Jetra - digestivni sistem

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Jetra - digestivni sistem
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Sistem organa za varenje (digestivni sistem ili crevni sistem) se sastoji iz niza uzastopnih delova u kojima se odvijaju pojedine faze varenja i apsorpcije. Crevo je pričvršćeno za telesni zid trbušnom maramicom – mezenterom. Crevni kanal sačinjavaju:

* usna duplja;
* ždrelo;
* jednjak;
* želudac;
* tanko crevo;
* debelo crevo;
* analni otvor (rektum)

Jetra

Jetra je organ kod kičmenjaka, uključujući i ljude. Jetra ima važnu ulogu u metabolizmu obavljajući mnoštvo funkcija, uključujući detoksifikaciju, odlaganje glikogena i proizvodnju proteina krvi. Jetra takođe proizvodi žuč, koja je važna prilikom varenja. Medicinski termini koji su u vezi sa jetrom, uglavnom počinju sa hepato- od grčke reči za jetru, hepar.

To je najveća žlezda u organizmu kičmenjaka. Jetrin sekret je žuč koja se sakuplja u žučnoj kesi, a odatle kroz žučni kanal izliva u duodenum. Žuč ne sadrži enzime, ali omogućava varenje masti tako što vrši njihovu emulziju (razbija ih na sitne kapljice). Pored toga jetra obavlja još niz značajnih funkcija:

* u njoj se glikoza pretvara u glikogen;
* predstavlja skladište vitamina i gvožđa;
* transformiše otrovne materije u neotrovne (sva krv iz creva prvo prolazi kroz jetru pa zatim ulazi u opšti krvotok) i dr.

Jetra je najveći organ trbušne duplje a nalazi se na desnoj strani tela, nepodredno ispod dijafragme. Klinastog je oblika, čini je meko tkivo i tamnocrvene je boje. Njena masa kod odraslog čoveka iznosi 1 do 2.5 kilograma.

Jetra (nepar) je po masi (1300-1600 grama) i zapremini najveći organ čovečjeg organizma. Smeštena je na desnoj strani abdominalne šupljine. Gornja ili prednja strana jetre podeljena je srpastom vezom (lig. falciforme bepatis) na dva anatom­ska režnja ili lobusa: desni i levi. Kod odraslih desni režanj je oko šest puta veći od levog, a oko tri puta kod dece.

Histologija

Parenhim jetre izgrađen je od ćelija hepatocita koje su organizovane u nizove koji se nazivaju hepatične ploče (Remakovi nizovi). U izgradnji jetre učestvuju i:

* endotelske ćelije sinusoidnih kapilara
* Kupferove ćelije
* Itoove ćelije
* gradivne komponente drugih tkiva: vezivnog, mišićnog i nervnog.

Funkcije jetre

Jetra ima poseban anatomski i fi­ziološki položaj i ulogu u huma­nom organizmu. Nalazi se na sredi­ni puta između digestivnog trakta, odakle potiču hranljivi sastojci dobijeni varenjem hrane i sistemskog krvotoka kome predaje svoje proiz­vode. Prema današnjim naučnim saznanjima jetra obavlja preko dve stotine različitih fizioloških i biohemijskih funkcija. Zato jetra ima dvostruki krvotok: oko 80% krvi ulazi u jetru preko portne vene, a oko 20% kroz hepatičku arteriju. Hepatička arterija ishranjuje jetru, jer joj doprema hranu i kiseonik, a portalnim krvotokom u jetru dospevaju većinom sastojci koji se tu metabolišu.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nervni sistem veliki mozak-biologija mat.dipl5 0 2,828 09-09-2010 04:15 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Nervni sistem - bioogija mat.dipl5 0 2,768 09-09-2010 04:13 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Nervni sistem kičmenjaka VS1 0 2,975 02-07-2010 07:21 PM
zadnja poruka: VS1
  Nervni sistem - veliki mozak Vesnica 0 2,304 04-05-2010 11:53 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nervni sistem Vesnica 0 2,144 04-05-2010 11:51 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: