Istorijat supervizije u socijalnom radu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Istorijat supervizije u socijalnom radu
UVOD

Činit će se možda u najmanju ruku neobičnom želja da se definiše područje "socijalnog" u socijalnom radu, jer bi "zdravorazumski" to moralo biti u potpunosti jasno.

Koncepti socijalnog na samom su početku razvitka socijalnog rada bili pod snažnim uticajem Spenserovih ideja koji je društvo promatrao kao stanje ravnoteže, a lično su teškoće prema njemu bile jedinim uzrokom socijalnih problema. To je dovelo do ekstremno individualističkih poimanja socijalnog i do usmeravanja gotovo isključivo na lične potencijale u razrešavanju teškoća ekonomske nesigurnosti. But se svojim idejama da se neke dimenzije socijalnog, kao što je na primer siromaštvo, ne pojavljuju kao rezultat ličnih teškoća, nego "okolinskih" faktora, borio upravo u tom vremenu nastajanja socijalnog rada za bitno drugačije perspektive. Njegove su nazore međutim tadašnji socijalni radnici odbacivali. Iako se u vremenu o kojem je reč (sam početak XX veka) još ne može govoriti o tako opštem i značajnom uticaju psihoanalitičkih pristupa u socijalnom radu kakav će nastupiti dvadesetih godina, jasno je da je poimanje "socijalnog" u socijalnom radu, kakvo je bilo na samom početku njegova razvitka, zapravo vrlo široko otvorilo vrata psihoanalitičkim konceptima, koji će zatim biti vladajući sve do sredine pedesetih godina.

U ovom je teorijskom kontekstu "socijalno" izvedeno iz psihološkog, temeljni je napor zapravo bio usmeren, gledajući pojednostavljeno, na to što zapravo stranka socijalnog radnika oseća u vezi sa svojim socijalnim problemom, a ne na to što taj socijalni problem zapravo jest. Ili, što je još gore, u takvom je pristupu, kroz potpuno individualizovanu prizmu, socijalno apstrahirano od "socijalnog". Jaret je tako, govoreći na Nacionalnoj konferenciji o socijalnom radu, utvrdio da je svojom analizom dela Meri Ričmond – Socijalne dijagnoze, koje se na neki način smatra začetkom stručne literature na području socijalnog rada, došao do zaključka da 50% slučajeva koje je Ričmondova opisala jesu "čisti" psihijatrijski problemi, a u sledećih 15% pronašao je mogućnost psihopatoloških uslova. Ovakav je pristup u socijalnom radu trajao na žalost vrlo dugo vremena i sasvim je sigurno da je u znatnoj meri sprečavao razvitak šire teorije socijalnog rada. Znači, reč je o duboko humanoj delatnosti koju na primer, Alis Čejn određuje kao „sve dobrovljne pokušaje širenja blagostanja koji čine odgovor na potrebe, bavi se socijalnim odnosima i raspolaže naučnim saznanjima i metodama“. Principi ljudskih prava i socijalne pravde fundamentalni su za socijalni rad.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Istorijat supervizije u socijalnom radu 4
1.1 Supervizija kroz istoriju 4
1.2 Koncept supervizije u socijalnom radu danas 7
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:20 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Pojam i svrha supervizije u socijalnom radu derrick 0 3,125 04-08-2013 01:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Životni model u socijalnom radu derrick 0 1,707 07-02-2013 08:29 PM
zadnja poruka: derrick
  Metodika fizickog vaspitanja - istorijat fudbala Dzemala 0 3,759 10-09-2010 07:33 PM
zadnja poruka: Dzemala
  MODIFIKACIJA PONAŠANJA U RADU -ij Dzemala 0 2,431 10-08-2010 07:40 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Osnove sistema zastite na radu u pravima i obavezama radnika i radnickih predstavnika Dzemala 0 2,591 23-06-2010 11:29 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: