Kako sukob u zajednici djeluje na protupobunjenicko okružje - hr

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Kako sukob u zajednici djeluje na protupobunjenicko okružje - hr
UVOD

Carl Von Clausewitz definirao je prirodu rata kao nepromjenjivu koja se sastoji od tri ključna faktora: stanovništva, vojske i vlade. Dok je rat nepromjenjiv, postoje razlike u tome na koji se način ratuje. U konvencionalnom sukobu konflikt se fokusira na poražavanje vojne moći protivnika, preuzimanje kontrole nad teritorijem i utjecajem na ljude uglavnom zastrašivanjem, dok se u nekonvencionalnom ratovanju konflikt fokusira na kontrolu i utjecaj na lokalno stanovništvo. Nekonvencionalno ratovanje je nasilna borba između državnih i nedržavnih čimbenika za legitimitet i utjecaj nad relevantnom populacijom. Subjekti u ovom ratovanju rabe asimetrične pristupe, iako se mogu služiti cijelim spektrom vojnih i drugih kapaciteta.

Pobunjeništvo je oblik nekonvencionalnog ratovanja. Iako je svako pobunjeništvo drukčije i odraz jedinstvenih uvjeta, karakteristika i dinamike zemlje, većina ih ipak ima zajedničke karakteristike. Možemo ga definirati kao unutarnji konflikt koji započinju domaći pokreti za političku, ekonomsku ili društvenu kontrolu nad određenim dijelom zemlje ili zemljom u cijelosti. Pobunjenički pokreti motivirani radikalnim etno-nacionalističkim i vjerskim razlozima, uvjereni u ispravnost svojih ciljeva, uglavnom se okrenu subverziji, nasilju i terorizmu kako bi zaplašili iznimno ranjivo stanovništvo i dobili od njega potporu. Isto tako, pobunjeništvo (insurekcija) se definira kao oružani ustanak protiv konstituirane i legitimne vlasti kada oni koji sudjeluju u istoj nisu priznati kao zaraćena strana. Zaraćena strana je osoba, grupa ljudi, zemlja ili drugi entitet koji se ponaša neprijateljski (poput angažiranja u sukobu) koji u nekim slučajevima mogu biti priznati kao subjekt međunarodnog prava. Nije na odmet napomenuti da distinkcija između ustanka odnosno pobunjeništva nije jasno kodificirana međunarodnim javnim pravom. Nadalje, pobunjeništvo se još naziva i četvrtom generacijom ratovanja (4GW odnosno Fourth Generation Warfare), što je konflikt u kojem su nejasne granice između rata i politike, vojnika i civila. Pojednostavljena definicija uključuje bilo koji rat u kojem jedan od glavnih sudionika nije država, već nasilan nedržavni čimbenik.

Sadržaj

UVOD 3
1 Protupobunjenička (COIN) teorija 4
2 Definicija pobunjeništva i protupobunjeništva 5
2.1 Protupobunjeništvo 6
3 Unutarnji sukobi i protupobunjeništvo: Primjer Afganistan 8
3.1 Obilježja unutarnjih podjela u Afganistanu 8
3.2 Protupobunjenička strategija za Afganistan 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:52 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nasilje nad ženama - istraživanje - hr derrick 0 1,476 09-03-2014 01:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Regionalizacija i globalizacija - hr derrick 0 1,458 09-03-2014 01:33 AM
zadnja poruka: derrick
  Rizici globalizacije - hr derrick 0 1,131 09-03-2014 01:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Metodologija - hr derrick 0 1,129 21-09-2013 12:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Prava i položaj žena u društvu - hr derrick 0 2,116 21-09-2013 11:21 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: