Kimon-Plutarh

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Kimon-Plutarh
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


УВОД

Са представама о Грцима природно се појављује мисао о народу богато обдареном умним способностима, прослављеном у философији, науци, уметности – народу са пламеним осећајем слободе, са мржњом према тиранији, племену по преимућству републиканском. Скромно, скоро у сeнци, појављује се заједно са идеалним Грком фигура Римљанина, са његовим ограниченим светоназором, сиромаштвом теоријских начела, слабошћу умозрења, са (често) сувом практишношћу, са уским позитивизмом.
У цвету своје историје они никада од својих република никада нису могли образовати стамену, чврсту политичку целину; чак и када је хегемонија у грчком свету прешла у моћне руке господара Македоније, и тада су центрипеталне силе однеле победу над центрифугалним – монархија Александра Великог њега није надживела.
Склон више умозрењу, Грк је природно био склон да сву своју пажњу усредсреди на развој догматске мисли, а да у забораву остави област практичних односа. Исто тако, осећај слободе који је надахњивао Грке тешко да даје њиховом националном карактеру много предности у односу на Римљане. Слобода Грка је веома релативан појам: њихов стални страх од тираније је можда био један од спасавајућих инстинкта за којим су они имали потребе више него други народи. У стварности, у понашању најчистијих представника грчке расе, Атињана, да се врло јако осетити лично начело.
Историја Атине би се сасвим потпуно могла изожити у биографијама знаменитих лица која су била на челу њене републике – а то је тешко рећи за Рим. Атина је колевка демократије и наше цивилизације, она припада свим Европљанима.
Код Грка у реду историјских делатника преовладавају високоталентовани људи. Код Грка већи значај има генијалност појединца. Хероји грчког света су управљали судбином своје отаџбине у много пунијем смислу него што се то може рећи за Римљане. У односу та два народа према својим представницима постоји значајна разлика. У прегледавању извора из историје античке Грчке потребна је велика опрезност. Грчки историчари и политички писци чија су дела преживела, а међу којима су посебно угледни Херодот, Тукидид, Ксенофон, Демостен, Плутарх, Платон и Аристотел били су углавном Атињани или њени симпатизери, а сви су били политички конзервативци. Стога знамо далеко више о историји и политици Атине од било којег другог града и његове историје. Штавише, ови су се писци усредсредили готово само на целокупну политичку војну и дипломатску историју, а занемарили су економску и социјалну. Сва се историја античке Грчке мора борити с тим пристрасностима у својим изворима.
Атински државници су били више од личности од поверења свога народа – они су били његови љубимци; римски конзули су обично били просто чиновници. За историјске делатнике Атине није било временског рока (службе): они су стајали на челу целога живота – ако су остављали своју позицију, то је била народна немилост. Они су чак скончавали лоше: сетите се само Темистокла. Атињани су волели своје истакнуте делатнике; ако су их само поштовали, већ би их се почели бојати, па су журили да се од њиховог присуства избаве њиховим прогонством (остракизмом). У тој пракси се осећа беспомоћност пред зачараношћу умне силе, неспособношћу да се његова делатност задржи у одговарајућим границама- Атињанин се колебао између крајности бунта и религиозног поштовања.
Предмет овог рада биће двојица атинских државника, војсковођа, једном речју важних личности Грчке. Реч је о Кимону и Плутарху. Основни циљ рада јесте да прикаже и објасни значај ових личности у политичком животу посебно а и уопштено у животу старе Атине.

С А Д Р Ж А Ј

УВОД
1 Кимон – Плутарх 4
1.1 Живот Кимона 4
1.2 Ратовања Кимона 6
ЗАКЉУЧАК 11
ЛИТЕРАТУРА 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:55 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: