno kao osnovne poruke. Difuzija informacije je proces koji ima svoje različite forme i sadržaje, ali i vrlo često različite mehanizme. U principu, razlikujemo primarnu, ili direktnu, i sekundarnu, ili indirektnu difuziju.Osnovni principi širenja informacije su:
• Princip oblika
Od dva ponuđena, a funkcionalno slična rješenja informacije, primarno se difuzioniše onaj čija je osnovna forma direktan izraz njegove elementarne funkcije, dok prateći elementi mogu biti interesantni zbog simboličkog značenja.
• Princip kvaliteta
Što su primalac i davalac informacije sličniji, difuzija konkretno ponuđenog rješenja će biti uspješnija.
• Princip kontinuiteta
Poželjno je da između davaoca i primaoca i informacije ne bude prepreka u bilo kom obliku.
• Princip sukcesije
Svaka informacije ima svoj vremenski slijed.Na početku je jednostavnija informacija, a zatim sve složenija, što uslovljava prihvatanje njenog usvajanja i širenja.
• Princip kompatibilnosti
Primalac informacije prihvata i usvaja samo onu informaciju koja je kompatibilna sa njegovim referentnim sistemom. Ukoliko to nije slučaj, informacije podliježe adaptaciji koja mijenja ili formu informacije ili njeno značenje.
• Princip koncentričnih krugova
Difuzija bilo koje informacije kreće iz nekog centra i ide u koncentrično-kružnim talasima ka periferiji.Što je ta periferija više fizički odvojena od centra, to će difuzioni efekti biti slabiji.
• Princip funkcionalne srodnosti
Lakši i brži prodor ostvaruje funkcionalno srodna informacija, nego ona koja to nije, odnosno informacija koja je usamljenik.
• Princip kontaktnog diferencijala
Prethodnica svake informacije je kontakt koji ostvaruju ljudi, odnosno individue.To znači – s obzirom na činjenicu da pojedinac nikada nije ispunjen ličnom kulturom bez ograda – on će biti u stanju da prenese samo one elemente svoje kulture koji su mu bliski.
• Princip komunikabilnosti
Vjerovatnoća uspješnosti difuzije je veća ukoliko se informacija može brže, jasnije i potpunije predstaviti potencijalnom usvojiocu.
Đurić smatra da se ona informacija, koja se najlakše izražava, najlakše i najbrže i usvaja. Nastupanje informacije počinje širenjem obavještenja o njenom postojanju, njenom promocijom, nakon čega se mjeri zainteresovanost za nju. Ovaj proces se može posmatrati i kao potproces difuzija, odnosno može se poistovijetiti sa procesom komunikacije. proces komunikacije se sastoji od širenja stimulansa i njihove percepcije, uticaja, korišćenja i djelovanja u kome dominiraju dva faktora: faktor pošiljaoca-kompanije i faktor primaoca-korisnika. S obzirom da su ponašanja korisnika podnožna stalnim promjenama, komunikacijski proces se takođe mora stalno mijenjati i prilagođavati njihovim zahtjevima.
Prema Lasvelu (Harold Lasswell), komuniciranje se sastoji od sljedećih pitanja:
Ko saopštava?
Šta saopštava?
Kojim kanalom?
Kome saopštava?
Sa kakvim rezultatom?

Komunikacijski proces je vrlo složen proces, dvosmjeran i podložan subjektivnosti. Zato nije čudo sa postoji čitav niz prepreka efikasnoj komunikaciji. U teoriji se spominju četiri vrste komunikacijskih prepreka o kojima menadžeri treba da vode računa.To su:
• problemi procesa komuniciranja
• fizičke prepreke komuniciranja
• problemi razumijevanja poruka
• psihološke prepreke u komuniciranju.

1.Problemi procesa proizilaze iz lošeg funkcionisanja jedne ili više komponenti u komunikacijskom lancu.Komponemte komunikacijskog lanca su pošiljalac, primalac, proces kodiranja i dekodiranja ili kontrola putem povratne veze.
2.Fizičke zapreke komunikaciji mogu, takođe, biti različite prirode.Menadžera koji govori vrlo tihim glasom, često na sastanku većina prisutnih neće dobro razumjeti.Radnik na gradilištu sa štitnicima na ušima možda neće čuti upozorenje da se teret otkinuo sa dizalice i pada na njega.Sekretarica koja treba da, iz Njujorka, za svog šefa telefonom nazove poslovnog partnera u Beogradu tačno u podne, neće nikoga naći u partnerovoj kancelariji zbog vremenske razlike od 6 sati.Fizičke barijere moguće je savladati tehnologijom ili izborom medija.Menadžer koji govori pretiho može da koriste mikrofon,radnik u štitnicima može imati slušalice za radio vezu, a automatska centrala može sekretaričin poziv proslijediti kući poslovnog partnera.

1.1.CILJ KOMUNIKACIJE


Komunikacija ima za cilj promociju informacije i sadrži sljedeće elemente:
a) promotor-komunikator,
b) sredstva koja komunikator koristi da bi ostvario komunikaciju,
c) sadržaj poruka koje komunikator pomoću sredstava širi, te njihov učinak
d) primalac poruka koje se šire od komunikatora.

Promotor-komunikator informacije može biti sam njen kreator ili specijalizovana institucija ili pojedinac.mnoga je poželjnijem ali ne isključivo, da promotor informacije bude specijalizovana institucija ili pojedinac, čiji je zadatak da:
1. Razvije potrebu za informacijom time što pri promociji ističe poznate i prisutne probleme zainteresovanima, čak ih dramatizujući, uz stav da je rješenje za takvo stanje upravo informacija koju on promoviše.
2. Izvrši dijagnozu problema koji treba da se razriješe, što nije ni najmanje lako. Ali, ako promotor nedelju dana hoda u cipelama zainteresovanih, dijagnoza će biti najvjerovatnije uspješna.
3. Tijesno se poveže sa potencijalnim korisnicima informacije, ali bez nasilja.Veoma je važno pridobiti povjerenje zainteresovanih, pri čemu oni treba prvo da prihvate promotora.Bez toga nema ni prihvatanja informacije koja se nudi.
4. Podstiče nastojanja za promjenom.Promotor je u prvom redu motivator zainteresovanih, koji ohrabruje njihove akcije i mišljenja koja su usmjerena ka prihvatljivom ostvarenju ciljeva.
5. Pretvara nastojanja u akciju. Promotor nastoji da usmjeri ljudske akcije ka rješenju koje on nudi, odnosno ubijedi zainteresovane u potrebu usvajanja informacije.
6. Indukuje dalju otvorenost prema informaciji uopšte.
7. Uvažava primjedbe (želje, sugestije, zatjeve) zainteresovanih kreatoru informacije, što je jako važno ne samo za kreiranu informaciju, već i za njeno poboljšanje.

Cilj pošiljaoca je da preda svoju poruku primaocu. Posebnoje važno da se izbjegne mogućnost da primalac ne dobije poruku iz slijedećih razloga: (a) prisustvo selektivne pažnje-primaoci poruke ne zapažaju sve ono što ih okružuje, (b) prisustvo selektivne iskrivljenosti-ovdje primaoci poruke iskrivljuju poruku i čuju tek ono što bi željeli čuti, i © prisustvo selektivnog prisjećanja-ovdje primaoci zadržavaju samo mali dio poruka koje do njih dopiru.

Aker i Majers dva osnovna faktora komunikacijskog procesa-pošiljaoca i davaoca-tretiraju kao (a) uslove poruke i (b) uslove auditorija.
Berens (Michael Berens) preferira dvofazni tok komunikacijskog procesa masovnog komuniciranja. On smatra da poruka prenosnika treba da bude prvo prihvaćena od strane tzv. ,,vođe mišljenja,, novatora, induktora, a oni ih poslije toga prenose manje aktivnim članovima (neodlučnim, konzervativnijim).

1.2. PORUKA

Poruka je šifrovana informacija koju pošiljalac-komunikator-promoter šalje primaocu. Šram (Wilbur Schramm) obrazlaža vjerovatnost da će potencijalni primalac obratiti pražnju na neku poruku slijedećom formulom:
VP = PPN – PPK/TN
VP = vjerovatnost pažnje
PPN = podsticaj percepirane nagrade
PPK = podsticaj percepirane kazne
TN = troškovi napora


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-06-2010 09:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije -25 zekan 0 2,803 09-09-2010 11:13 AM
zadnja poruka: zekan
  Organizacione uloge - poslovne komunikacije Vesnica 0 2,598 25-06-2010 08:26 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Znacaj neformalne komunikacije Vesnica 0 2,179 24-06-2010 09:39 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Akcenat i ton glasa - poslovne komunikacije Vesnica 0 2,162 22-06-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Komunikacije i odnosi sa javnošću Vesnica 0 1,658 22-06-2010 09:18 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: