Književno prijateljstvo Marina Držića i Mavra Vetranovića!

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Književno prijateljstvo Marina Držića i Mavra Vetranovića!
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.



Književno prijateljstvo Marina Držića i Mavra Vetranovića


Dubrovačka republika


Dubrovačka republika razvila se kao samostalni grad-država još u ranom srednjem veku na osnovama starog vizantijskog grada. Sve do 1806. godine, sa dolaskom Napoleona na ovu teritoriju, uživao je sve pogodnosti slobodne i bogate republike. Zahvaljujući razvijenoj trgovini i pomorskim putevima, Dubrovnik je u XIV i XV veku doživeo svoj vrhunac, te je zahvatao teritorije od Pelješca do Prevlake. Trgovina je bila razvijena i unutar Balkanskog polusostrva gde su često zakupljivali trgove i rudnike od srpskih i bosanskih vladara.
Dubrovnik je priznavao mnoge vlasti koje su se smenjivale tokom vekova njegovog postojanja, ali je uvek uspevao da svoju nezavisnost i autonomiju iskupi novcem.

Na čelu republike nalazio se knez koga je biralo lokalno plemstvo, te se ona može smatrati aristokratskom republikom. Vlast se zapravo nalazila u rukama Senata, a u vlasti su učestvovali i Malo i Veliko veće. Razvijena materijalna kultura pogodovala je razvitku duhovnog života u republici, posebno razvitku književnosti, koja obuhvata periode humanizma, renesanse, baroka. To je bilo zlatno vreme dubrovačke književnosti među južnim Slovenima.


Humanizam i renesansa


Humanizam i renesansa, kao kulturni i umetnički pokret započinje u Italiji (Petrarka, Bokačo), još u drugoj polovini XIV veka i traje do početka XVII veka, šireći se Evropom. U njegovoj osnovi je obnova antičke kulture, stare Grčke i starog Rima. Za razliku od postavke crkve u srednjem veku gde je sve podređeno religiji i bogu, novi pokret postavlja čoveka u centar zbivanja. Formiranje gradova i građanske klase, tehnička otkrića, razvoj svetovne nauke, sve to pogoduje oslobađanju čovekove energije i usmeravanju na ovozemaljska zadovoljstva. Čovekova sreća i uživanje su u centru svega. Uči se latinski i grčki, ali se u delima svetovnih pisaca latinski, jezik crkve sve češće zamenjuje narodnim jezikom. Pokušavaju se spojiti religiozne sa humanističkim idejama.
Dubrovnik kao trgovački grad, materijalno u prosperitetu, sa već oformljenom građanskom klasom, a naročito bogatom aristokratijom, bio je pogodno tle na kome je novi pokret vrlo rano uzeo maha. Posebno izdvajamo književnost koja je na ovom tlu dala velike pesnike i dramske pisce renesanse. . .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:59 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Društvena satira u poeziji Mavra Vetranovića derrick 0 1,957 09-02-2013 01:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Lik žene u poeziji Mavre Vetranovića derrick 0 1,716 09-02-2013 12:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Likovi stranaca u komediji Dundo Maroje Marina Drzića derrick 0 1,863 09-02-2013 12:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Mitski likovi u Tireni Marina Držića derrick 0 1,894 09-02-2013 12:13 PM
zadnja poruka: derrick
  Sudbina renesansne žene - ženski likovi u komediji Dundo Maroje Marina Držića derrick 0 1,897 09-02-2013 10:08 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: