Istorija starog Egipta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Istorija starog Egipta
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Pre oko 5000 godina na obalama reke Nil u severnoj Africi razvijala se po mnogo čemu neverovatna civilizacija starog Egipta. Njen razvoj trajao je preko 3000 godina- znatno duže nego ijedne druge civilizacije u svetskoj istoriji! Danas je Egipat jedna od najuticajnijih i najrazvijenijih arapskih država. Nalazi se između Afrike i Bliskog istoka. Egipat ima istoriju dugu 6000 godina i mnoge turističke atrakcije- to su pre svega veličanstvene piramide koje su jedino preostalo svetsko čudo, potom ogromni kip Sfinge, grobnica kralja Tutankamona i mnoge druge.

Istorija Egipta, koliko znamo iz pronađenih spisa, počinje oko 3300. godine p.n.e. kada su Egipćani osmislili simbole kojima su počeli da opisuju i beleže događaje svog vremena. U to doba kralj Menes je stvorio državu Egipat spajajući dve velike oblasti,Gornji i Donji Egipat, u jedinstveno kraljevstvo. Grad Memfis na severu i grad Abidos na jugu postali su glavni gradovi novonastale države, a grupa snažnih i sposobnih vladara ustanovila je dobro organizovanu vladu. U to vreme pojavio se kalendar kao sistem merenja vremena, kočije sa konjima kao prevozno sredstvo, a bog Sunca- Ra bio je vrhovni Bog u egipatskoj religiji. Kasnije je autoritet ove grupe vladara počeo da opada, Egiptom je zavladala princeza koju su kasnije nasledili brojni vladari i dinastije.

Nakon mnogo propalih dinastija i preminulih velikih vladara tokom perioda od 400 godina, upravljanje i vlast nad Egiptom prešli su u ruke sveštenika i carstvo je počelo da propada, postajući toliko slabo da ga je Aleksandar Veliki preuzeo bez ikakvog napora i otpora. Iako Aleksandar nije proveo mnogo vremena u Egiptu, Aleksandrija- novoustanovljena prestonica- bila je i ostala velelepna i izuzetno razvijena. Nakon smrti Aleksandra carstvo je podeljeno. Nešto kasnije vlast ove grčke dinastije nad Egiptom okončana je vlašću Kleopatre VII. Ona je vladala zajedno sa svojim sinom u Donjem Egiptu, koja je nedugo zatim postala svetski centar grčke kulture. Smrću Kleopatre, pa onda i njenog sina, država ostaje bez vladarske loze, te nakon što ga je August osvojio, Egipat postaje deo Rimskog carstva, kao rimska provincija kojom upravlja rimski namesnik, a u ime novih vladara - Rimskih careva.. Taj period obeležen je učestalim, ali i kratkotrajnim osvajanjem Egipta od strane mnogih stranih država. Nakon mnogo godina ratovanja i stradanja u svojoj dugoj istoriji, Egipat je konačno postao samostalna država u 20. veku.

Nijedna druga civilizacija u vreme egipatskih faraona nije se mogla takmičiti sa Egiptom- moćnom državom poznatom po veličanstvenim građevinama, izuzetnom bogatstvu i netipučnim dugim periodima mira i stabilnosti u svojoj dugoj istoriji. Osnovni razlog nadmoći Egipta u to bila je velika geografska prednost, oličena u velikoj i moćnoj reci Nil. Desetinama hiljada godina centar života i razvoja u Egiptu bila je upravo ova reka. Za Egipat se i danas kaže da je ‘’dar reke Nil’’, jer su dve najvažnije oblasti u Egiptu ušće i dolina ove reke. Delta Nila bila je ostala srce Egipta. Drevni Egipćani verovali su da se vode reke Nil slivaju sa ‘’neba izobilja’’, jer su svake godine u određeno vreme plavile obale reke i sušno pustinjsko tle, stvarajući od njega veoma plodno zemljište. Ceo Egipat zavisio je od ove reke- sva voda, hrana, transport. Potreba da se stvaraju i održavaju irigacioni kanali i održava stalni transport rekom bili su neki od osnovnih razloga što je Egipat formirao svoju nacionalnu vladu i time postao prva uređena država u istoriji. Mogućnost neograničenog snabdevanja vodom rezultovala je razvojem države i društva koje je stvorilo velika čuda drevne države.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
19-05-2010 07:29 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Orlovi i lavovi (istorija balkanskih ratova 1817-1974) - Gi Gotje derrick 0 967 09-02-2014 12:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Sudovi i suđenje kod naroda Starog Istoka - hr derrick 0 906 08-02-2014 03:10 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija i politički razvoj Evropske Unije derrick 0 917 08-09-2013 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija pejzazne arhitekture Maja 0 1,865 29-08-2012 10:43 AM
zadnja poruka: Maja
  Istorija Vizantije od 9. vijeka do 1453 - seminarski - Vuk Petrovic Maja 0 1,387 29-08-2012 10:41 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: