Kako se transakciona analiza može povezati sa psihoanalizom

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kako se transakciona analiza može povezati sa psihoanalizom
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Transakciona analiza ( skraćeno: TA) je teorija ličnosti i sistematska psihoterapija ličnog razvoja i izmene ličnosti. Među svim ostalim psihološkim pristupima, ona je izuzetna po dubini teorije i širokom spektru primene. Kao teorija ličnosti, TA nam daje predstavu o tome kako su ljudi psihološki struktuirani koristeći tročlani model ego-stanja. TA donosi i teoriju komunikacije koja se može proširiti sa interpersonalne komunikacije na analizu sistema i organizacija. TA nam nudi teoriju razvoja deteta. Koncept životnog skripta objašnjava kako naši sadašnji obrasci ponašanja vode poreklo iz detinjstva. TA nam objašnjava kako i zašto možemo, kao odrasli, nastaviti da ponavljamo strategije koje smo razvili u detinjstvu, čak i kada one proizvode rezultate koji su samo-poražavajući ili bolni. Time TA obezbeđuje i teoriju psihopatologije. Neke od osnovnih ideja TA se poklapaju sa idejama psihoanalize, što će biti predmet ovog rada.

Ključne reči: transakciona analiza, psihoanaliza, psihoterapija

TA i psihoanaliza

TA obuhvata teoriju ličnosti i teoriju interpersonalne komunikacije i iz nje izveden psihoterapeutski metod. U šezdesetim godinama su TA koristili kao grupnu psihoterapiju, dok se danas koristi u individualnoj, bračnoj i porodičnoj terapiji. Osim u psihoterapiji, danas se TA primenjuje svuda gde su potrebna psihološka i komunikaciona znanja. U psihosocijalnom savetovanju, u opštoj i specijalnoj pedagogiji i u menadžmentu. Obzirom da TA više nije snonim za psihoterapeutsku školu, postoji razlika izmedju transakcione analize (TA) i transakciono-analitičke psihoterapije (TAP). . .

Sadržaj :

Apstrakt 3
1 TA i psihoanaliza 3
ZAKLJUČAK 5
LITERATURA 6


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kognitivno bihejvioralno savetovanje sa mladima u poremećaju sa ponašanjem derrick 0 1,234 22-01-2013 11:25 PM
zadnja poruka: derrick
  Sistemska porodična terapija u radu sa decom sa poremećajem u ponašanju derrick 0 1,594 22-01-2013 09:53 PM
zadnja poruka: derrick
  Kako biti uspešan nastavnik Maja 0 3,063 23-02-2012 02:38 PM
zadnja poruka: Maja
  U igri se prevazilazi tradicionalan odnos dijete odrasli Dzemala 0 1,557 15-08-2011 09:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kako obrazovanje utiče na razvoj sposobnosti Dzemala 0 1,906 13-04-2011 12:18 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: