Interni nadzor poslovanja privrednih društava

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Interni nadzor poslovanja privrednih društava
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Interni nadzor poslovanja privrednih društava


Menadžment savremenog privrednog društva suočen je sa potrebom donošenja poslovnih odluka u vezi sa ostvarivanjem poslovnih ciljeva. Glavni zadatak internog nadzora je da kontroliše sve delove preduzeća, da li dosledno redukuju poslovnu politiku usvojenu na početku poslovnog perioda.
U uslovima delovanja sila slobodnog tržišta pojačava se uloga internog nadzora. Na pojačano interesovanja za uspostavljanjem internog nadzora utiče prisustvo nelojalne konkurencije, povećanje korupcije i erozije poslovnog morala.
Strukturu sistema internog nadzora čini: interna kontrola i interna revizija.

I Interna kontrola

Prvi i najvažniji oblik kontrole u preduzeću predstavlja interna kontrola koja je važna ne samo za vođenje finansijskih rezultata, već i za upravljanje preduzećem. Za interne kontrole su zainteresovani svi, od eksternih revizora do uprave, borda direktora, akcionara velikih javnih kompanija do države.
Pravac i model revizorovog ispitivanja najviše određuje kvalitet interne kontrole.

II Definicija interne kontrole


U sve poslovne aktivnosti u preduzeću je utisnut sistem interne kontrole. Efikasno poslovanje, finansijsko izveštavanje i usklađenost su tri osnovne kategorije ciljeva menadžmenta preduzeća. Za internu kontrolu su odgovorni svi u organizaciji, počevši od menadžmenta, upravnog odbora, interni revizori i ostali.
Najodgovorniji je izvršni direktor koji preuzima nadležnost sistema interne kontrole. Najveću mogućnost da identifikuje i ispravi pokušaje menadžmenta ima upravni odbor, a njegova je obaveza da obezbedi rukovođenje, davanje direktive i nadgledanje.
Revizora najviše interesuje pouzdanost finansijskog izveštaja i on ima značajnu ulogu kada se radi o otkrivanju prevare od starne menadžmenta ili zaposlenih.
Prema izveštaju komiteta sponzorskih organizacija TREADWAY komisije, interna kontrola se definiše kao proces, ustanovljen i sprovođen od strane upravnog odbora preduzeća, menadžmenta i osoblja....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01-09-2010 06:16 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ocena poslovanja preduzeca Dzemala 0 1,086 01-09-2010 06:38 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: