Istorijski razvoj sociologije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Istorijski razvoj sociologije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


ISTORIJSKI RAZVOJ SOCIOLOGIJE

Sociologija se kao naučna disciplina javlja sredinom XIX veka. Ona nastaje kao uzor na fiziku. Jedan od njenih osnivača bio je Ogist Kont koji je, po uzoru na fiziku, smatrao da treba da postoji Socijalna statika i Socijalna dinamika.
Sociologija je sve do sredine XIX veka bila deo filozofije. Njen razvoj od izdvajanja iz folozofije može se podeliti u tri etape: prva etapa koja je obuhvatala period od sredine XIX veka, pa do 30-tih godina našeg veka i koja je bila pod snažnim uticajem filozofije; druga etapa koja je obuhvatala period od 30-tih do 60-tih godina našeg veka i koja je konačno doživela raskid sociologije i filozofije; treća etapa koja je obuhvatila period od 60-tih godina, pa sve do danas i koja uz očuvanje samostalnosti ovih nauka teži kao njihovoj novoj intergaciji i saradnji.
Sociologija kao nauka koristi istorijska zbivanja da bi došla do svojih proučavanja društva i pojedinih pojava u društvu.
Iako je imala kratku istoriju, sociologija ima dugu predistoriju. Proučavana je kroz različite društvene promene, od robovlasničkih zajednica do savremnog društva.


RAZVOJ SOCIOLOGIJE I NJENE ETAPE


Kako se razvijalo građansko društvo razvijala se i sociologija. Sociologija je kao nauka o društvu prolazila kroz krize koje su pratile građansko društvo. Upravo zbog toga etape sociološkog razvoja mogu se podeliti kao i etape razvoja građanskog društva. Prva etapa se može nazvati „Herojsko doba“, koje se dalje može podeliti na Predistoriju socioogije, odnosno vreme njenog prvog pojavljivanja sredinom XIX veka – 1840. godine i „Pionirsku eru“ s kojom je nauka o društvu nastala kao duhovna tvorevina. Ova era proteže se sve do 1880. godine. U društvenoj osnovi nastanka sociologije nalaze se:buržoaske revolucije; industrijska revolucija i uspon kapitalizma i nastup snaga socijalizma; urbanizacija; gradjansko društvo i sve očigiedniji rascep sfera društvenosti u njemu; klasno raslojavanje i antagonizmi osnovnih klasa, ogoljeno delovanje zakona reprodukcije društvenog života i skidanje ideološkog vela koji je prikrivao stvarnu suštinu društvenih odnosa, kao i potrebe bilo snaga društvene reforme ili snaga revolucije. Posmatrajući razvoj sociologije, odnosno njenu predistoriju koja se ogleda u različitim teorijama o društvu postoje više teorija koje obuhvataju različite periode: antička misao o društvu, srednjevokovna misao o društvu, novovekovna misao o društvu,
građanski smer o društvu, marksistički smer. Svaki od ovih smerova, odnosno pristupa o proučavanju društva razlikuje se po nekoj svojoj činjenici i teoriji. . .

14 strPORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hrišćanstvo - nastanak i razvoj derrick 0 3,481 07-02-2013 01:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Nastanak i pojam sociologije VS1 0 2,245 18-02-2012 02:35 AM
zadnja poruka: VS1
  Predmet sociologije VS1 0 1,336 18-02-2012 02:35 AM
zadnja poruka: VS1
  Metode sociologije VS1 0 1,851 18-02-2012 02:33 AM
zadnja poruka: VS1
  Pluralizam vizija i orijentacija sociologije VS1 0 1,165 18-02-2012 02:32 AM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: