Komunalna preduzeća u procesu pružanja usluga

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Komunalna preduzeća u procesu pružanja usluga
UVOD

Posmatranje usluga u kontekstu marketinga i ukupne ekonomske aktivnosti nedovoljno je od samog potrošača, odnosno korisnika određene usluge. Postoji dosta definicija i one se razlikuju u meri u kojoj na različite načine autori posmatraju značaj i ulogu usluga u ekonomiji uopšte ali i posmatrano sa aspekta učesnika u tržišnoj utakmici.

Ukoliko se pođe od definicije proizvoda u smislu rezultata poslovne aktivnosti kompanije orijentisane ka tržištu, može se reči da proizvod predstavlja način na koji preduzeće usklađuje svoje mogućnosti sa potrebama i zahtevima kupaca. U tom smislu je Kotler i definisao proizvod kao «...sve ono što može biti ponuđeno tržištu da zadovolji potrebe i želje kupaca». Ova definicija nije netačna ni za usluge kao proizvod poslovne aktivnosti, ali ipak ne ukazuje na specifičnu prirodu usluga u dovoljnoj meri. Šta su onda usluge i kako ih možemo definisati?

Najjednostavnije rečeno usluge predstavljaju dela, procese i performanse. Na šaljiv način široka definicija usluga je u prethodno navedenom smislu data i u časopisu Ekonomist: «Usluga je sve ono što ne može da vam padne na nogu! Usluga dakle uključuje sve ekonomske aktivnosti čiji je rezultat generalno posmatrano neopipljiva forma koja se uglavnom troši na mestu gde se i proizvodi i pruža korist za osobu koja tu uslugu kupuje. Usluga je svaka aktivnost ili korist koju jedna strana nudi drugoj, i koja je suštinski neopipljiva i ne rezultira u vlasništvu nad bilo čim. Njena proizvodnja može, ali ne mora biti povezana sa fizički opipljivim dobrom.

Iz navedene definicije proizilaze i neke od osnovnih karakteristika usluga. U literaturi se autori donekle razmimoilaze u pogledu toga koje su karakteristika usluga, ali te razlike nisu suštinske, već više posledica nešto drugačijeg pristupa izučavanja, te nivoa analitičnosti i svrhe posmatranja. Specifične karakteristike usluga ih ujedno i razlikuju od klasičnog poimanja proizvoda (fizičkog dobra).

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Uloga i značaj zaposlenih u komunalnim organizacijama 4
1.2 Pružanje komunalnih usluga na teritoriji Srbije 6
1.2.1 Značaj odnosa personal – potrošač 7
1.3 Moderni informacioni sistem komunalnog preduzeća 9
1.3.1 Struktura informacionog komunalnog sistema 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:21 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Informacioni sistemi preduzeca Vesnica 0 4,714 11-06-2010 02:14 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: