Kompjuterski kriminal i zaštita podataka u računarskim mrežama kod elektronskog - dip

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Kompjuterski kriminal i zaštita podataka u računarskim mrežama kod elektronskog - dip
Odavno je već izvesno da elektronske transakcije u svetu, a i kod nas postaju sve dominantniji način poslovanja. Promet ostvaren velikoprodajom i maloprodajom ovim putem, svake godine sve više raste. Svrha prelaska na elektronski način poslovanja (e-business) je, između ostalog, optimizacija poslovnih procesa (proizvodnje, marketinga, distribucije, prodaje, naplate), unapređenje odnosa i poslovnih servisa kompanije sa poslovnim partnerima (klijentima, dobavljačima, distributerima, bankama, vladinim agencijama i dr.).
Nažalost, podatke o razvoju elektronskog poslovanja prate i podaci o porastu kriminala u elektronskom poslovanju. Na osnovu procena o širenju Interneta u narednim godinama predviđa se i ogroman porast elektronskog kriminala (cyber crime). Razlog tako velikog porasta leži kako u neadekvatnoj primeni zakona koji tu oblast regulišu, tako i u razvoju novih tehnologija koje sadrže i nove mogućnosti za kriminalne aktivnosti. Znanje kriminalaca, o tome kako da eksploatišu ove mogućnosti, svakodnevno se uvećava, a softverski i hardverski alati su postali široko dostupni putem Interneta. Ovakvo stanje stvari zahteva implementaciju najstrožih mogućih mera zaštite elektronskog poslovanja od kriminala novg doba.
Pojavom Interneta i njegovom sve masovnijom primenom dolazi do pojave novih oblika B2B poslovanja. Koristeći B2B u svakodnevnom poslovanju kompaije ostvaruju: bržu obavljanje novčanih transakcija, značajne uštede u vremenu potrebnom za obradu dokumentacije, povećanje produktivnosti i efikasnosti, smanjenje obima grešaka u obradi podataka.
Međutim, aplikacije za elektronsko poslovaje su podložne skupu novih rizika i ranjivosti sistema. Zaštiti informacija B2B sistema je posvećena posebna pažnja. Imajući u vidu osetljivost i poverljivost informacija, kao i njihov kritičan uticaj na samo poslovanje kompanije, treba implementirati zaštitu B2B sistema na više nivoa: zaštita na nivou aplikativnog i transakcionog softvera, zaštita na nivou operativnog sistema, hardverska kontrola, antivirusna zaštita, zaštita na nivou mrežne infrastrukture, proceduralna i operaciona zaštita, kao i fizička zaštita.
Ipak, ostaje notorna čijenica da obezbeđenje informacija nije produkt koji se implementira i zaboravi, već je to kontinuiran proces; kao i to da je sistem bezbedan sve dotle dok neko svojim upadom ne uspe da ugrozi njegovu sigurnost.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:35 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Metoda razlikovanja slučajeva kod rješavanja matematičkih zadatka i problema derrick 0 1,411 04-08-2013 12:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj turbo folka u političkom životu kod nas i njegov odjek u javnosti derrick 0 1,200 03-08-2013 06:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Zaštita poverilaca u postupku statusne promene spajanja privrednih društava derrick 0 1,330 03-08-2013 06:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Zaštita ličnosti 2 derrick 0 1,326 25-07-2013 12:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Pristup modelovanju podataka - diplomski derrick 0 1,297 23-07-2013 11:07 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: