Klasteri

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Klasteri
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Promene koje karakteriše preraspodela učešća zaposlenih u privrednim sektorima gde dolazi do prelivanja radne snage iz primarnog i sekundarnog u tercijalni sektor i ključni trend razvoja iz industrijskog u informatičko društvo dovele su do stvaranja potrebe za novim, drugačijim, strategijama razvoja zasnovanom na udruživanju, prvenstveno malih i srednjih preduzeća, i zajedničkom delovanju na tržištu. Osnovni impuls razvoju postaje razmena informacija sa okruženjem. To su i osnovni uzroci za sadašnju ekspanziju preduzetništva i osnivanje malih i srednjih preduzeća, ali takođe osnovni razlozi stvaranja poslovnih mreža i razvoja klastera.
Mala i srednja preduzeća u razvijenim zemljama čine i do 99.8% ukupnog broja poslovnih subjekata, zapošljavaju 60% - 80% ukupne angažovane radne snage i daju značajan doprinos ostvarivanju visokog bruto društvenog proizvoda (BDP). Nasuprot tome, u nerazvijenim zemljama, sektor malih i srednjih preduzeća je zapostavljen i nerazvijen što kao rezultat ima značajno slabije učešće u BDP-u. Bez obzira koliko se uloži truda da se poveća konkurentnost pojedinačnih preduzeća u nerazvijenom okruženju – učinak na privredu, u celini, ne može biti značajan. U nerazvijenim zamljama ili regionima mala i srednja preduzeća mogu biti nosilac razvoja samo ako su međusobno povezana i ako to povezivanje stvara sinergetski efekat.
U početku poslovanja klastera, preduzeća često nisu dovoljno pripremljena da započnu ozbiljniju saradnju i da sagledaju sve prednosti udruživanja, a te prednosti su velike jer povećavaju konkurentnost i stvaraju uslove održivog razvoja preduzeća i regiona u celini....

SADRŽAJ


1. Uvod...................... 3
2. Šta su klasteri? ................ 4
2.1. Zašto klasteri postoje?........... 5
2.2. Porterov „dijamant konkurentske prednosti“..... 6
2.3. Faktori funkcionisanja klastera........ 7
3. Prednosti udruživanja malih i srednjih preduzeća u klastere.... 9
3.1. Obuka radne snage............. 9
3.2. Razvoj i primena savremenih tehnogogija i podrška
preduzetničkim idejama............ 10
3.3. Promovisanje klastera i regiona........ 11
3.4. Dodatni faktori uspeha........... 12
4. Zaključak.................. 14
5. Literatura..................... 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:29 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Klasteri kao novi model razvoja malih preduzeća 2 derrick 0 2,345 29-08-2013 02:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Klasteri i zadruge kao modeli povezivanja u agroturizmu i poljoprivredi Maja 0 1,959 27-07-2012 03:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Klasteri kao novi model razvoja malih preduzeća Maja 0 2,230 27-07-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: