Kako rade internet pretraživači

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Kako rade internet pretraživači
Internet pretraživači su specijalizovani sajtovi koji su dizajnirani da pomognu ljudima da pronadju informacije koje se nalaze na internet sajtovima.

Što korisnik vidi je krajnje jednostavno. On upiše ključnu reč ili temu koja ga interesuje, i pretraživač mu izbaci prvih deset od ponekad nekoliko stotina hiljada stranica vezanih za tu temu, i to u roku od par milisekune.Pa kako je moguće da je napr Google za manje od sekunde prelistao ceo internet (vise milijardi stranica), i skupio spisak sajtova vezanih za tu temu?

Pa odgovor je - NIJE MOGUCE (barem za sada).Pretraživači interneta koriste programe koji se zovu paukovi "spideri" ili boot (ili roboot), koji stalno listaju internet. Oni kad dodju do jedne stranice oni je indexiraju (tj. pokupe njen sadržaj u svoju bazu podataka) pokupe linkove sa te stranice, i kreću ka novim stranicama sa tih linkova. Znači oni stalno pune svoju bazu podataka, i kad korisnik zapravo zatraži jedan listing, pretraživači prelistaju svoju ogromnu bazu podataka, i šalju nama rezultate.

Period izmedju dva indexiranja može jako da varira. Za "manje bitne" tj. mlade sajtove ovaj period može da potraje i mesec dana. Veoma popularne sajtove Google indexira skoro dnevno. Zato se može recimo desiti, da je neki sajt sa spiska rezultata u medjuvremenu promenjen ili uklonjen. Kao webmasteri (izradjivaci sajtova), do pre nekoliko godina je bilo dovoljno samo uneti naše ključne reči u meta-tagove, i već smo se mogli nadati dobrim rezultatima. Ali vreme meta tagova je prošlo! Konkurencija na internetu je postala toliko velika, da za neku ključnu reč ima ponekad i milion stranica. I teško je pretraživačima da isključivo na osnovu tih meta-tagova odluči koji sajt ima prioritet.. I zato danas, prilikom obrade rezultata, Google odredjuje redosled relevantnosti na osnovu oko 200 različitih faktora. Zvanično se ne mogu znati svi ovi faktori, ali naravno postoje istraživanja rada pretraživača van Googlea i Yahoo-a, zahvaljujući kojima SEO stručnjaci za optimizaciju mogu da odrade svoj posao :-)

Dakle ukratko proces je:
-Paukovi listaju internet i indexiraju stranice, tj. snimaju ih u svoju bazu podataka.
-Prilikom indexiranja pretraživači obradjuju sadržaj, i na osnovu oko 200 razlicitih faktora odredjuju redosled najrelevantnijih ključnih reci za taj sajt.
-Kad korisnik postavi upit, pretraživač ne ide tog trenutka na internet, nego iz svoje baze podataka od nekoliko milijarde sajtova (koja može biti stara i do par nedelja) postavlja spisak koji šalje nazad koristiku.

U današnje vreme, biti na prve dve strane (1-20) rezultata pretrage na Google-u znači život ili smrt za poslovanje neke kompanija!

izvor
Optimizacija sajta
02:42 AM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vođenje Internet Marketing Kampanja na Google® Mreži derrick 0 2,063 09-09-2011 04:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Kako napraviti robots.txt Jovica 3 5,506 13-10-2009 12:20 PM
zadnja poruka: lukas
  Url rewrite - kako i zasto? Jovica 0 3,045 03-06-2009 01:42 AM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: