Istorija televizije u Beogradu

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Istorija televizije u Beogradu
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

“Televizija (od grčke reči tele - daleko i latinskog glagola video, videre - videti, gledati, u bukvalnom prevodu: gledanje na daljinu, daljinsko gledanje) je telekomunikacijski sistem za emitovanje i primanje pokretnih slika i zvuka sa velikih daljina.“
Ovaj pojam se odnosi na sve aspekte televizijskog programa i transmisije, takođe. “Televizija je elektronski sistem, pomoću koga optičku sliku i zvuk pretvaramo u elektronske signale, koji se prenose do prijemnika, gde se pretvaraju u optičku sliku i zvuk. “
Prvi put reč televizija upotrebljen je 1900. godine, na međunarodnom kongresu u Parizu, u delu Električna televizija Perskog, a u gotovo isto vreme jedan francuski bibliotekar je grupišući radove koji se odnose na električno prenošenje slike na daljinu upotrebio isti izraz televizija. Iako je ovaj izraz u suštini netačan (budući da je televizija prenos i slike i zvuka, dakle prisutan je i element slušanja), opšte je prihvaćen i bilo ga je nemoguće promeniti.
Televizija kao elektronski sistem pretvara optičku sliku i zvuk u elektronske signale, prenoseći ih dalje do prijemnih uređaja putem elektromagnetnih talasa kroz vazduh ili direktno kablovskom vezom, gde se u obrnutom procesu elektronski signali pretvaraju u optičku sliku i zvuk. Ovaj proces se odvija brzinom svetlosti. Kada je u pitanju direktni prenos, onda na prijemni uređajima vidimo sliku i čujemo ton u isto vreme kada se oni snimaju,odnosno pretvaraju u elektronske signale u televizijskoj stanici.
Prva radiodifuzna stanica oglasila se iz Beograda 1. oktobra 1924. godine. Zahvaljujući tome što je imala ovu stanicu, kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca postala je članica Međunarodne unije za radiofoniju (UIR) prilikom njenog osnivanja 1925. godine u Ženevi. 1929. kada je osnovan Radio Beograd smatra se godinom nastanka današnje Radio - televizije Srbije.
Prvi susret Beograđana sa televizijom odigrao se u septembru 1938. godine na Beogradskom sajmu, kada je holandska firma "Filips" montirala prvu televizijsku stanicu sa studijom, odakle su za sve vreme trajanja jesenjeg sajma, prvi put na Balkanu, emitovane televizijske emisije za širu publiku, uz učešće beogradskih glumaca.
Po završetku Drugog svetskog rata, vlast „Nove Jugoslavije“ (FNRJ) shvatila je važnost razvoja medija pa je 08. juna. 1956. godine Savezno izvršno veće donelo odluku o dodeljivanju sredstava za izgradnju TV mreže u Jugoslaviji.
U subotu, 23. avgusta 1958. godine, započeo je "eksperimentalni program" Studija Beograd. Studio je izgrađen na Beogradskom sajmu, u ul. Bulevara Vojvode Mišića br. 14, a raspolagao je sa svom osnovnom tehnikom. Prvi emitovani program bio je Dnevnik, a vesti su čitali Miloje Orlović, Branislav Surutka, Olga Nađ, Olivera Živković i Vera Milovanović. Domaća industrija proizvodila je prve ograničene serije TV prijemnika. Oko tih prvih televizijskih aparata često su se okupljale ne samo porodica, već i komšiluk, pa i cele ulice.
Avalski toranj, sagrađen polovinom 1965. godine, bio je prvi značajan prodor u izgradnji emisione infrastrukture u zemlji. Već 1970. godine je gotovo cela Srbija bila pokrivena TV signalom, a broj prijemnika dostigao je 1.796.210.
Predmet ovog rada u nastavku biće istorija televizije u Beogradu.

Istorija televizije u Beogradu

Prvu profesionalnu demonstraciju televizije u Srbiji priredila je holandska firma "Filips" septembra 1938. godine na Beogradskom sajmu, uz angažovanje domaćih glumaca i pevača za izvođenje programa. Usledio je Drugi svetski rat, i tek posle obnove i privrednog oporavka moglo se pomišljati na uvođenje televizije. Prvi korak simbolično je vezan za stogodišnjicu rođenja Nikole Tesle, jednog od utemeljivača radio-difuzije u svetu. Tim povodom, jula 1956. godine, na Tehničkoj velikoj školi u Beogradu emitovan je televizijski program u okviru izložbe radio-amatera Jugoslavije. Mogao se pratiti u Beogradu i okolini.
Mimo tog pokušaja, Radio Beograd je od 1955. godine vodio akciju za uvođenje televizije koja će po tehničkoj opremljenosti biti na nivou zapadnoevropskih zemalja, i uspešno je okončao 1958. godine.
U februaru 1958. godine, Radio Beograd prerastao je u Televiziju Beograd, a od 23. avgusta do 2. septembra te iste godine iz ovog studija, prvog takvog objekta na Balkanu i većem delu Evrope isključivo projektovanog i građenog za televiziju (inače, mahom se pribegavalo adaptacijama objekata druge namene), Televizija Beograd je emitovala probni program u kojem su isprobani gotovo svi televizijski žanrovi.
Tačno pre pola veka, 23. avgusta 1958. godine, Televizija Beograd počela je da emituje svoj program.
Televizija Beograd obratila se svojim gledaocima u 8 i 50, kada se pojavila slika Meštrovićevog Pobednika.
Iz nedovršene zgrade Sajma, prvi Dnevnik krenuo je u 20 sati. Trajao je 15 minuta, a emitovan je iz reportažnih kola.
Na javnim mestima u Beogradu bilo je postavljeno 80 televizora, a još 36 u stanovima rukovodilaca.
Tog prvog dana gledaoci su imali priliku da gledaju ne samo informativni program, već i dokumentarni, zabavni i filmski. Mislilo se i na najmlađe gledaoce.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Orlovi i lavovi (istorija balkanskih ratova 1817-1974) - Gi Gotje derrick 0 998 09-02-2014 12:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Istorija i politički razvoj Evropske Unije derrick 0 944 08-09-2013 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija pejzazne arhitekture Maja 0 1,903 29-08-2012 10:43 AM
zadnja poruka: Maja
  Istorija Vizantije od 9. vijeka do 1453 - seminarski Maja 0 1,432 29-08-2012 10:41 AM
zadnja poruka: Maja
  Istorija novinarstva-seminarski Dzemala 0 1,473 12-08-2011 09:28 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: