KAPITAL PREDUZEĆA

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
KAPITAL PREDUZEĆA
Finansijko poslovanje preduzeća

'' Da bi preduzeće moglo obavljati svoju svakidašnju privrednu aktivnost ono mora imati odgovarajuća finansijska sredstva, odnosno novčani kapital. Taj kapital može biti dobijen iz vlastitih ili tuđih izvora, a od njegove visine ovisi i nabava svih predmeta rada i sredstava za rad. Visina raspoloživog kapitala odražava finansijski i ekonomski položaj preduzeća na određeni dan. Taj finansijski polozaj preduzeća omogućava izračunavanje niza različitih pokazatelja, a naročito su važni likvidnost i finansijska stabilnost, uspjeh i ekonomičnost, rentabilnost, te stepen izgradnje budućih potencijala.

Očuvanje i uvećanje proizvodnje te likvidnost poslovanja su osnovni i početni transparentni oblici tekućeg razvoja preduzeća i njegovog položaja na tržištu. Ostvarivanje dobiti kao oblika uspjeha, njezino osiguranje i optimalizovanje daljnji je transparentni oblik sigurnijeg razvoja preduzeća, te uz ekonomičnost odražava korištenje potencijala. Izgradnja i stvaranje novih potencijala konačni je transparentni oblik razvoja preduzeća.

Mogućnosti finansiranja nisu neograničene, naprotiv, one su najčešće ograničavajući faktor daljnjeg razvoja preduzeća. Mogućnosti finansiranja preduzeća najbolje se vide u raspoloživosti finansijskih sredstava koja se mogu uložiti u njegov rad i razvoj. Cilj je samo pronaći najpovoljnije izvore finansiranja koji će se, prevenstveno, zasnivati na racionalnosti poslovanja preduzeća, a to znači na jednoj opštoj optimalizaciji poslovanja.''


Kapital

Kapital ( lat. capitalis – glavni; caput – glava ) predstavljaju sve vrijednosti, sredstva i imovina, bez obzira u kojem obliku postoje ( novčanom, materijalnom i sl. ) a koja imaju svojstvo da njihova upotreba vlasnicima donosi vrijednost veću od one koju su oni uložili u obavljanje bilo koje ekonomske aktivnosti.

Ovako definisana kategorija kapitala poprima u stvarnosti različite oblike svoga postojanja : suma gotovog novca, preduzeće – fabrika, trgovačka radnja, sredstva na računima banaka, krediti, štedni ulozi, obveznice, akcije – dionice, vlasništvo na zemlji, zgradama, određeno znanje itd. Ali pri tome je bitno da bilo koji od pomenutih i drugih mogućih oblika postojanja kapitala dobija svoj pravi i puni smisao samo u slučajevima kada dolazi do njihove upotrebe čiji ostvarivanje veće vrijednosti od vrijednosti koja je postojala prije početka određene ekonomske upotrebe. U skladu sa ovako definisanim kriterijem određena vrijednost, sredstva i imovina mogu u određenim trenucima da budu, funkionišu kao kapital, a u drugim izgube svojstva te kategorije. Isto tako, iz činjenice da se kapital pojavljuje u obliku novca stvara se zabluda da je novac sam po sebi kapital, ali treba naglasiti da se novac i novac kao kapital bitno razlikuju. Kapital u obliku novca nikad ne može dugo da egzistira u novčanom obliku jer se kao takav ne uvećava. Zato teži da se što prije pretvori u jedan od svoja dva osnovna pojavna oblika : realni ili ealna imovina ( sredstva za proizvodnju, mašine, oprema, postrojenja, zgrade, reprodukcioni materijal, zalihe poluproizvoda, gotove robe i dr. ) i finansijski oblik ( novčani krediti, štedni ulozi, obveznice, akcije – dionice, komercijalni zapisi i sl. ). Ulaganje kapitala dakle može biti : ( 1 ) u oblik kupovine određenih finansijskih instrumenata koji donose određenu vrstu prihoda ili ( 2 ) u obliku kupovine sredstava za proizvodnju radi obavljanja određene djelatnosti posredstvom koje se kapital uvećava.

Za potpuno razumijevanje ove značajne kategorije robnog načina proizvodnje treba naglasiti da osim oblika u kojem se može pojavljivati, odnosno nikakvog značaja vrsta djelatnosti kojom se vlasnik bavi – proizvodna ili neproizvodna – zatim pitanja oblika vlasništva – da li se radi o individualnom ili nekoj formi udruženog kapitala, kao ni pitanje da li se upotebljava vlastiti ili pozajmljeni kapital. Jedini kriterij je profitna motivacija – težnja vlasnika da se uloženi kapital uveća.

Uz sve ovo potrebno je imati u vidu da se prilikom razmatranja svih aspekata kategorije kapitala mora imati u vidu da se prilikom njegovog formiranja i ekonomskog funkcionisanja formiraju određeni društveni, prije svega proizvodni odnos, koji počiva na određenoj historijskoj kombinaciji ekonomskih, političkih sociokulturnih institucija. To su dva aspekta proizvodnog odnosa ( odnosi prilikom ekonomskog funkcionisanja kapitala ) :
• vlasnički odnosi ( u društvima sa privatnim vlasništom podjela na sredstava za proizvodnju i vlasnike radne snage – neposredne proizvođače ) i
• odnose raspodjele ( u kojima se novostvorena vrijednost dijeli na učesnike, prije svega, s obzirom na vlasništvo i društvenu moć ).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Promocija preduzeća derrick 0 2,749 25-02-2014 03:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi menadžmenta preduzeća derrick 0 1,658 14-09-2013 03:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna organizacija preduzeća Dzemala 0 2,310 14-08-2011 10:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Prikaz preduzeća JKP tržnica - organizacije preduzeća Dzemala 0 2,273 12-04-2011 11:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Web sajt preduzeća Dzemala 0 1,760 21-02-2011 01:42 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: