Istorija i politički razvoj Evropske Unije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Istorija i politički razvoj Evropske Unije
UVOD


Evropa kao ideja

Kada je Zevs odlučio da otme lijepu Evropu, on nije znao da je ona neopipljiva, da je ona ideja. Evropa ideja toliko je jača od Evrope tijela da se obline Evrope ni danas sa tačnošću ne mogu opisati. Ovu misao gradili su pjesnici, slikari, kompozitori, filozofi. Dante je u srednjem vijeku u svom djelu O monarhiji (De Monarchia) spjevao jedne od prvih stihova koji su bili posvećeni udruženoj Evropi. Ideji Evrope kao otadžbini zajednice ljudi koji u njoj žive doprineli su i Mocart, Betoven, Ruso i mnogi drugi više ili manje poznati stvaraoci i mislioci. Evropa je i duhovni pojam. Hrišćanstvo je djelovalo kao snaga koja objedinjuje Evropu iako su upravo međuhrišćanski ratovi često razdirali njeno tlo. Mnogi Evropljani i dalje smatraju hrišćanstvo evropskim odličjem, ali se većina ipak odlučuje za sekularizam, naročito imajući u vidu da je Evropa danas dom i mnogim muslimanima i drugim vjernicima.

Tolerantnost je važno evropsko načelo, a renesansa je pokret koji je proslavio ovo i druga važna načela koja se često nazivaju i evropskim vrijednostima: sloboda, pravna država, poštovanje ljudskih prava, demokratija, ekonomski napredak. Ove vrijednosti utkane su u skup prava koja djelimično počivaju na Rimskom pravu a krunisana su Rimskim sporazumom 1957. godine, kojim je Evropa kročila u ekonomsko objedinjenje. One se ogledaju i u posebnim politikama koje podstiču različitost i ravnopravnost, uključujući i rodnu ravnopravnost koju su podstakle posebne žene kao što su Kristina de Pizan, Olimpia de Guž i Simon Vejl. Iako su vijekovima najdarovitiji Evropljani o Evropi razmišljali i u njoj stvarali, Evropa kao opšti društveni pojam sazrijeva tek u osamnaestom vijeku, a sprovođenje ideje u dijelo počinje tek u dvadesetom vijeku, nakon strahota Velikog rata.

S A D R Ž A J

Uvod ..................3
Graditelji sjedinjene Evrope ….........4
Odnos Sjedinjenih Država prema zapadnoevropskoj integraciji..10
Translantizam na početku vijeka .......12
Literatura…………......... 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Orlovi i lavovi (istorija balkanskih ratova 1817-1974) - Gi Gotje derrick 0 1,620 09-02-2014 12:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Religije i politički ekstremizam derrick 0 1,530 09-02-2014 12:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj ustavnosti u svetu derrick 0 2,901 08-09-2013 03:12 PM
zadnja poruka: derrick
  Stvaranje i razvoj Kraljevine SHS derrick 0 1,798 08-09-2013 12:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Istorija pejzazne arhitekture Maja 0 2,577 29-08-2012 10:43 AM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: