Knjiga informacioni sistem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Knjiga informacioni sistem
ПРОУЧАВАЊЕ СТВАРНОСТИ

Проучавање стварности је специфичан и разноврстан сазнајни процес об-јашњења настанка, развоја и нестанка дате појаве (процеса) који има низ каракте-ристика у заависности од метода и резултата тог сазнахјног процеса. У сазнајном процесу срећемо се са :
а) стварношћу, која се карактерише комплексношћу и бесконачношћу по
дубини, ширини и временској димензији,
б) истраживачем (научником, пројектантом, корисником, посматрачем)
ограничених могућности и способности.
Само по себи је очигледно да су неограниченост и ограниченост непомирљива становишта, а сама та чињеница указује на тешкоћу па и одсуство успешног сазнајног процеса. Појава рачунара је улила наду да ће се човекова ограниченост у сазнајном процесу знатније ублажити у томе се је последњих деце-нија и успело а то је један од разлога везивања истраживачког процеса за рачунарство. Са друге стране успешност примене рачунарства захтева највећи број ситраживачких и пројектних активности управо у области рачунарства.
Све технике и методе које доприносе смањењу човековог незнања и његове ограничености су саме по себи позитивне. Ми ћемо неке од тих техника а посебно оне које се тичи личног и тимског рада презентирати. Надамо се да ће бити сту-дентима од користи у њиховом будућем раду.
Са друге стране све технике које је нужно спровести ради упрошћавања и смањења бесконачности стварности не доприносе исправном схватању стварности и у извођењу закључака на бази њих. Треба бити обазрив, посебно када се ради о једнодимензионалном приказу или приказу у једној цифри. Ми ћемо и ове за про-јектанта неопходне методе покушати презентирати.
Комплексност и бесконачност стварности и њена супротност у човековој ограничености и немоћи присиљава нас да се одрекнемо једног, општег, јединстве-ног и универзалног научног процеса и пређемо на већи број појединачних и пар-цијалних истраживачких процеса. У тим процесима се често осећа несклад који указује на њихову мањкавост., што захтева оцену ваљаности парцијалних сазнај-них процеса.
Стечено сазнање из проучавања стварности имају за основни циљ иред-виђање будућих догађаја и процеса. Предвиђање будућих догађаја и процеса је

циљ свеопштег сазнајног процеса (опште науке философије) и свих парцијалних научних дисциплина, па и историје..
Предвидљивост научне теорије огледа се у могућности предвиђања будућно-сти на бази њених ставова, као и могућношћу извођења већег броја вероватних хи-потеза. Кроз број и врсту квалитетних вероватних хипотеза огледа се и плодност научне теорије. Тако долазимо до закључка да је плодност директно повезана са предвидљивошћу. Јер, крајњи предмет проучавања и сврха свих теорија јесте пред-виђања будућности. Сваку научну дефиницију и став треба схватати као предпо-ставку док се не докаже њена ваљаност и предвиђању будућих истина, при чему и саму истину треба узимати са дозом релативности а не искључивости. Свака наука тежи да пронађе универзално средство извођења правилних закључака, то сред-ство треба да буде толико моћно да сваком омогући правилно извођење закључка. Да би се то лакше постигло кренуло се специјалистичким и парцијалним наукама, али крајњи циљ науке је да се дође до једне јединствене опште важеће теорије. Овај крајњи циљ науке - свеобухватност и јединственост - вероватно неби имао своје велике практичне користи али је вечита тежња човека да разуме све процесе око себе, а до разумевања до делања пуно је степеница. Циљ научних теорија је да презентирају једну јединствену теорију са међусобно сагласним ставовима о споз-натој стварности тј. коначности до које је наука у свом досадашњем настојању дошла.. Са презентацијом једне јединствене опоште научне теорије доста се тешко и споро напредује. Доказивост њених ставова доста отежана. Допринос парцијалне научне торије и њихове ставове је лакше практично доказати.
У том свом прилазу - полажење од спознатог, научни метод се разликује од других прилаза који своја сазнања вуку из бесконачног - непознатог. Такав прилаз имају религије, којих има такође више и које имају међусобно супротне ставове који воде до вечне непомирљивости разних религијских прилаза, који резултирају у вековним сугобима (па и ратним). Ипак заједничко им је приписивање или по-лажење од неке више силе која се брине о сваком човеку (искључују се остала жива бића и други делови стварности).
Ове две групе теорија се разликују и у свом прилазу стварности и по другом основу. Религије полазе од више силе која се брине о сваком човеку, а он сам је немоћан да било шта мења у својој судбини. Док научни метод полази од постојања законитости остављајући мало простора и слободи која нам нуди мо-гућност избора властите судбине.
Научни процес треба посматрати као сврсисходан корак ка откривању исти-не, а ти кораци су:

1 - посматрање
2 - описивање
3 - објашњавањеPORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sistem za podršku u odlučivanju derrick 0 1,561 07-02-2014 01:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodaja bele tehnike derrick 0 1,969 07-09-2013 11:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistem prodavnice računara - uml - baza - c# derrick 0 2,523 07-09-2013 11:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi na turističkim brodovima - esej derrick 0 1,457 07-09-2013 11:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Informacioni sistemi u menadžmentu derrick 0 1,968 07-09-2013 11:16 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: