Komparativni prikaz poslovanja 3 poslovne banke iz srbije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Komparativni prikaz poslovanja 3 poslovne banke iz srbije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

1 Uvod

Banka je poslovna organizacija, koja nudi finansijske usluge za profit. Tradicionalne usluge banke uključuju primanje depozita novca, davanje novca iz depozita, procesovanje novčanih transakcija i usluge kreditiranja. Mnoge banke nude podršku finansijskih usluga preduzećima, industrijskim i drugima vrstama kompanija i korporacija, u cilju uvećavanja profita; npr., kreditiranje, paketi osiguranja, razna finansijska ulaganja, podršku u razmjeni tržišnih dobara.
Bankarstvo je sistem poslovanja, u čijoj osnovi se nalazi interes. Najvažniji posao banke kao osnovnog subjekta u sistemu bankarstva je interes na zajam - što znači da banka daje novac na zajam na određeno vreme a nakon isteka tog perioda dobija novac nazad uz uvećanu vrednost-kamatu ili interes. Postoji mnogo varijacija ali ovo je suština bankarstva. Banka obavlja i neke sporedne delatnosti ( npr. investicione, sponzorske) ali sve one su u funkciji tzv. oplođenog novca - za bankara novac koji ne donosi dobit, nego stoji neoplođen, je novac koji gubi vrednost.

2 Banka kao finansijska institucija

Banka kao finansijska institucija nastala je obavljanjem menjačkog i depozitnog posla.Reč banka potiče od italijanske reči banco što znači sto na kojem su srednjovekovni menjači obavljali menjačke poslove.Prve preteče današnjih banaka su kuće koje su se bavile poslovima čuvanja – deponovanja odgovarajuće robe i prema dostupnim podacima postojale su u periodu od VII do V veka p.n.e. u Vavilonu.Prvi bankari zvali su se tezauri jer su čuvali tezaurisanu – povučenu robu iz prometa.Tezauri su za čuvanu robu izdavali priznanice.Sa pojavom metalnog novca, tezauri su čuvali metalne banknote i za njih, takođe, izdavali priznanice.Vremenom su počeli na osnovu deponovanog novca da vrše pozajmice izdavanjem čekova.Pojavom velikog broja različitih vrsta metalnog novca javila se potreba i za njegovim menjanjem.U početku, banke su na osnovu položenih depozita, deponentima izdavale čekove koji su omogućavali plaćanje bez gotovog novca.Razvijanjem bezgotovinskog platnog prometa, depoziti su se sve ređe dizali i banka ih je tada počela koristiti i za odobravanje kredita.Sve do početka XX veka, ekonomska teorija je kredit tumačila kao pozajmicu stvarno ušteđenog novca i ulogu banaka svodila na posrednika između onih koji imaju slobodan novac, te ga deponuju kod banke, i onih kojima je potreba, te im ga banka pozajmljuje u vidu kredita. Tridesetih godina XX veka, teorijski je obrađen bankarski mehanizam stvaranja depozita, koji omogućava kreditnu aktivnost veću nego što su stvarni (fiducijarni) depoziti.U uslovima papirne valute, neograničene mogućnosti banaka da multiplikuju depozite i time razviju kreditnu aktivnost bile su potencijalan izvor neravnotežnih kretanja.Iz tog razloga, kreditna aktivnost banaka stavljena je pod kontrolu monetarno-kreditnog regulisanja CB. Prema klasičnoj bankarskoj teoriji, institucije koje su sposobne da uzimaju kredit i koje su pretežno usmerene na posredovanje u oblasti kredita nazivaju se bankama.' (M.Vučković). Međutim, savremena banka je pored osnovnih funkcija da prikuplja slobodna novčana sredstva i odobrava kredite, proširila obim finansijskih usluga.Savremena banka pored depozitno-kreditne i bankarske aktivnosti, obavlja poslove sa vrednosnim papirima i poslove koji su van klasičnih bankarskih poslova. Poslovi koje banke obavljaju sa pravnim i privatnim subjektima mogu se svrstati u nekoliko grupa:S A D R Ž A J


1 Uvod 3
2 Banka kao finansijska institucija 3
3 Istraživanje o poslovanju tri banke u Srbiji 5
3.1 OTP banka Srbija a.d. Novi Sad 5
3.1.1 Sistem integrisanog menadžmenta kvalitetom 6
3.2 Banka Intesa 9
3.3 Vojvođanska Banka 12
3.4 Meridijan Banka 16
3.4.1 Misija Banke: 17
3.4.2 Vizija Banke: 17
3.4.3 POLITIKA KVALITETA BANKE 17
3.4.4 MAKROEKONOMSKO OKRUŽENJE U 2003. GODINI 17
3.5 Srpska Banka 18
3.6 IZVEDENI FINANSIJSKI IZVEŠTAJI I STOPA KAPITALISANJA BANKE 22
4 Komparativna analiza Banaka 24
5 Zaključak 30
6 Literatura 31


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Centralna banka Srbije derrick 0 1,749 03-02-2014 01:17 AM
zadnja poruka: derrick
  Krediti MMF – a i Svetske banke - Seminarski rad derrick 0 1,347 03-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizacioni oblici investicionih banaka i njihove poslovne strategije derrick 0 1,136 03-02-2014 01:09 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovanje banke sa stanovništvom 2 derrick 0 1,214 03-02-2014 01:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj i intervencija centralne banke na deviznom tržištu derrick 0 1,555 02-06-2013 12:42 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: