Javne isprave

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Javne isprave
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Javna isprava (engl. public document, nem. offentliche Urkunde) je ona isprava koju je u propisanom obliku izdao ili potvrdio državni ili drugi ovlašćeni organ u okviru svojih ovlašćenja, kao što su:
•izvod iz matičnih knjiga,
•školska svedočanstva,
•putne isprave,
•lična karta,
•registarske tablice za motorno vozilo,
•izvod iz trgovačkog registra i dr.
Značenje javne isprave kao dokaznog sredstva sastoji se u tome da se njime dokazuje ono što se u njoj potvrđuje ili određuje.
“APOSTILLE” je potvrda kojom se, shodno navedenoj Haškoj konvenciji, umesto legalizacije (overavanja) javnih isprava u međunarodnom pravnom saobraćaju, potvrđuje verodostojnost potpisa, svojstvo potpisnika javne isprave i istinitost pečata ili žiga kojim je isprava snabdevena. Dokument overen ovim štambiljem oslobođen je bilo kakve dalje overe i podoban je za upotrebu u svim državama potpisnicama Haške konvencije.
Za overu štambiljem “APOSTILLE” nadležan je svaki opštinski/osnovni sud u Republici Srbiji , koji će, uz naplatu propisane sudske takse, overiti samo one isprave koje su izdali organi i institucije koje imaju sedište na području tog suda. Primera radi, javne i privatne isprave izdate u Republici Srbiji, kao što su diplome ili svedočanstva o završenom školovanju na našem fakultetu ili školi, izvodi iz matičnih knjiga, punomoćja, izjave i dr. neće biti prihvaćeni od strane nadležnih američkih organa, ako nisu overene štambiljem “APOSTILLE” i snabdevene overenim prevodom na engleski jezik, koji će sastaviti ovlašćeni sudski tumač.
Privatne isprave su svojeručno potpisana pismena saopštenja izdavaoca isprave. Privatne isprave su:
•izjave,
•punomoćja,
•saglasnosti.
Poslove državne uprave obavljaju ministarstva, organi uprave u sastavu ministarstava (uprave, inspektorati, direkcije) ali se mogu obrazovati i posebne organizacije (sekretarijati, zavodi, javne agencije, centri) i javne službe (javne ustanove, javna preduzeća) i drugi oblici organizovanja kojima se ostvaruju prava i potrebe građana i pravnih lica.
U obavljanju svoje delatnosti uprava donosi upravne propise kojima propisuje opšte pravilo za neodređen broj slučajeva i lica, zatim upravne akte kojima uprava propisuje posebno pravilo za konkretan slučaj i određeno lice, sklapa upravne ugovore i čini upravne radnje kojima uprava pruža građanima javne usluge (npr. vođenje evidencije, izdavanje uverenja).
Od velike važnosti jesu one procesne norme koje se odnose na upravni postupak zato što se njima propisuje postupak donošenje upravnih akata kojima se odlučuje o pravima i obavezama u upravnim stvarima.
Kontrola uprave može biti politička – od strane Narodne skupštine, Vlade, političkih stranaka i javnog mnjenja i pravna – upravna kontrola uprave, sudska kontrola uprave i posebna kontrola uprave od strane javnog tužilaštva i ombudsmana (zaštitnika prava građana).
U nadležnosti organa uprave nalazi se, između ostalog, i vođenje evidencije o elementima ličnog statusa građana. Ove evidencije služe kako za sticanje saznanja o određenim podacima relevantnim za određene pravne situacije, ali i kao pretpostavka za izdavanje isprava (npr. uverenja, potvrde..) građanima na osnovu kojih mogu da ostvare svoje prava i interese. Službene evidencije mogu se voditi u okviru matičnih knjiga (npr. rođenih, venčanih, umrlih), raznih evidencije koje vode organi unutrašnjih poslova (npr. o ličnim kartama, putnim ispravama, motornim vozilima), kao i evidencija koju vode organi starateljstva. Kao posebna upravna materija iz oblasti unutrašnjih poslova javljaju se pitanja u vezi sa prebivalištem i boravištem , kao i državljanstvom građana. Iako su osnovne tendencije uprave efikasnost, transparentnost, tačnost, odstupanje se manifestuje kroz ćutanje uprave.
Prema Ustavu Srbije iz 2006. godine, autonomne pokrajine u skladu sa Ustavom i svojim statutom, uređuju nadležnost, izbor, organizaciju i rad organa i službi koje osnivaju. Republika Srbija ima Autonomnu pokrajinu Vojvodinu i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija.
Više o osnovnim institutima upravnog prava u posebnom članku.

Značaj i način izdavanja javnih isprava


Razlozi zbog kojih zakonodavac propisuje uslov u pogledu forme za određene izjave volje i pravne poslove sastoje se, između ostalog, u njegovom nastojanju da spreči brzopletost i nepromišljenost neukih i neiskusnih stranaka u poslovima od posebnog ličnog i društvenog značaja. Zakonodavac takođe propisuje formalne zahteve kao sredstvo za osiguranje da je jednaka težina data pravima i obavezama svake od ugovornih strana, čime se suštinski obezbeđuje njihova ravnopravnost u pravnom prometu. Forma beležničkog akta je najstroža propisana forma u pravnim sistemima koji poznaju ovu ustanovu, a najstroža i najstabilnija forma predstavlja preventivu od disbalansa koji se može javiti usled različitih nivoa znanja i pravne kulture i različite finansijske snage stranaka. U fazi beležničkog razgovora sa strankama, javni beležnik obavlja socijalnu funkciju jer svojom nepristrasnošću osigurava da suština pravnog posla među strankama bude postavljena pravično, uz jednako uvažavanje njihovih često suprotstavljenih interesa. Javni beležnik je obavezan da pre sastavljanja nacrta beležničkog akta obavi sa strankama razgovor. Tokom tog razgovora javni beležnik je dužan da strankama pruži sve potrebne savete. Ovi saveti su od posebnog značaja jer su dati od nepristrasnog, materijalno nezainteresovanog i stručnog lica. Javni beležnik u ovom smislu ima dužnost da u cilju obezbeđenja pravičnih odnosa zaštiti slabiju stranku, čime se ostvaruje jedno od osnovnih načela dvostrano-teretnih obligacija: ekvivalentnost uzajamnih davanja.

Matični broj građana

Jedinstveni matični broj građana (skraćeno JMBG) je identifikaciji broj dat svim novorođenim građanima SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) od 1976. godine.Svi građani rođeni prije 1976. godine su dobili broj zavisni od regija u kojem su tada živeli. Broj je još uviek u upotrebi u novonastalim državama od bivših republika SFRJ.
Broj je napravljen od 13 cifara u formi „DD MM GGG RR BBB K“ (bez belih mesta), gde su:
DD – dan rođenja
MM – mesec rođenja
GGG – zadnje tri cifre godine rođenja
RR – politički regija rođenja (za građane rođene prije 1976. godine politički regija gdje su trenutno živeli)
BBB – jedinstveni broj
000-499 – muški
500-999 – ženski
K - kontrolna cifra
Kontrolna cifra se izračunava formulom gde DDMMGGGRRBBBK = ABVGDĐEŽZIJKL
L = 11 - (( 7*(A+E) + 6*(B+Ž) + 5*(V+Z) + 4*(G+I) + 3*(D+J) + 2*(Đ+K) ) % 11)
% je MOD ili ostatak deljenja a ne / ili znak za deljenje
Ako je kontrolna cifra između 1 i 9, ostaje ista (L = K), ako je kontrolna cifra veća od 9, postaje nula (L = 0).


S A D R Ž A J

1 UVOD 3
2 Značaji način izdavanja javnih isprava 4
2.1 Matični broj građana 4
2.2 Javni beležnik 5
2.3 Javno beležništvo 7
2.4 Međunarodne isprave 8
3 Javne i privatne isprave 9
4 Matične knjige 10
4.1 Osnovne karakteristike 10
4.2 Sadržina matičnih knjiga 11
4.3 Način vođenja 11
4.4 Vrste matičnih knjiga 12
5 Zaključak 13
6 Literatura 13PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  JAVNE FINANSIJE U FUNKCIJI TURISTICKE PRIVREDE SRBIJE Dzemala 0 2,092 19-10-2010 10:02 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Monetarne i javne finansije - izvršenje budžeta. zekan 0 1,449 09-09-2010 03:31 PM
zadnja poruka: zekan
  Monetarne i javne finansije Vesnica 0 2,308 25-05-2010 12:29 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: