Jonizujuće zračenje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Jonizujuće zračenje
UVOD

Čovek je neprekidno izložen zračenju, koje potiče od radionuklida iz životne sredine. Izvori su različiti, kao i vrste energije zračenja kojima je izložen. lako ih svojim čulima ne zapaža, raspolaže se sa pouzdanim tehnikama za izučavanje i merenje, što i omogućava uvid u prirodu procesa koji se odigravaju u ozračenim sredinama, kao i podatke o tome koliko je i kako čovek izložen zračenju. Kosmos je značajan izvor zračenja za ljude na Zemlji. Kosmičko zračenje je posledica elektromagnetnih talasa (i naelektrisanih čestica) koje potiče sa zvezda, ili su izbačeni velikim brzinama prilikom gigantskih eksplozija supernova. Dodatno ubrzanje dobijaju na putu kroz magnetna polja u kosmičkom prostranstvu koja deluju kao džinovski akceleratori.

Kosmičko zračenje je jonizujuće zračenje kao i zračenje koje emituju radioaktivne supstance, međutim, postoje razlike u pogledu energije i intenziteta ove dve vrste zračenja. Energija primarnog kosmičkog zračenja, onog koje se rađa u eksplozijama, visoka je i često ogromna: milijarde elektronvolti (eV), a u nekim slučajevima i od milijarde milijardi eV Energija radioaktivnog zračenja neke radioaktivne čestice je reda veličine milion elektronvolti. Sa intenzitetom jonizujućeg zračenja je suprotno: može da bude vrlo visoko za radioaktivne supstance, dok je intenzitet primarnog kosmičkog zračenja koje dospeva u normalnim uslovima na površinu Zemlje.

Sadržaj :

UVOD 3
1.1 Pojam zračenja 4
1.2 Radiološki efekti zračenja 6
1.3 Jonizujuće zračenje 7
1.3.1 Merenje zračenja 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:05 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: