Komercijalno poznavanje robe - ambalaza

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Komercijalno poznavanje robe - ambalaza
Funkcije ambalaže

Osnovna funkcija je zaštitna, zadatak ambalaže je da zaštiti proizvod od ostećenja iz okoline, aii ponekad postoji potreba i da se okolina štiti od proizvoda. Kvalitet materijala za izradu ambalaže treba da bude takav da vrši potpunu zaštitu proizvoda u toku raznih manipulacija, treba da ima određenu čvrstoću na kidanje i pritisak, da je što manje propustljiv na vodenu paru i gasove, da je nepropustljiv na tečnosti, da je otporan na dejstvo korozije, da ne upija nikave mirise i dr.¬

2. Distributivna funkcija je takođe važna. Ambalaža mora biti prilagođena uslovima distribucije, utovaru, istovaru i skladištenju. Roba se za vreme transporta često pretovaruje, pa je sastavljanje jedinstvenih tovarno manipulativnih jedinica odnosno jedinica pakovanja velik doprinos racionali¬zaciji prevoza, jer omogućava ekonomičnu manipulaciju mehanizovanim prenosnim sredstvima.

3. Komercijalno – informativna (prodajna) funkcija služi kao sredstvo reklame, koja u mnogome doprinosi boljem plasmanu i prodaji robe. Ova funkcija naročito dolazi do izražaja kod maloprodajnih pakovanja proizvoda široke potrošnje, posebno kod farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda.
Podela ambalaže


Ambalaža se može podeliti prema:
Osnovnim funkcijama;
Materijalu od koga je izgrađena;
Nameni.

Prema osnovnim funkcijama ambalaža se deli:
Transportnu ambalažu;
Komercijalnu ambalažu.

Transportna ambalaža služi za zajedničko pakovanje manjih jedinica tereta ili za pojedinačno pakovanje velikih tereta radi transporta na mesto distribucije. Ona pri manipulacijama istovara, utovara, uskladištenja štiti robu od ostećenja.
Transportna ambalaža se deli na:
Spoljnu;
Unutrašnju.

Spoljna ambalaža treba da pruži potpunu zaštitu proivoda od mehaničkih dejstava, oštećenja i krađa. U spoljnu ambalažu spadaju: razne vrste kontejnera, kutije od kartona i lepenke, korpe i sl.

Unutrašnja ambalaža štiti robu od korozije, kvara i drugih promena izazvanih uticajem okoline.
Sa aspekta dužine upotrebe, ambalaža se deli na:
Povratnu i
Nepovratnu.

- Povratna se ne troši u jedom prevozu već se se koristi duže vreme.
- Nepovratna ambalaža se upotrebljava jednom za određeni artikal. Činjenica da prodavac, odgovara za štete na robi usled lošeg ili neodgovarajućeg pakovanja, ukazuje na važnost opreme i transporta. Bliži uslovi i način pakovanja obuhvaćeni su standardima i nizom drugih domaćih i međunarodnih propisa. Težnja je da se u što većoj meri uvede transportna ambalaža standardnih dimenzija, ne samo u nacionalnim već i u međunarodnim okvirima. Standardizacijom transportne ambalaže znatno se uprošćava celokupan mehanizam pakovanja i manipulacija robe u transportu.

Za transportno pakovanje dolazi u obzir mnoge vrste ambalaže zavisno od vrste proizvoda, vrste transporta, dužine prevoza, a najćešči oblici ovog pakovanja su: kontejneri, drveni sanduci, police, ramovi, pregrade, kutije od lepenki i kartona, vreće, burad, bačve, cisterne i drugi cilindrični sudovi, stakleni baloni i boce i dr.

U komercijalnu ambalažu pakuje se roba u malim količinama potrebna direktnom potrošaču. Ona štiti proizvod, garantuje njegovu istovrsnost. Proizvod se pakuje u raznolikim oblicima kao što su vreće, boce, limenke, stakla i sl.
Prednost komercijalne ambalaže je u ubrzanom prometu i povećanoj sigurnosti robe.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osnovi tehnologije i poznavanja robe - pivo derrick 0 2,335 08-02-2013 11:43 AM
zadnja poruka: derrick
  Staklena ambalaža u prehrambenoj industriji derrick 0 2,198 08-02-2013 12:08 AM
zadnja poruka: derrick
  Transport kvarljive robe -transport kvarljive robe Dzemala 0 5,912 25-06-2010 03:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ambalaza Dzemala 0 3,478 22-06-2010 12:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  PRIPREMA ROBE ZA PRODAJU Autor1 1 18,468 20-05-2010 11:24 AM
zadnja poruka: milan123

Skoči na forum: