Klasteri i zadruge kao modeli povezivanja u agroturizmu i poljoprivredi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Klasteri i zadruge kao modeli povezivanja u agroturizmu i poljoprivredi
UVOD

Poljoprivreda, ribarstvo, bankarstvo, osiguranje, potrošnja, stanovanje, energija, turizam i zdravlje, samo su neke od područja u kojima zadružne ideje i načela, u suvremenim uvjetima, nalaze svoju primjenu. Svi oblici zadrugarstva se danas mogu svrstati u 3 sektora i 16 subsektora: Primarni sektor za proizvodnju hrane, koja uključuje tri subsektora: poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo; Sekundarni industrijski sektor s dva subsektora: mala i srednja kooperativna industrija i zanatstvo, i tercijalne sektor (sektor usluga), koji pokriva jedanaest subsektora: bankarstvo, kreditne unije i osiguranje (ova tri čine financijski podsektor), potrošnja, neovisna trgovina na malo sa veletrgovinom, stanovanje, zdravstvo, socijalna zaštita, transport, komunalije i ostale aktivnosti koje spadaju u nespecifikovane sektore, gdje se mogu osnovati na primjer multifunkcionalne, obrazovne, izdavačke, turističke i druge vrste zadruga.

Iako od svog formiranja nisu funkcionirale bez problema, prvo signifikantno udaljavanje od suštine zadružne ideje u poljoprivrednim zadrugama na ovim prostorima uslijedilo je tek poslije Drugog svjetskog rata. U cilju ostvarivanja ideoloških interesa, država je u tom periodu počela sa značajnim uplitanjem u sve segmente gospodarstva, pa tako i u zadružni sektor. Uspostavljanje socijalističkih proizvodnih odnosa i formiranje državnog sektora poljoprivrede trebalo je da se ostvari, pored ostalog, i na osnovama novog zadružnog sustava. Jedan od najvažnijih elemenata tog sustava bile su Seljačke radne zadruge, u kojima se najbolje oslikavala činjenica da u novostvorenim uvjetima zadruga upravlja poljoprivrednicima, a ne oni zadrugom. Zadruge su postale instrument u službi prisilnog otkupa poljoprivrednih proizvoda i ekonomskog uništavanja imućnih seljaka. Naime, otkup poljoprivrednih proizvoda, kao i nabavka repromaterijala, ostvarivani su pod uvjetima kojima su bili osigurani ekonomski interesi zaposlenih u zadrugama, dok je interes nositelja proizvodnje potpuno marginaliziran.

Sadržaj

1 UVOD 2
2 Multifunkcionalnost poljoprivrede i agroturizam regija 3
3 Unapređenje marketinga klastera i branding regiona 4
4 Strategija razvoja agroklastera Vojvodine 5
5 Mogućnosti poljoprivrednih i nepoljoprivrednih aktivnosti udruga u istočnoj Hrvatskoj 7
6 Literatura 10


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:39 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Klasteri kao novi model razvoja malih preduzeća 2 derrick 0 2,345 29-08-2013 02:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomski i socijalni modeli u Evropi i važnost reforme Maja 0 1,879 27-07-2012 04:20 PM
zadnja poruka: Maja
  Klasteri kao novi model razvoja malih preduzeća Maja 0 2,231 27-07-2012 03:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Master rad - Modeli ponašanja potrošača erik_bananamen 0 3,687 26-05-2011 12:06 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Klasteri Dzemala 0 1,956 02-04-2011 08:29 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: