Internacionalne organizacije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Internacionalne organizacije
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Ujedinjene nacije (UN) su međunarodna organizacija koja se deklariše kao „globalno udruženje vlada koje sarađuju na polju međunarodnog prava, globalne bezbednosti, ekonomskog razvoja i socijalne jednakosti“. UN je 1945. osnovala 51 država, ukinuvši Ligu naroda.

Počev od 2006., 192 zemlje su članice Ujedinjenih nacija, uključujući sve međunarodno priznate nacije, osim Vatikana (koji je odbio članstvo, i ima status posmatrača), Kukovih ostrva, Palestine (koja ima status de facto države, ali još nije pravno priznata), Nijuea (čijom spoljnom politikom rukovodi vlada Novog Zelanda) i Republike Kine (čije je članstvo ukinula Narodna Republika Kina 1971). Palestina i Vatikan imaju parlamentarne posmatračke misije pri UN.

Iz svog sedišta u Njujorku, zemlje članice UN i njene specijalizovane agencije upravljaju i odlučuju o administrativnim pitanjima na redovnim sastancima koji se održavaju svake godine. Organizacija je podeljena na administrativna tela, kao što su Generalna skupština Ujedinjenih nacija, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, Ekonomski i socijalni savet Ujedinjenih nacija, Starateljski savet Ujedinjenih nacija, Sekretarijat Ujedinjenih nacija i Međunarodni sud pravde, kao i tela koja se bave upravljanjem svim ostalim agencijama UN, kao što su SZO i UNICEF. Najpoznatija javna ličnost UN je Generalni sekretar, a na toj dužnosti se danas nalazi Ban Ki Mun.

Istorija UN – a

Nekadašnje sedište Društva naroda u Ženevi, koje danas služi kao sedište UN u Evropi
Ispred sedišta UN u Ženevi. Ujedinjene nacije su osnovane kao naslednica Društva naroda, za koje su mnogi smatrali da su neefikasne u ulogama međunarodnih upravnih tela. Društvo naroda je osnovano kao odgovor na Prvi svetski rat, na pretpostavakama da bi jedna takva organizacija mogla sprečiti takve ratove, ali ipak nije uspelo da spreči izbijanje Drugog svetskog rata. Najveća prednost koje Ujedinjene nacije imaju nad Društvom naroda je sposobnost da održavaju i isporuče oružane snage svojih članica kao mirotvorce.

Termin „Ujedinjene nacije“ skovao je Frenklin Delano Ruzvelt tokom Drugog svetskog rata, kojim je označio Saveznike. Prvi put je formalno korišćen 1. januara, 1942 u Deklaraciji Ujedinjenih nacija, koja je angažovala Saveznike na principima Atlantske povelje i obavezala ih da ne sklapaju pojedinačno mir sa Silama Osovine.

Ideja o Ujedinjenim nacijama je razrađena u deklaracijama potpisanih na Savezničkim konferencijama u Moskvi, Kairu i Teheranu tokom 1943. Od avgusta do oktobra 1944, predstavnici Francuske, Republike Kine, Ujedinjenog Kraljevstva, Sedinjenih Država, i Sovetskog Saveza sastali su se kako bi razradili planove na imanju Damberton Ouks u Vašingtonu. Ti i kasniji razgovori proizveli su predloge koji opisuju smisao postojanja organizacije, njenog članstva i organa, kao i sporazume za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti i međunarodne socijalne i ekonomske saradnje.

Dana 25. aprila 1945, počela je prva konferencija Ujedinjenih nacija o međunarodnim organizacijama u San Francisku. Pored vlada zemalja, određen broj nevladinih organizacija, uključujući Lions Klab Internešnl, je bilo pozvano da prisustvuje stvaranju povelje. Pedeset nacija koje su imale svoje predstavnike na konferenciji potpisalo je Povelju Ujedinjenih nacija dva meseca kasnije, 26. juna. Poljska nije imala predstavnike na konferenciji, ali joj je sačuvano mesto među originalnim potpisima, koji je dodala kasnije. Ujedinjene nacije su nastale 24. oktobra, 1945, pošto su Povelju ratifikovale pet stalnih članica Saveta bezbednosti — Republika Kina, Francuska, Sovetski Savez, Ujedinjeno Kraljevstvo, i Sedinjene Države — i većina ostalih 46 potpisnica.

S početka, organizacija je bila poznata pod nazivom Organizacija Ujedinjenih nacija, ili OUN. Međutim, od 1950-tih, spominju se i kao Ujedinjene nacije, ili skraćeno UN.

Sedište

Trenutna zgrada sedišta je izgrađena u Njujorku (zgrada međutim ne pripada Sedinjenim Američkim Državama) tokom 1949. i 1950. pored Ist Rivera na zemljištu kupljenom pomoću donacije od 8,5 miliona dolara od strane Džona D. Rokfelera, mlađeg, a dizajnirao ju je međunarodni tim arhitekata uključujući Le Korbizjea (Francuska), Oskara Nimajera (Brazil), i predstavnika mnogih drugih nacija. Volas K. Harison, direktor firme „Harison end Ambrovic“, je predvodio tim. Sedište UN je zvanično otvoreno 9. januara, 1951. Iako je glavno sedište u Njujorku, veliki broj specijalizovanih agencija se nalazi u Ženevi, Hagu, Beču, Montrealu, Bonu i na drugim mestima. Adresa zgrade UN je: „760 United Nations Plaza, New York, NY 10017, U.S.A.“. Iz bezbednosnih razloga sva pošta koja se šalje na tu adresu podleže predhodnoj proveri.
Pošto glavna zgrada UN zastareva, trenutno se gradi privremeno sedište koje je dizajnirao Fumihiko Maki na Prvoj aveniji između 41. i 42. ulice dok se trenutna zgrada ne proširi.
Kancelarija Ujedinjenih nacija u Ženevi je evropsko sedište organizacije. Sve do 1949, Ujedinjene nacije su bile smeštene u San Francisku.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:12 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Trajnost funkcioniranja organizacije derrick 0 1,180 24-02-2014 04:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Stvaranje i ponovno stvaranje organizacije derrick 0 1,256 14-09-2013 03:32 PM
zadnja poruka: derrick
  Klasične teorije organizacije derrick 0 1,662 22-01-2013 05:04 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje promenama tehnologije i organizacije derrick 0 1,648 18-01-2013 02:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Održavanje kao proces organizacije Maja 0 1,767 22-03-2012 05:25 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: