Klijent server arhitektura u poslovnim informacionim sistemima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Klijent server arhitektura u poslovnim informacionim sistemima
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Informacioni tokovi, kao informacione delatnosti prikupljanja, prenosa i dostavljanja podataka, odvijaju se putem odgovarajućeg komunikacionog sistema. Razvoj informacione i telekomunikacione tehnologije doveo je postepeno i do sve složenijih struktura telekomunikacionih, odnosno računarskih mreža, koji postaju preduslov efikasnog odvijanja informacionih tokova.

Evidentiranje, obrada i memorisanje podataka, kao informacioni procesi se mogu organizovati na različite načine, a što zavisi od niza okolnosti, kao što su: dislociranost poslovnog sistema, udaljenost korisnika od mesta obrade, informacione potrebe korisnika i sl.

Jedan od najraširenijih oblika decentralizovane obrade podataka je klijent-server arhitektura . U oblasti informacionih tehnologija server je računarski sistem koji pruža usluge drugim računarskim sistemima-klijentima

1 STRUKTURA INFORMACIONOG SISTEMA

Unapređivati informacioni sistem, znači razviti odgovarajuću strukturu njegovih činilaca, tako da se obezbedi njihova medusobna usklađenost i da informacioni sistem u celini bude u stanju da na efikasan i efektivan način izvršava postavljene zadatke. Informacioni sistem je dinamički sistem, koji svojim funkcionisanjem vrši transformaciju ulaznih podataka u izlazne informacije.Strukture činilaca koje obezbeđuju transformaciju ulaza u izlaze su sledeće:

Struktura baze informacionih resursa koju u savremenim uslovima čine: interna baza podataka opšte i personalne namjene i relevantne eksterne baze podataka, interna i eksterne baze fondova dokumenata i objekata, baze modela za upravljačko informisanje i odlučivanje i baze ekspertskog znanja. Internu bazu podataka opšte namene uglavnom cine funkcionalno organizovane posebne baze podataka i zajednički deo baze podataka sa osnovnim registrima i katalozima. Karakteristika savremenog organizovanja ove baze podataka je izgradnja relacionih struktura i prostorna distribucija delova baza podataka na lokalitete korisnika koji su udaljeni. Software struktura, koju formiraju sistemski software, aplikativni software, ali i druge grupe software proizvoda kao što su komunikacioni software, software alati i software za upravljanje bazama podataka. Software u celini, treba urediti u strukturu koja mora zadovoljiti topološke i funkcionalne aspekte organizacije. Topološki u tom smislu da software mora dosledno podržavati distribuciju podataka i obrade, a funkcionalni da obuhvata sve funkcije, odnosno poslovne procese i zadatke informacionog sistema.[1]

Struktura tehničke podrške: koju sačinjavaju računarska oprema, komunikacioni sistem za realizaciju računarskih mreža i drugih oblika komunikacija, raznovrsna specijalizovana oprema za obuhvat podataka, te prateća oprema i uređaji u procesima obrade i prenosa podataka. Činjenica da je komunikacioni sistem sastavni deo savremene tehničke osnove informacionog sistema, ukazuje da struktura tehničke podrške mora zadovoljiti topološke, funkcionalne i kapacitetne zahteve.

Struktura kadrovske osnove: čine je kadrovi koji isključivo rade na poslovima razvoja, uvođenja i održavanja u funkciji informacionog sistema i drugih primena informacionih tehnologija. I ova struktura mora zadovoljiti topološke, funkcionalne i kapacitetne zahteve. Kada se govori o kadrovima, onda se u istom sklopu razmatra i organizaciona podrška informacionog sistema koju čine organizacioni delovi preduzeća, konstituisani u skladu sa potrebama organizacije na izvršenju funkcija informacionog sistema.

2 KLIJENT - SERVER SISTEMI

Klijent-server arhitektura i klijent-server model obrade podataka se javlja početkom devedesetih godina XX veka, afirmaciju doživljava već polovinom iste decenije, a razvijen je kao rezultat nastojanja da se što bolje iskoristi resurs personalnih računara, kroz njihovu integraciju u jedinstven sistem za obradu podataka.

Klijent-server model obrade podataka je model distribuirane obrade podataka, gde se funkcije jednog korisničkog programa raspodeljuju na najmanje dva procesa koji međusobno komuniciraju. Ta dva procesa obrade podataka su: klijentski i serverski. Logika komunikacije klijentskog I serverskog procesa je sledeća: klijentski proces šalje poruku serverskom procesu, tražeći određenu uslugu, a serverski proces izvršava traženi zadatak i šalje poruku klijentskom procesu o rezultatu (uspehu ili neuspehu) izvršenog zadatka.

UVOD 3
1 STRUKTURA INFORMACIONOG SISTEMA 4
2 KLIJENT - SERVER SISTEMI 4
2.1 Jednoslojni klijent - server sistemi 5
2.2 Dvoslojni klijent - server sistemi 6
2.3 Troslojni klijent - server sistemi 7
2.4 Način funkcioniranja klijent – server 8
2.5 Osnovni ciljevi upotrebe klijent - server sistema 8
2.6 Baze podataka i klijent - server model obrade podataka 9
2.7 Praktičan primer primene klijent – server arhitekture 10
ZAKLJUČAK 11
LITERATURA 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:06 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Klijent-server arhitektura u komunalnim informacionim sistemima Maja 0 1,948 08-03-2012 02:21 PM
zadnja poruka: Maja
  Arhitektura računarskih sistema i mreža Maja 0 2,744 08-03-2012 01:06 PM
zadnja poruka: Maja
  Diplomski rad - Arhitektura i organizacija radiokomunikacionog sistema “Miloš” erik_bananamen 0 2,199 12-05-2011 03:11 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Klijent Server Model Dzemala 0 2,777 17-02-2011 11:23 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Arhitektura računarskog sistema Dzemala 0 2,011 29-08-2010 12:32 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: