Jasenovac

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Jasenovac
RAZLOZI NASTANKA KONCENTRACIONIH LOGORA I ZAKONSKE ODREDBE

A nas Gospode svakog dana razapinju na ovaj krst Jasenovački.
(Đorđe Radišić – OČI TRAVA)

Odmah po okupaciji Kraljevine Jugoslavije, nacisti Nemačkog rajha organizovali su čitav sistem koncentracionih logora od kojih su najozloglašeniji bili sajmište kod Zemuna, Crveni krst kod Niša, Šabac, Celje i drugi. Vođe ustaškog pokreta koji su dobro znali još pre formiranja ustaške Nezavisne Države Hrvatske na čelu sa Antom Pavelićem, da u narodnim masama nemaju oslonca i da se na vlasti mogu održati samo terorom takođe nisu u tome zaostajali. Odmah nakon okupacije i proglašenja 10. Aprila 1941. godine NDH ustaše po stvorenom planu, sprovode deportovanje, hapšenje i logorisanje kao i masovna i pojedinačna ubijanja po rasnoj i verskoj osnovi Srba, Jevreja i Roma, bez obzira na nacionalnost čak i Hrvate, Muslimane i ostalie narode sa teritorije NDH. U granicama NDH bilo je oko 5 miliona katolika Hrvata i oko 1.900.000 pravoslavnih Srba i oko 250.000 muslimana. Od prvog dana neprijateljske okupacije i fašističko-ustaške strahovlade započeta je hajka na pravoslavne stanovnike NDH. Pravoslavni Srbi su proglašeni neprijateljima ustaške NDH.
Ante Pavelić i njegove institucije, donose niz naloga, odluka, naredbi i uputstva kojima je ozakonjena naci-fašistička metoda sprovođenja terora,zločina-genocida širokih razmera. Među ta akta spadaju: zakonska odredba o sakupljanju Jevreja i Roma u koncentracione logore, odluka o obeležavanju žutom trakom Jevreja i belom Srba, nalog o iseljavanju jednog dela Srba u Srbiju, drugi deo Srba da se pokatoliči a treći deo da se pobije, nalog za hapšenje Srba, Jevreja i Roma i deportovanje u koncenteracione logore, kao i odredba za jednog ubijenog ustašu da se strelja 10, za podoficira 20, a za oficira 50 partizana ili članova njihove porodice.

Ustaše odmah formiraju čitav sistem koncentracionih logora: „Danica“ u Koprivnici, Kerestinec, Lepoglava, Gospić, Kruščica, Caprag, Lobograd, Sisak, Jastrebarsko, Tenje, Slano i Đakovo i najveće Jasenovac i Staru Gradišku sa nizom njihovih stratišta: Jadovo, Gradina, Jablanac,Uštice, Mlaka i dr. Ustaški komandanti verovali su da je ono što čine Srbima pravoslavcima po pravilima katoličke crkve i da nailaze na odobravanje. Oni su od prvog dana računali na potporu katoličke crkve u svom iživljavanju nad pravoslavnim Srbima i tu potporu oni su imali, i to direktno iz Vatikana.Vadili su se na to da je crkva vodila 6 krstaških ratova za oslobođenje Hristovog groba i da su otišli toliko daleko u osvajanjima da su deca morala da se obučavaju za ratnike. Smatrajući da pošto crkva nije teroristička organizacija a vodila je krvave ratove, ona isto tako može da razume ustaške ratove i ustašku borbu. I bili su u pravu. Duhovnik katoličke crkve Mate Mogulić rekao je: „Do sada smo za katoličku vjeru radili molitvenikom i krstom a sad je došlo vrijeme da radimo puškom i revolverom“ . Katolička crkva je to opravdavala kao „crkvi korisno“. Uglavnom, tako započinje cela priča.

SADRŽAJ

1.Razlozi nastanka koncentracionih logora i zakonske odredbe ....... 3
2.Hronologija nastanka koncentracionih logora ............... 4
3.Koncentracioni logor Jasenovac .................. 6
4.Načini mučenja i ubijanja u koncentracionom logoru Jasenovac ...... 7
5.Organizacione grupe logoraša i njihove pobune ........... 9
6.Kraj logora ............................... 11
7.Narodni heroji ....................13
8.Literatura ................... 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-08-2012 10:32 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: