Investicioni program za mini vinariju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Investicioni program za mini vinariju
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Ni o jednoj drugoj namirnici nije izrečeno toliko pozitivnih, romantičnih pa čak i luckastih mišljenja kao o vinu. To je najlepši i najčistiji napitak - rekao je Platon. Vino je dobro za telo i za dušu, pa priroda nikad nije ljudskoj vrsti dala tako bogat dar kao što je vino. Redovno konzumiranje nekoliko čaša vina nedeljno ima pozitivan efekat na ljudsko zdravlje i može da pomogne u borbi protiv tumora. Belo i crno vino sadrže supstancu polifenol koja pozitivno utiče na ljudske ćelije, bakterije i enzime. Polifenoli se skupljaju u koži grožđa. Polifenoli su antioksidanti koji uništavaju štetne supstance, slobodne radikale, koji mogu uzrokovati tumore. Oni čuvaju prohodnost arterija pa tako smanjuju rizik od bolesti srca.

Proizvodnja kvalitetnog vina važna je komponenta savremene proizvodnje alkoholnih pića, i ukoliko želimo da bude i ekonomična, tada ona podrazumeva i značajna usaglašavanje sa propisima EU kako bi vino moglo da se proda i na ino-tržištu. Srbija je zemlja koja je kao podneblje veoma pogodna za vinogradarstvo i proizvodnju vina sa naglaskom na kvalitet i poreklo. Ovaj podatak je podstakao investitora da razvije ideju o čitavoj paleti kvalitetnih vina.Pravac evropskog razvoja našeg voćarstva, vinogradarstva i prerade je šansa za one koji se žele ozbiljno baviti proizvodnjom vina. Vredni pažnje za našu proizvodnju alkoholnih pića, su svi oni, koji slede primer proizvodnje koji odgovara zahtevima EU, ili još i više od toga.

Razlozi investitora za donošenje odluke o investicionom ulaganju u nove tehnologije proizvodnje vina su sledeći:
- organizovanje proizvodnje po novoj tehnologiji i dobijanje vina od visoko-kvalitetnog grožđa, pod kontrolisanim uzgojem, kako za domaće tako i za ino-tržište,
- sticanje neophodnih proizvodnih i poljoprivrednih znanja iz oblasti gajenja vinove loze, i njene prerade uz stručnu saradnju sa relevantnim institucijama,
- motivacija proizvođača kroz edukaciju i obezbeđenje otkupa voća i grožđa,
- namera da se poveća broj visoko kvalitetnih zasada vinograda, a time i kapaciteti prerade.

Na osnovu izvršenih analiza i ocene opravdanosti investicije dolazi se do zaključka o izuzetnoj opravdanosti iste, i to kako na osnovu analize tržišta - nabavnog i prodajnog, analize konkurencije, tako i na osnovu ekonomskih, apsolutnih i relativnih pokazatelja datih u sledećimm poglavljima te projekcije obima plasmana proizvoda i finansijskih efekata.

1.1 PRETPOSTAVKE POKRETANJA PROIZVODNJE VINA

Pokretanje proizvodnje sastoji se iz nekoliko koraka koje treba ozbiljno razmotriti prilikom odluke o pokretanju proizvodnje. Pre svega, Vinova loza (Vitis vinifera) je nežna biljka.Održavanje vinograda je mukotrpan posao koji zahteva težak rad preko cele godine. Ciklus počinje u zimu. Tada biljka miruje. U ovo vreme se vrši čišćenje i potkresivanje vinograda. Mlade sadnice se pre no što se posade štite voskom, dok ne ojačaju. Od XIX veka kada je štetočina Phylloxera vastatrix opustošila evropske vinograde, vinova loza se kalemi na američke vrste koje su otporne na ovu vrstu. Phylloxera je i doneta iz Amerike, gde nije pravila nikakve probleme vinogradarima. Potkresivanje se vrši da vinova loza ne bi porasla previše. Ono što proizvođači žele da postignu je da smanje količinu grožđa, a povećaju kvalitet, da povećaju jačinu i bogatstvo ukusa.

U julu počinje sazrevanje grožđa. 100 dana po cvetanju, grožđe počinje da menja boju. Sadržaj šećera naglo raste, menja se balans kiselina. U leto se odstranjuje deo lišća. Pomaže se vinovoj lozi da proizvede ukusne grozdove, a ne da troši energiju na lišće.
U kasno leto počinje berba. Ovo je kulminacija godine u vinogradu. Sluša se vremenska prognoza, gleda u nebo. Pošto je prskanje prestalo pre nekoliko nedelja, postoji opasnost od truljenja. Grožđe mora biti optimalne zrelosti. Ako je nezrelo - ima manjak šećera i bezukusno je, ako je prezrelo - teško je i nedostaje mu svežina. Berba obično traje između 20 i 30 dana. Grožđe mora da stigne u vinariju sto pre i neoštećeno. Važno je da se grožđe doprema u vinariju u malim kontejnerima, da se zrna na dnu ne bi zdrobila pod težinom i da se grožđe drži na optimalnoj temperaturi.

Zdravo i tehnološki zrelo grožđe crnih sorti bere se po vremenu sazrevanja za svaku sortu kad procenat šećera prelazi 18 % i nosi se na preradu. Čim se grožđe istovari u šahtu (prijemnom mestu) vrši se blago sumporisanje grožđa sa kalijum-metabisulfitom (K2S2O5) tj.vinobranom, zatim se pristupa njegovom muljanju na muljakama sa odvajanjem peteljki pri čemu se dobija kljuk (masulj). Dobijeni kljuk smešta se u specijalne cisterne za fermentaciju – vrenje crnog vina. Za fermentaciju kljuka postoje i specijalni vinifikatori koji imaju mogućnost hlađenja, automatskog isparavanja kljuka i izbacivanja komine posle fermentacije. Kljuk pre početka fermentacije se takođe sumporiše odgovarajućom dozom sumpora zavisno od zdravstvenog stanja grožđa.

Za proizvodnju belog vina bere se tehnološki zrelo i zdravo grožđe zavisno od sorte grožđa obično se počinje krajem septembra, početkom oktobra meseca i traje do kraja oktobra a nekad i do polovine novembra meseca.Kad grožđe stigne na preradu istovara se u šahte ( prijemna mesta) gde se vrši muljanje na muljačama sa odvajanjem peteljki. Čim se grožđe istovari vrši se njegovo blago sumporisnje kalijummetabisulfitom (K2S2O5) tj. vinobranom radi sprečavanja oksidativnih i drugih nepoželjnih procesa važnih za kvalitet budućeg vina.

Savremeni podrumi za odvajanje grube nečistoće iz šire raspolažu odgovarajućim aparatima – separatorima. Fermentacija šire samotoka zavisno od raznih faktora (u toku prerade) obično počinje posle 24h ili 30h posle odvajanja šire od čvrstih delova. U toku alkholne fermentacije ima nekoliko faza i to prvo proces ili faza burne fermentacije koja traje 5–7 dana pri čemu se preko 90% šećera transformiše u etil – alkohol i tom prilikom oslobađa se velika količina toplotne energije i ugljendioksida( CO2) polako se izdvaja iz vina.

Proces tihe fermentacije obično traje (zavisno od datih uslova) 20–30 dana od početka fermentacije Posle 30–40 dana od potpune fermentacije vina, obično krajem decembra meseca, vrši se dekantiranje – skidanje vina sa taloga – to se može smatrati i pretakanjem i tako se dobije mlado belo vine, koje dalje ide na doradu, negu i ljubav.

Očekivana temperatura pristiglog šira je između 20-30°C. Sledi hlađenje šira radi taloženja na 12°C, dok grejanje šira za pokretanje vrenja se vrši sa 12°C na 18°C. Grejanje vina radi rastavljanja jabučne kiseline je na 22°C. Vrši se još i hladna terapija vina, radi stabilizacije vinskog kamena hlađenjem na -4°C, zatim zadržavanje na toj temperaturi 5 – 6 dana kako bi vino zadržalo esenciju.

1.2 OPIS PROIZVODA I PROIZVODNI PROGRAM

Opis proizvoda


UVOD 1
1.1 PRETPOSTAVKE POKRETANJA PROIZVODNJE VINA 2
1.2 OPIS PROIZVODA I PROIZVODNI PROGRAM 3
1.3 OPIS SIROVINA 8
1.4 OPIS PROCESA PROIZVODNJE 9
1.5 OPIS MAŠINA NEOPHODNIH ZA PROIZVODNJU 11
1.5.1 OPIS TEHNOLOŠKOG POSTUPKA 12
Zatvorena fermentacija 14
1.6 PRIKAZ OSNOVNE TEHNOLOŠKE KONCEPCIJE 16
2 ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE, OBRADA OTPADNIH MATERIJA I NUSPROIZVODA 17
3 OPIS INVESTICIONOG PROJEKTA 20
4 ANALIZA TRŽIŠTA 21
4.1 EKONOMSKA ANALIZA 26
ZAKLJUČAK 27
LITERATURA 27


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Proizvodni program Vesnica 0 6,103 30-06-2010 08:44 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: