Izvršenje budžeta - monetarne i javne finansije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Izvršenje budžeta - monetarne i javne finansije
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.


Svoje ime budžet vodi od starofrancuske riječi “ bougette ”, što u prevodu znači kožna torba. Obično se smatra da pravi, današnji, budžet vodi porijeklo iz Engleske i Francuske, dviju država koje su tokom svoje političke istorije utrle put ovoj ustanovi u Evropi, pa i ostalom svijetu. Mada je istaknuto da je budžet u svari starijeg datuma, samo je njegova prošlost maglovita i neizvjesna ( Atina, Rim ).
Može se reći da budžet u stvari predstavlja jedan računsko – pravni akt, koji od narodnog prestavništva dobija saglasnost i kojim se predviđaju i prethodno odobravaju prihodi i rashodi društveno – političke zajednice radi ostvarivanja kolektivnih ciljeva u prethodom peridu.
Jedna od etapa u budžetskom “ cirkulusu “ je izvršenje budžeta na koje se prelazi kad prestavničko tijelo odobri budžet.
Izvršenje budžeta znači, sa jedne strane, ostvarenje prihoda, sa duge, finansiranje potreba državnih odnosno komunalnih organa i institucija.

IZVRŠIOCI BUDŽETA

Izvršenje budžeta povjereno je organima uprave koji se, s obzirom na različite funkcije koje obavljaju u vezi sa ispunjenjem plana prihoda i rashoda, dijele na naredbodavce i računopolagače. Organi na koje pada odgovornost za izvršenje budžeta imaju za dužnost pored obaveze da prikupljaju prihode i pravo da ih troše za određene namjene, još i da vode evidenciju i polažu računa o naplati državnih prihoda i izvršenju rashoda. Sem toga oni i sami vrše kontrolu nad izvršenjem obaveza prema budžetu i nad pravilnošću trošenja državnih sredstava ( autokontrola ).
Cijeli proces izvršenja budžeta tačno je regulisan pravnim propisima radi obezbjeđenja pravilnog izvršenja budžetskog plana i sprečavanja nepravilnosti pri naplati prihoda i utroška rashoda...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Instrumenti monetarne politike 2 derrick 0 1,071 06-02-2014 10:40 PM
zadnja poruka: derrick
  Javne finansije 3 derrick 0 1,430 31-08-2013 05:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Javne finansije 2 Dzemala 0 2,268 11-08-2011 02:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Teorija novca - Finansije Dzemala 0 1,991 06-05-2011 09:49 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Platni promet 1 - Finansije Dzemala 0 1,772 06-05-2011 08:55 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: