Intervencija centralne banke na deviznom tržištu -iskustva zemalja u tranziciji-

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Intervencija centralne banke na deviznom tržištu -iskustva zemalja u tranziciji-
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


I. OBRAZLOŽENJE TEZE

a) Predmet i cilj magistarske teze

Intervencije na deviznom tržištu podrazumijevaju intervencije centralnih banaka u formi kupovine ili prodaje određenih valuta, sa ciljem održavanja određenog nivoa deviznog kursa ili sprečavanje značajnijih oscilacija deviznih kurseva. Centralne banke intervenišu na deviznom tržištu bez obzira da li se radi o fiksnom ili fluktuirajućem deviznom kursu. (Međutim, postavlja se pitanje kako se može intervenisati pri fluktuirajućem deviznom kursu, kada smo rekli da se on formira pod uticajem ponude i tražnje za devizama. Ovdje treba naglasiti da pravog fluktuirajućeg deviznog kursa, koji bi bio određen djelovanjem samo tržišnih snaga, bez ikakvog uticaja nacionalnih monetrnih vlasti, u praksi nije bilo. Značaj deviznog kursa za nacionalnu privredu je isuviše veliki da bi se njegovo kretanje moglo prepustiti stihijskim promjenama na tržištu).

U režimu fiksnog deviznog kursa, intervencije centralnih banaka na deviznom tržištu su aktivnije, s obzirom da postoji čvrsta obaveza u pogledu odbrane postavljenog pariteta nacionalne valute. U režimu fluktuirajućeg deviznog kursa, intervencije centralnih banaka su povremene i dešavaju se uglavnom u situacijama kada se nastoje spriječiti značajnije promjene, tj. oscilacije deviznih kurseva na deviznom tržištu. U savremenim tržišnim privredama, u sprovođenju selektivne monetarne politike (osim standardnih instrumenata regulisanja), danas sve više dobijaju na značaju i “preporuke i savjeti” koje Centralna banka daje ostalim kreditnim institucijama. Zbog toga, poslovne banke imaju dužnost da Centralnoj banci na njen zahtjev dostavljaju određene relevantne podatke. Time će se podstaći da poslovne banke promene ročne strukture depozita, zbog postojanja nesklada izmedju dominacije dugoročnih kredita i kratkoročnih uloga.

Ovim radom će biti analizirane zemlje u tranziciji. Takodje, pružaju se informacije o evoluciji instrumenata i mera poslednjih godina i ukazuje na moguća objašnjenja glavnih zakonistosti koje leže u osnovi posmatranih promena. Posebna pažnja je fokusirana na iskustva implementacije posrednih instrumenata, jer se uz odsustvo indirektnih instrumenata monetarne vlasti suočavaju sa problemima prekomerne likvidnosti, koji bi mogli usporavati njihove napore da stabilizuju ekonomiju. Gotovo sve zemlje u tranziciji imaju nestabilne makroekonomske prilike i moraju da teže stabilizovanju odnosa u svojim privredama. Nestabilnost je posebno izražena u monetarnoj politici država i uzrokovana je pojavom visokih inflacija. Ona je posledica debalansa mnogih aktivnosti (visoka budžetska potrošnja, nerealan kurs nacionalnih valuta). Metodologija istraživanja je slična svim društvenim naukama ali ono što je ključno je da se ekonomskim instrumentarijem žele otkriti interesi i objasniti određeno ponašanje centralne banke u ovoj naučnoj oblasti. Glavna veza između međunarodne ekonomije i međunarodnih odnosa je spoljnoekonomska politika centralna banka međunarodne zajednice. To bi bila još jedna od primenenih naučnih disciplina ekonomije centralne banke, tzv. granske ekonomike, u oblasti međunarodnih odnosa.


b) Metode koje će se u istraživanju primjeniti

Metod ovog magistarskog rada je raznolik, u većem dijelu rada preovladava opisno prikazivanje i objašnjavanje svih elemenata magistarskog rada. Primeri su deo ovog magistarskog rada, jer se opisnim prikazivanjem i objašnjavanjem nece sve reći, pa se primjeri koriste kao prikaz i opis teme magistarskog rada. Zbog velike popularnosti problematike ovog magistarskog rada, literature ima na pretek, i u magistarskom radu je korištena raznorazna literatura, pomoću koje možemo vidjeti kako neki drugi vide ovu problematiku, na koji način mogu da postignu najbolje rezultate i veliku uspješnost u ovoj problematici. Iz literature možemo da vidimo i razne primjere, pomoću kojih dolazimo do sopstvenih zaključaka ili pak koristimo te primjere da bi nešto dokazali ili nešto prikazali. Takođe, iz literature možemo da izvučemo i da prikažemo negativne elemente ove problematike, kako ne treba raditi, čega se treba čuvati i sl.


c) Osnovne hipoteze od kojih će se polaziti u istraživanju


Osnovna hipoteza od koje polazi istraživanje može se formulisati u vidu stava, da država u savremenim uslovima permanentno vrši razmenu sa inostranstvom. Ekonomija može biti manje ili više otvorena, ali je medjunarodna razmena neminovna pojava u svakom slučaju. Analiziranje tokova otvorene ekonomije u aktivnostima razmene sa inostranstvom, zahtjeva praćenje deviznog kursa. Sa druge strane, u odnosu na režim deviznog kursa koji se u državi primenjuje, data ekonomija se može okarakterisati i vrednovati na određeni način. Kao makroekonomski indikator, devizni kurs predstavlja važnu odrednicu, kako za pojedinačno posmatranje stanja jedne ekonomije, tako i za njeno smještanje u okvir zajedno sa drugim ekonomijama koje je okružuju i sa kojima je na različite načine povezana. Uprkos činjenici, da promene deviznog kursa nemaju stalni efekat na realne varijable, kao što su proizvodnja i zaposlenost, varijacije u deviznom kursu ostaju moćan instrument koji treba da pomogne zemljama da eliminišu važne makroekonomske neravnoteže, poboljšaju izvoznu konkurentnost i učine proces prilagođavanja manje skupim. Država određuje devizni kurs, u vidu cene sopstvene valute u odnosu na druge valute, štiteći na taj način vlastite interese. Pojedine države aktivno intervenišu na deviznom tržistu, dok druge dopuštaju da valuta slobodno fluktuira. To zavisi od mnogih karakteristika ekonomije i trenutnih uslova u zemlji.

Motiv za istraživanje problematike deviznog kursa, u personalnom kontekstu, temelji se na činjenici da je devizno tržiste izuzetno sofisticirani kompleks medjusobno prožimajućih i uslovljenih pokazatelja i efekata funkcionisanja ekonomije. S obzirom da je domaći prostor veoma ranjiv i senzibilan zbog svoje nedovršenosti u sistemskom i operativnom smislu, krajnje je logično, da je jedna od krucijalnih eksponenti (ne)stabilnosti ekonomije upravo cjena domaće valute izražena u stranom novcu. Intervencije na deviznom tržištu podrazumijevaju intervencije centralnih banaka u formi kupovine ili prodaje određenih valuta, sa ciljem održavanja određenog nivoa deviznog kursa ili sprečavanje značajnijih oscilacija deviznih kurseva. Centralne banke intervenišu na deviznom tržištu bez obzira da li se radi o fiksnom ili fluktuirajućem deviznom kursu.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:33 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krediti MMF – a i Svetske banke - Seminarski rad derrick 0 1,250 03-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovanje banke sa stanovništvom 2 derrick 0 1,135 03-02-2014 01:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj i intervencija centralne banke na deviznom tržištu derrick 0 1,470 02-06-2013 12:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralno bankarsto i monetarna politika s akcentom na funkcionisanje centralne BiH derrick 0 1,466 13-11-2012 11:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Dugoročni plasmani banke Maja 0 1,665 19-07-2012 03:40 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: