Internet - pojam, nastanak i pravci razvoja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Internet - pojam, nastanak i pravci razvoja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Internet je javno dostupna globalna paketna mreža za prenos podataka koja zajedno povezuje računare i računarske mreže korištenjem istoimenog protokola (internet protokol=IP). To je "mreža svih mreža" koja se sastoji od miliona kućnih, akademskih, poslovnih i vladinih mreža koje međusobno razmijenjuju informacije i usluge kao što su elektronička pošta, chat i prijenos datoteka te povezane stranice i dokumente World Wide Weba.

Pojednostavnjeno rečeno Internet je skup međusobno umreženih računala. Obuhvata cijeli svijet a broj računala uključen u funkcionisanje tog divovskog sustava izražava se u stotinama hiljada. Sam princip funkcionisanja Interneta, te "mreže svih mreža", prosječnom korisniku zapravo nije bitan. Ono što jeste bitno jest mogućnost jednostavnog pristupa bilo kojoj informaciji smještenoj na bilo kojem računalu uključenog u mrežu

Iako se u svakodnevnom govoru pojmovi „interneta „i „WWW WORL WIDE WEB“-a poistovjećuju, ova dva pojma se ne mogu u potpunosti postovjetiti, jer je internet računarska mreža, a WWW je samo jedna od usluga, istina jedna od najraširenijih, koja se koristi radi u cilju interaktivne prezentacije teksta, zvuka, slika, animacije i filmova.

Sam pojam „INTERNET“ izveden je od engleskih riječi interconnected (međusobno spojeni) i riječi Networks (mrežini sistem računara).

Da bi se u potpunosti razumio pojam interneta, potrebno je prije daljnjeg početeka definisati i sadržajno opisati neke od najvažnijih pojmova koji su neposredno vezani uz internet.

WWW (World Wide Web): World Wide Web, ili skraćeno Web najkorištenija je usluga mreže. Web služi za interaktivnu prezentaciju na Internetu uz korištenje teksta, slika, zvuka, animacija, filmova…

Site Site (izgovara se: "sajt"), označava skup web stranica, međusobno povezanih i organiziranih u jedinstvenu cjelinu, sa zajedničkom pristupnom adresom.

Internet adresa „web stranica“ služi kako bismo na najjednostavniji način pristupili nekom site-u. Sastoji se od naziva Internet usluge (najčešće: www), imena site-a (npr.: korvin-hr) i oznake domene (.hr, .com, .net, .org ili druga). Sintaksa Internet adrese glasi http://www.ime_sitea.naziv_domene (npr.: http://www.korvin-hr.com)

Domena: Domena označava pripadnost site-a određenoj grupi web stranica. Kriterijum pripadnosti može biti nacionalni ili funkcionalni. Primjer nacionalne domene je hrvatska domena ".hr" (za Njemačku je ".de", za Švedsku ".se" itd. ), a primjer funkcionalne pripadnosti je komercijalna domena ".com" (postoje još i .net, .org, .biz, itd.) koje su također univerzalne.

Web pretraživači: Kako bi pronalaženje željenih informacija na Internetu bilo što lakše i jednostavnije, postoji velik broj specijaliziranih web stranica, tzv. Internet pretraživača, čija je jedina svrha da uz pomoć ogromnih baza podataka o raspoloživim web stranicama na Internetu, na Vaš upit ponude sve one stranice koje su vezane za predmet Vašeg interesa. Trenutno jedan od najuspješnij i po mnogima, i najbolji, Web pretraživač je GOOGLE, koji je zbog algoritma pretraživanja i brzine katalogiziranja pojmova koji se pojavlju na internetu, postao je sinonim za pretraživače interenta.

FTP: FTP (File Transfer Protocol) je protokol za prijenos datoteka između dva računala. Postoje dvije vrste FTP-a. Zaštićeni ili password protected FTP je koristan za održavanje Vaših privatnih stranica jer nitko bez autorizacije (unošenja korisničkog imena i password-a) ne može skidati (download) i stavljati (upload) datoteke na server. Anonimni (Anonymous) FTP dopušta skidanje (download) sa servera bez autorizacije, što znači da svatko može skinuti datoteke koje se nalaze na serveru što se koristi za distribuciju programa različite namjene, dokumenata i sl.

Telnet : Telnet je drugi način pristupanja serveru kod kojeg se rad odvija u komandnoj liniji (slično kao kod DOS-a). Koristan je uglavnom za administratore udaljenih sustava, ali ga može koristiti i običan korisnik ukoliko mu je potrebno (npr. Pregled elektronske pošte sa tuđeg računala pomoću programa PINE).

Istorijat nastanka

Počeci interneta vezuju se za dva značajna događaja u ljudskoj itoriji. Prvi je lansiranje u Zemljinu orbitu prvog vještačkog satelita „SPUTNJIK“ od strane tadašnjeg SSSR-a, a drugi je vezan za početka tzv. „Hladnog rata“ i početak utrke u naoružanju između SSSR-a i SAD-a. Naime, pod okriljem Vojske SAD došlo je do formiranja ARPANET-a ( UBACITI ENGLESKI NAZIV) u okviru kojeg započinje istraživanje udaljenje komunikacije između fizički udaljenih računara, a sa ciljem da istraživači iz vojno – istraživačkog kompleksa koriste baza podataka u svojim isavršavanjima. Drugi, neslužbeni razlog, je strah Vojske SAD, a nakon saznanja da SSSR je razvio interkontinenatalne balističke rakete, da u slučaju sukoba SSSR – SAD bi moglo u slučaju pogotka centralnog računarskog sistema Vosjke SAD da bude paralizovane njene daljnje aktivnosti. Stoga se vojska odlučila na decentralizaciju računarskog sistema, sa osnovnom idejom stvoriti računarsku mrežu koja će biti funkcionalan u u slučajevima kada pojedini dijelovi te mreže budu nedostupni iz bilo kog razloga, uključujući i njeno fizičko uništenje.
Šta je stvarna istina, vjerovatno je još dugo vremena ostati tajna, ali je navjerovatnija mogućnost da su oba faktora bila odlučujuća za početak istraživanja u obasti udaljenog povezivanja računara i prenosa podataka između njih.
Da bi se moglo izvršiti povezivanje računara u mrežu, bilo je potrebno razviti i odgovarajući tehnologiju za to. U sastavu ARPA ( sadašnji naziv DARPA) u toku 1950-ih godina dolazi do formiranja IPTO na čijem je čelu bio Lawrence Robetrs koji je kao temelj svog istražianja imao studiju Paul Baran, rađen za potrebe Američkog vazduhopčovstva, u kojem je iznio kocept paketnog prenosa podataka, a čija je suština da podaci koji se šalju kroz računarsku mrežu, prije slanja se dijele u manje pakete, koji se prenose mrežom nezavisno jedan od drugog, i nezavsinim putevima, a kada stignu na odredišni računar paketi se spajaju u svoj prvobitni oblik. Ovaj koncept se zadržao do danas i on čini jezgro današnjeg TCP/IP protokola.

Prvo mrežno povezivanaje računara izvršeno je 29.10.1969 godine između UCLA i SRI International u SAD-u. Ipak bilo je potrebno sačekati još dugi niz godina da bi istraživanje na ovom polju mogla zaživjeti u stvarnom životu.

Tek 01.01.1983. godine kada su svi računari u okviru ARPANET-a prešli sa straih NCP protokola na novi standard – TCP/IP protokol. U početku ova novostvorena akadmeska mreža nije imala karakter otvorene, javne mreže, a početak njenog otvaranja za širi krug korisnika počinje početkom 1988. godine kada o strane . U toku 1988 i 1989 godine Američko Savezno Vijeće za komuninkacije (US FEDERAL NETWORKIN COUNCIL) izdalo je dozvolu za komercijalnu upotrebu NSFSNET – dotadašnje akademske mreže između američkih unvezieteta, osnovane


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Internet aukcije derrick 0 1,717 08-09-2013 01:56 AM
zadnja poruka: derrick
  Internet kampanja derrick 0 1,558 08-09-2013 01:54 AM
zadnja poruka: derrick
  Priključivanje na internet Maja 0 1,236 22-08-2012 01:57 PM
zadnja poruka: Maja
  Virtual Internet Banks Maja 0 1,213 22-08-2012 01:48 PM
zadnja poruka: Maja
  Internet pojam i razvoj - hr Maja 0 2,037 08-03-2012 02:02 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: