Jungova teorija ličnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Jungova teorija ličnosti
UVOD


U težnji da objasne složenu pojavu ličnosti psiholozi su pokušali da grupišu ljude po jednoj ili više crta ili osobina koje se najviše ističu kod ljudi. U cilju bržeg i lakšeg proučavanja ličnosti pojavile su se ideje o tipovima. Sam pojam tip ličnosti podrazumeva da ona obuhvata veći broj pojedinaca sa sličnim karakteristikama.
Svrstavanje ličnosti prema pojedinim tipovima omogućava lakše proučavanje. Postoji npr. Hipokratova tipologija ličnosti prema vrsti temperamenta, a postoje još tipologije Krečmera I Šeldona koji su pokušali da nađu vezu između telesnih I psihičkih osobina. Oni polaze od stava da određene vrste endokrinog sistema utiču na pojedine osobine temperamenta I ličnosti uopšte.
Ipak među najpoznatije I najčešće spominjane tipologije spada tipologija ličnosti švajcarskog psihologa Karla Gustava Junga.
Jung je na jednom seminaru izjavio:
„Ubeđen sam da je istraživanje duše nauka budućnosti.
Psihologija je takoreći najmlađa prirodna nauka i nalazi se tek na početku svog razvoja. Ali je ona takva nauka koja nam je najpotrebnija, jer se postepeno sve jasnije ispostavlja da ni glad ni zemljotresi, ni mikrobi ni karcinomi nisu najveća opasnost, nego je to čovek čoveku i to zbog toga što ne postoji dovoljna zaštita od psihičkih epidemija koje deluju mnogo razornije od nejvećih elementarnih nepogoda.“


1. KRATKA BIOGRAFIJA KARLA GUSTAVA JUNGAKarl Gustav Jung, rođen 26.jula 1875. godine u Kesvilu, živio je od svoje četvrte godine sa roditeljima u Bazelu odakle je njegova majka, dok su preci njegovog oca došli iz Njemačke. Jungov je otac bio sveštenik, a njegovi preci po majčinoj I očevoj liniji također su pripadali intelektualnim zanimanjima. Škole I studije medicine završio je u Bazelu, a potom je 1900. godine kao asistent u Kantonalnoj psihijatrijskoj bolnici I u psihijatrijskoj klinici Univerziteta u Cirihu započeo svoju karijeru kao psihijatar.
Radeći u poznatim ustanovama I cenjenim stručnjacima Jung je produbljivao svoja znanja iz teorije psihopatologije I učestvovao u brojnim naučnim istraživanjima. Kao rezultat tih istraživanja objavio je niz značajnih članaka koji su mu obezbedili prodor u svet I doneli mu mnoge pozive za predavanja u inostranstvu pa I titulu počasnog doktora Klarkovog univerziteta iz Masačusetsa ( SAD).
Godine 1909. ustupio je svoje mesto docenta psihijatrije na Psihijatriskoj klinici da bi se otada posvetio svojoj lekarsko-psihoterapeutskoj aktivnosti, svojim naučnim istraživanjima I spisateljskom radu.
Jung se 1907. godine po prvi put lično susreo sa Frojdom I time je započeo njegov dublji prodor u učenje psihoanalize. 1913. godine se pokazalo da su Jungove koncepcije krenule drugim putevima od Frojdovih ideja i puteva pa je to dovelo I do konačnog raskida sa Frojdom I psihoanalitičkom školom.
Od tog trenutka Jung je svoje sopstveno shvatanje označio kao “analitičku psihologiju, a kasnije kada se radilo o čisto teorijskoj nauci kao “kompleksnu psihologiiju”.
Svojim pionirskim radom, ostvarenim vlastitim delima koja ukupno obuhvataju više od 120 većih i manjih radova, od čega je do 30 opširnih knjiga on nije samo označio nove puteve psihologije nesvesnog, nego je dodirnuo i brojna druga područja.

Jungova dela prevedena su gotovo na sve evropske i na neke neevropske jezike i nailaze na sve veće interesovanje i u naukama koje se na izgled nalaze daleko od psihologije.
Posle kraće bolesti i potpuno ispunjenog života umro je 6. juna 1961.godine.


Sadržaj

UVOD..................................................................................................1
1. Kratka biografija Karla Gustava Junga............................................2
2. Tipovi i tipologije ličnosti................................................................3
3. Psihologija Karla Gustava Junga……….........................................4
3.1. suština i struktura psihe............................................................6
3.2. zakon protoka i delovanja svesti..............................................9
3.3. praktična primena Jugovog učenja.........................................10
ZAKLJUČAK....................................................................................12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uputstvo za izradu seminarskog rada - Na temu Teorija i metodologija socijalnog rada Dzemala 0 2,101 07-04-2011 01:19 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Kreativan pojedinac - osobine ličnosti derrick 0 2,481 30-04-2010 02:50 PM
zadnja poruka: derrick
  Drzavnost Evropske unije - teorija drzave i prava VS1 0 2,034 17-04-2010 09:16 PM
zadnja poruka: VS1
  FINANSIJSKA TEORIJA I POLITIKA Autor1 0 2,234 12-04-2010 10:17 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: