Juznoafricka Republika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Juznoafricka Republika
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Južnoafrička republika (kraće Južna Afrika) je najjužnija afrička zemlja na Afričkom kontinentu, poznata po raznolikoj topografiji, velikog broja prirodnih lepote i kulturne raznolikosti, što je ovu zemlju učinilo jednom od omiljenih odredišta za putnike od završetka aparthejda 1994 godine.

Položaj Južnoafričke republike

Nalazi se hiljadama milja udaljena od najvećih Afričkih gradova kao što su Lagos i Kairo i više od 10000 km udaljen od Evrope, Severne Amerike i istočne Azije, gde se nalaze njeni glavni trgovački partneri – što je pomoglo jačanje sistema aparthejda u većem delu 20 veka. Pomoću tog sistema, vlada, kontrolisana od strane manjine bele populacije, sprovodi segregaciju u vladi - trke u stanovanju, obrazovanju, i gotovo svim sferama života, stvarajući ustvari tri naroda: belce (koja se sastojala od naroda uglavnom britanskog i holandskog porekla (Buri), koji se borila generacijama da dobije političku supremaciju, borba koja je svoj vrhunac nasilništva dostigla sa Južnim ratom (1899-1902), crnce (ljudi kao San lovci - stanovnici severozapadne pustinja, Zulu plemena istočne visoravni, i Khoekhoe poljoprivrednici južnog Rta), "obojene" (izmešana rasa ljudi) i etničke Azijce (Indijci, Filipinci, i Kinezi.
Južna Afrika se graniči sa Namibijom na severozapadu, sa Bocvanom i Zimbabveom na severu, i Mozambik i Svazilendom na severoistoku i istoku. Mala država Lesoto je u potpunosti obuhvaćena Južnoafričkom teritorijom.. Južnoafričke obale se graniče sa obalama Indijskog okeana na jugoistoku i Atlantskim okeanom na jugozapadu. Zemlja poseduje dva mala podantarktička ostrva, Princ Eduard i Marion, smešteni u Indijskom okeanu oko 1900 km južno od Kape Touna. Nekada je Južna Afrika imala u posedu Valvis zaliv, na atlantskoj obali oko 600 km severno od reke Oranje, koja je postala deo Namibije 1994 godine.
Južna Afrika ima tri grada koji služe kao metropola: Pretoria (izvršna vlast), Kape Toun (zakonodavna), a Bloemfontein (pravosudna). Johanesburg, najveće urbano područje u zemlji i centar trgovine, leži u srcu naseljene Gauteng pokrajine. Durban, luka na Indijskom okeanu, glavno je industrijsko središte. East London i Port Elizabeth, oba se prostiru duž južne obale zemlje, važni su komercijalni, industrijski i kulturni centri.
Južna Afrika danas ima relativno stabilnu i raznoliku ekonomiju koja koristi svoje plodne poljoprivredne površine, bogate mineralnim resursima, turističke atrakcije, a izuzetno intelektualni kapital. Velike političke jednakosti i ekonomske stabilnosti, međutim, ne znače i društveni mir. Južnoafričko društvo na početku 21. veka nastavilo je da se suočava sa ozbiljnim izazovima: visokom stopom kriminala, etničkih napetosti, velika razlika u stambenim i obrazovnim mogućnostima, kao i pandemijom AIDS-a.
Reljef

Visoravan pokriva najveći deo zemlje, i dominira njenom topografijom; odvojena je od okolnog područja koji je generalno niže nadmorske visine Velikim Odronom (Great Escarpment). Visoravan se gotovo u potpunosti sastoji od vrlo starog kamenja iz Karoo geografskim sistemom (to je geološki sistem kamenih formacija koja pokriva 1 500 000 kvadratnih kilometara te se proteže južno od ekvatora do rta Dobre nade. Obuhvata period od oko 100 miliona godina, počevši od Perskog perioda (oko 318 do 299 miliona godina) do kasne Trijas epohe (228-200 miliona godina). Ova ogromna visoravan unutrašnjosti je na nadmorskoj visini između 600 i 1.350 metara. Uopšteno su to plodna tla, posebno uz reku). Visoravan, koja je najviša na istoku, obuhvata uzvišenja od više od 2400 metara, u Lesoto regiji, do oko 600 metara u peščanoj Kalahari na zapadu. Centralni deo visoravni obuhvata Highveld, koja doseže između 1200 i 1800 metara. Južno od reke Oranje se nalazi veliki Karoo region.
Drakensberg, poznat po raznim lokalnim imenima kao što su uKhahlamba („granica od kopalja“) i Natal Drakensberg, formiraju najdužu kontinuiranu oblast Južne Afrike i pruža prizor velike lepote. Odron je deo uKhahlamba / Drakensberg parka, koji je uvršten u UNESCO svetske kulturne baštine u 2000 godini. On se proteže južnom stranom od dalekog severoistoka, gde je najpoznatiji kao Transvaal Drakensberg (Afrički: "Zmajeve planine"). U pokrajini KuaZulu-Natal, se nalazi najviše tačka zemlje NJesuthi (3408 m). Dalje južno ovaj masiv formira granice prvo između provincija KuaZulu-Natal i Slobodne Države, a zatim između provincija KuaZulu-Natal i Lesoto. Tamo dostiže uzvišenja od gotovo 3300 metara, uključujući i uključujući i najviše vrhove zemlje, kao što je Mont aux Sources (3299 m). Masiv se nastavlja jugozapadnom stranom, deleći provinije Lesoto od Istočnog rta, a zatim nastavlja na zapad preko Istočnog rta sa manjim uzvišenjima od 1500 do 2400 metara, i poznat je kao Stormberg. Dalje prema zapadu ono postaje Nuueveld Range i Roggeveld Planine i formira približnu granicu između provincija Severnog i Zapadnog Rta. Na njegovim zapadnim krajevima, u neposrednoj blizini planina Bokkeveld i Kamies (1.700 m), ovaj masiv nije pravilno definisan.
Područje drevne planine okruženo uzvišenjima između 900 i 2.300 metara nalazi se na jugozapadu zemlje, uključuje opseg planina od Tsitsikama, Outenikua, Groot-Svart, Lange, Ceder, Drakenstein, a Hottentots Holland planinama, do planine Table.
I ispod i iznad Drakensberga topografija izgleda kao da će biti prekinuta. Otvorene ravnice su retke, uglavnom se pojavljuju u severozapadnoj Slobodnoj Državi i dalje ka zapadu i na manjim područjima kao što je Springbok Flats, severno od Pretorije. Rtovi, planine, i duboke dolinama su uobičajene, uglavnom posledice od davne erozije. Tu se nalazi mali originalni obalni zid između strmine i mora, osim u severnom KuaZulu-Natal, gde dostiže širine od oko 80 km, i u delovima Zapadnog rta. Veći deo 2955 km koliko se proteže, obalu čine prilično strmi nagibi koji se dižu vrlo brzo i često se


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Republika Srpska Krajina derrick 0 1,406 04-09-2013 09:38 PM
zadnja poruka: derrick
  Narodna Republika Kina Vesnica 0 1,956 17-05-2010 12:23 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: