KOMUNICIRANJE I POSLOVNA ETIKA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
KOMUNICIRANJE I POSLOVNA ETIKA
[b]Sadržaj

Sadržaj

1.Uvod........................................................................................................3
2. Usmereno poslovno komuniciranje........................................................4
3. Telefonsko poslovno komuniciranje......................................................7
4. Pismeno poslovno komuniciranje..........................................................9
5.Zaključak..............................................................................................12
6.Literatura..............................................................................................13


Uvod

Komunikacija (od latinske reči komunicare – razgovarati) je u najširem smislu reči sporazumevanje među ljudima, a informacija (latinska reč informatio – obaveštenje) je deo sistema komunikacije kojom se saopštavaju poruke, odnosno nepoznate ili nedovoljno poznate činjenice. Svaki organizovani i svrsishodni oblik obaveštenja je komunikacija.

Međutim, reč komunikacije objektivno ima, posebno danas, mnogostruku upotrebu, što čini da dobija i višestruka značenja. Ostaje kao bitno da je to proces koji teče između dva prostora na kojima se nalaze izvor ili pošiljalac i korisnik informacija ili primalac.

To znači da je komunikacija u osnovi uspešna transmisija poruke, koja u sebi ima određenu informaciju.

Sredstva komuniciranja su: sredstva informisanja (štampa, radio, tv, ceo mas-medij), umetnost (književnost, slikarstvo, vajarstvo, muzika i dr.), naučna literatura, cifre, simboli, razni signali i dr.

Jezik i govor su najsavršenija i najvažnija sredstva komuniciranja, posebno kada je reč o saopštavanju misli drugima, odnosno za upravnu i povratnu komunikaciju.

Sredstva komuniciranja su se usavršavala uporedo s ljudskim društvom. U prvobitnoj zajednici vizuelna i zvučna sredstva su bila: dim, vatra, zvuci bubnjeva i dr. Dvadeseti vek, međutim, doneo je čovečanstvu elektronski sistem informisanja (radio, televizija, kompjuter).

U poslovnom svetu uobičajena su tri osnovna oblika komuniciranja:
- usmereno
- telefonom
- pismeno2.Usmereno poslovno komuniciranje

2.1. Odlike usmenog poslovnog komuniciranja


Govorenje (usmeni govor) kao oblik komuniciranja među ljudima je u velikoj prednosti nad pisanjem (pisanim govorom) i to bitno određuje i usmenu poslovnu komunikaciju, koja, takođe, u okviru celokupne poslovne komunikacije zauzima centralno mesto. Jer, svi značajni poslovi se ne mogu celishodno i sa uspehom realizovati dok se poslovni partneri ne sastanu i kroz usmenu poslovno komuniciranje ne zaključe posao.

Usmeno poslovno komuniciranje predstavlja najbitniji deo ovog vida poslovanja među ljudima, jer sve to dovodi u određeni sklad i odnos i daje potrebnu poslovnost i zvaničnost. Istovremeno se u toku ovog vida komuniciranja informacije dopunjuju, razmenjuju i u hodu prilagođavaju poslovnim partnerima. Prema tome, usmeno poslovno komuniciranje predstavlja nezamenljiv vid opštenja poslovnih ljudi i pruža optimalne uslove da se uvek čuje svaka strana i da se na kraju dođe do rezultata.

Usmeno komuniciranje predstavlja najstariji i najjednostavniji oblik komunikacije, pa prema tome i poslovne komunikacije. U okviru nje se obezbeđuje informacija i kao obaveštenje, ali i kao osnov za postizanje sporazuma, privole i određenog poslovnog cilja.

Kako joj i naziv ističe, ona se realizuje usmenim – glasovnim putem i najčešće preko poslovnog razgovora.

Kod usmenog komuniciranja stalno nas vreba improvizacija, koja može po pravilu da u jednom trenutku pripomogne, ali u celini ruši ili bitno umanjuje celokupnu našu poslovnu strategiju. Da bi se ona (improvizacija) izbegla, mora se pokloniti posebna pažnja pripremi za poslovne razgovore, o čemu će kasnije biti više reči.

Prednosti i slabosti usmenog poslovnog komuniciranja najbolje se iskazuju kroz raznovrsne oblike, koji u osnovi predstavljaju poslovni susret sa unapred određenim ciljem.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-04-2010 08:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 1,690 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Seminarski rad - Menadžerska etika erik_bananamen 0 2,693 13-05-2011 09:47 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Menadžerska poslovna etika Dzemala 0 1,110 12-04-2011 10:30 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kako da vas čuju - poslovno komuniciranje Dzemala 0 1,841 12-04-2011 10:04 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Poslovna inteligencija Dzemala 0 3,121 19-10-2010 10:22 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: