Kategorija sticanja vlastitih dionica i konverzija obveznica - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kategorija sticanja vlastitih dionica i konverzija obveznica - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Da bi na pravi način objasnio što su to vrijednosni papiri nakratko ću se vratiti u dalju prošlost i prikazati put nastanka vrijednosnih papira, kako i zašto su oni nastali i koji značaj oni imaju danas na savrijemenim financijskim tržištima.

Ideja da se u optjecaju nađe mnogo više novca nego što ga fizički ima, stara je mnogo vijekova. Niko ne može pouzdano tvrditi odakle potiče - nalazimo je još kod starih Vabilonaca, a kasnije i kod Grka i Rimljana. Po francuskom historičaru Ferdinandu Brodelu, prijesudnu ulogu imao je Kairo u 11. vijeku. Židovski i muslimanski trgovci već su tada poznavali različite načine plaćanja i kupovinu na kredit, kao i kaparisanje poljoprivrednih proizvoda i prije žetve. U starom i srednjem vijeku, trgovci su igrali ogromnu ulogu u društvu. Morali su znati da pišu, čitaju i računaju, da poznaju zemljopis i nautiku, pa su za svoje vreme bili vrlo obrazovani. Stalno su se dovijali da smisle najbolji i najsigurniji način za postizanje zarade i uopšte jednostavniji način trgovine, pa nije ni čudo što su glavne ekonomske promijene začeli baš oni. Prekretnica je načinjena kad su na trgove (čiji naziv i sam kazuje da se tamo najčešće trgovalo) počeli da se donose samo uzorci robe, a ne cijela količina, da bi tek po sklapanju dogovora bila izvršena razmjena dobara. Za ovakvu trgovinu "na riječ", ključno je bilo povjerenje. I dan-danas na burzama se ne trguje stvarnom robom, već nekom vrstom uzoraka (na robnim burzama) i hartijama od vrijednosti (na financijskim burzama), a bez povjerenja ne bi mogao da se sklopi nijedan dogovor. . .

SADRŽAJ


SADRŽAJ - 1 -
UVOD - 1 -
1. TRGOVINA DIONICAMA U FBiH - 3 -
1.1 Trgovina dionicama na berzama kao uslov stjecanja vlastitih dionica - 5 -
2. ZAKON O GOSPODARSKIM DRUŠTVIMA I STJECANJE VLASTITIH DIONICA - 6 -
2.1 Pravilnik o stijecanju vlastitih dionica - 9 -
3. STICANJE VLASTITIH DIONICA - 12 -
4. KONVERZIJA OBVEZNICA - 14 -
4.1 Vrednovanje konvertibilnih obveznica - 16 -
ZAKLJUČAK - 24 -
LITERATURA - 25 -PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i pravna obeležja obveznica mat.dipl5 0 1,005 09-09-2010 01:31 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: