Intervju - šta je intervju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Intervju - šta je intervju
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz kulture ponašanja.

Šta je intervju?

Jedan od najbitnijih momenata u procesu traženja posla jeste poziv na intervju. Intervju kao takav se može gledati iz perspektive posloprimca i perspektive poslodavca. Poslodavac koristi intervju da predstavi firmu i da stvori što potpuniju sliku o kandidatu. Na drugoj strani posloprimcu se pruža prilika za detaljnije upoznavanje firme, opisa posla I pozicije, te ličnu prezentaciju. Tokom selekcijskog intervjua poslodavac ocjenjuje motivaciju kandidata, komunikacijske vještine kojima raspolaže, te pokušava utvrditi u kojoj mjeri kandidat može doprinjeti firmi.
Za uobičajni intervju je potrebno minimalno dvije osobe: ispitivač i kandidat. Međutim, sve su zastupljeniji intervjui u koje je uključen veći broj ispitivača. U tom slučaju govorimo o tzv. panel intervjuu gdje se nalazite pred “komisjom” čiji sastav može varirati.
Danas su sve češći i telefonski intervjui gdje se razgovor obavlja isključivo putem telefona. Preporučljivo je da se prije telefonskog razgovora pobrinete da vas niko ne uznemirava, i da pronađete mirnu prostoriju. U praksi danas nailazimo na različite oblike intervjua:
 strukturirane,
 polustrukturirane i
 slobodne.
U strukturiranom intervjuu svim kandidatima se postavljaju ista pitanja, formulirana prema zahtjevima konkretnog radnog mjesta. Strukturirani intervju nastoji stvoriti što objektivnije uvjete: svi kandidati ispitani su po istim kriterijima i svima je pruženo jednako vrijeme za predstavljanje.
Polustrukturiran intervju podrazumijeva unaprijed određeno područje o kojem će se govoriti, no ne i pitanja koja će se postavljati.
Kod slobodnog intervjua ispitivač nema unaprijed određena pitanja koja će postaviti kandidatu, već pušta da se kroz intervju otvaraju određene teme.
Trajanje intervjua je varijabilno, i u pravilu zavisi od složenosti radnih zadataka i poziciji za koju ste se prijavili.Uobičajno je da intervju traje između 15 i 30 minuta.
Potrudite se da tokom intervjua pričate barem 50 % vremena. Iskusni ispitivači uglavnom potroše oko 20% vremena za postavljanje pitanja! Izborite za svoje vrijeme, i pokažite svoju osobnost i kompetentnost!

Priprema za intervju

Jedna stara poslovica kaže: “Prvo pobijedi – onda se bori”. Ako je dobro shvatite uvidjeti ćete da ni na intervju ne možete krenuti bez razrađene strategije, taktike i jasno postavljenih ciljeva. Nakon što vas poslodavac obavijesti o vašem ulasku u 'uži krug' procesa odabira kandidata, i obavjesti o vremenu i mjestu održavanja intervjua, potrebno je izvršiti niz priprema. Evo par osnovnih savjeta: Raspitajte se o firmi koja je raspisala oglas
Ukoliko ste oglas za posao našli na posao.ba stranicama, velika je mogućnost da su vam već poznate osnovne informacije o firmi. Ukoliko pak nisu, obavezno pokušajte pronaći informacije putem Interneta, oficijelne web stranice firme, ili javnog registra poslovnih subjekata. Posebnu pažnju obratite na djelatnost kojom se firma bavi, naučite ponešto o istorijatu firme, te o njenoj misiji i viziji. Raspitajte se o konkretnom poslu
Saznajte koja su konkretna znanja, vještine i sposobnosti potrebne za obavljanje posla ili određenih radnih zadataka. Razmislite koje uvjete zadovoljavate i u kojoj mjeri, a u samoprocjeni budite iskreni i što je moguće objektivniji. Dobro proučite biografiju
Prije odlaska na ugovoreni intervju dobro proučite biografiju kako se ne bi doveli u neugodnu situaciju iznošenjem netačnih podataka, a koje biste trebali naglasiti tijekom intervjua.Osmislite pitanja za intervju Osmislite konkretna pitanja koja ćete postaviti prilikom intervjua za posao. Postavljanjem dodatnih pitanja ostavljate dojam zainteresiranosti i motiviranosti za određenu poziciju. Pripremite ličnu prezentaciju
Često ćete se tražeći posao naći u poziciji da se od vas traži da u minutu ili dvije kažete nešto o sebi. Nikako se nemojte prepustiti trenutnoj inspiraciji! Osmislite i uvježbajte svoju '2-minutnu prezentaciju'. Smislite kratku i jasnu prezentaciju samoga/same sebe. U svoju prezentaciju svakako uključite: podatke o obrazovanju radnom iskustvu i zadnjem randnom mjestu,istaknite specijalne vještine, strane jezike I pojasnite zašto tražite novi posao i što od njega očekujete.Pripremite odgovore na najčešća pitanja sa intervjua
Postoje određena pitanja koja se ponavljaju u gotovo svim intervjuima, pa je preporučljivo da pripremite odgovore na takva pitanja. Sigurnim i staloženim odgovaranjem djelujete samouvjereno i kompetentno te ostavljate pozitivan dojam na ispitivača.
Zabilježite brojeve telefona osoba koje bi vam mogle dati preporuke
Korisno je unaprijed razmisliti o osobama koje bi vam mogle dati preporuku te zabilježiti njihove brojeve telefona kako biste ih mogli dati ispitivaču ukoliko vas to zatraži. Izvor preporuke može biti bivši poslodavac, saradnik ili profesor. Pripremite svoj 'prezentacijski materijal' U oglasima za posao često se traže određeni dokumenti: biografija, diplome, certifikati, svjedočanstvo o državljanstvu, preporuke isl. Pripremite sva dokumenta jednom mjestu, i obavezno ih ponesite na intervju. Razmislite šta ćete obući

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Šta je intervju? 1
2 Priprema za intervju 2
3 Deset pravila za intervju 3
4 Primjeri pitanja za intervju 4
4.1 Psihološko testiranje u procesu odabira zaposlenika 6
4.1.1 Čemu služi psihološko testiranje? 7
5 Kako se pripremiti za psiholologijsko testiranje 7
6 Najčešće greške na intervjuu 8
6.1 Govor tijela 10
7 Potencijalna pitanja za vašeg poslodavca 11

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:17 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Šta je intervju Vesnica 0 1,627 22-06-2010 09:33 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Intervju sa zlostavljanom decom Dzemala 0 2,012 17-05-2010 01:27 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: