Kina globalna super sila

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Kina globalna super sila
UVOD

Pre reforme Kina je bila najvažniji svetski oponent globalizaciji. Njena ekonomija je bila autarhična. Ona se suprostavljala svetskom ekonomskom poretku. Ometala je i svetski politički poredak i važne institucije poput MMF-a i Svetske Banke. Verovala je u globalni nered, a pod vlašću Mao Cedunga aktivno je podržavala nerede širom sveta, podsticanjem pobuna u većini susednih zemalja, u velikom delu Afrike i Latinske Amerike, pa čak i na našim univerzitetima.

Nezadovoljstvo zbog spoljne politike praćeno domaćim kulturnim nezadovoljstvom, bilo je u razmerama koje je svet retko iskusio. Tokom Kulturne revolucije, u periodu od 1966. do 1976. godine, kineski studenti i drugi, vođeni Mao Cedungovom seljačkom partijom koja je propagirala kinezizaciju Kine i okolnih zemalja, diskreditovali su većinu državnih službenika i partijskih vođa, napali većinu obrazovnih, socijalnih i političkih institucija, uništili dobar deo kineskog kulturnog nasleđa i, u suštini, pokušali da obore državni poredak.
Tokom dva veka Kinezi su oprobali mnogo različitih puteva – socijalizam, kapitalizam, carstvo, republiku, diktature, religijski fundamentalizam i drugo. Sve je bilo neuspešno. Otuđenje je bilo toliko snažno, da je pored studenata i veći deo zemlje prihvatio da su svetski ekonomski i politički poredak, kao i kineski, bili u tolikoj meri upereni protiv njih da je bilo koji put do uspeha morao započeti uništavanjem postojećeg.

Kina je jedna od najstarijih ljudskih civilizacija na planeti Zemlji. Najmnogoljudnija zemlja je i površinom među najvećima. Najveći deo kulturnih, naučnih i tehničkih otkrića ljudskog roda, koje savremeni čovek koristi u svome svakodnevnom životu, ostvaren je na kineskom kulturnom i etničkom prostoru, da bi se tokom veka proširili na druge delove sveta. Kina je spoj raznih naroda, vera, jezika i kultura, koji su međusobnim stoljetnim ratovima prisiljeni na međusobnu saradnju i suživot. Tokom milenijuma zajedničkog života prihvatili su međusobni suživot kao istorijsku neminovnost. Taj i takav suživot dao je značajne naučne, kulturne i tehničke koristi po sveukupni ljudski rod.

Sadržaj

1. UVOD 3
2. GEOGRAFSKI POLOŽAJ I PRIRODNE ODLIKE 5
3. STANOVNIŠTVO KAO FAKTOR RAZVOJA KINESKE DRŽAVE 7
4. EKONOMSKO-GEOGRAFSKA ANALIZA PRIVREDE KINE 9
4.1. Ekonomske reforme i sadašnje stanje privrede 12
4.2. Prostorna analiza privrednih sektora u Kini 13
5. BUDUĆNOST „KINESKOG DŽINA“ – DA LI JE KINA GLOBALNA SILA? 17
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:20 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Engleska kao kolonijalna sila Dzemala 0 2,459 11-08-2011 03:25 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kina-maturski-geografija-17 zekan 0 3,342 08-09-2010 09:41 PM
zadnja poruka: zekan
  NR Kina Vesnica 0 2,225 17-05-2010 10:25 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Narodna Republika Kina Vesnica 0 2,010 17-05-2010 12:23 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Kina Vesnica 0 2,308 17-05-2010 12:15 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: