Interna kontrola (Interni nadzor)

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Interna kontrola (Interni nadzor)
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžmenta, marketinga, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planova, makroekonomije, mikroekonomije, preduzetništva, upravljanja ljudskim resursima, carine i porezi.

Menadžment savremenog privrednog društva suočen je sa potrebom donošenja poslovnih odluka u vezi sa ostvarenjem poslovnih ciljeva.
Sistem internog nadzora koji uključuje sve mere pažnje usmerene na sprečavanje grešaka prekomernih troškova i prevare, proverava i obezbeđuje pouzdanost informacija. Ključni zadatak internog nadzora jeste da kontroliše sve delove preduzeća da li dosledno redukuju poslovnu politiku usvojenu na početku poslovnog perioda kao i da o tome podnose informaciju menadžmentu privrednog društva. Za pojačano interesovanje za uspostavljanje internog nadzora razlog više su i prisustvo nelojalne konkurencije, povecane konkurencije i erozije poslovnog morala.

Interna kontrola (definicija, komponente, vrste)

Osnovni i najvažniji oblik kontrole u preduzeću, s obzirom na njen karakter, predstavlja interna kontrola. Za interne kontrole su zainteresovani skoro svi, od eksternih revizora do uprave, borda direktora, velikih kompanija, pa sve do države.
Prema ISO 400, sistem interne kontrole podrazumeva sve politike i postupke koje je usvojila uprava nekog preduzeća kako bi joj pomogli u postizanju cilja uprave vezanog za obezbedjenje, koliko je uključujuci poslovanje politike uprave, zaštita sredstava, sprečavanje prevare i greške, tačnost i kompletnost računovodstvenih evidencija i blagovremenu pripremu pouzdanih finansijskih informacija.
Za internu kontrolu odgovorni su svi u organizaciji: menadžment, upravni odbor, interni revizori i ostalo osoblje. Najodgovorniji je izvršni direktor koji treba da preuzme nadležnost nad sistemom interne kontrole, tj.da vodi i daje direktive višim menadžerima. Upravni odbor čija je glavna obaveza da obezbedi rukovodjenje, davanje direktive i nadgledanje. Interna kontrola se može definisati kao proces, ustanovljen i sprovođen od strane upravnog odbora preduzeća, menadžmenta i ostalog osoblja, a cilj mu je da obezbedi razumno uverenje vezano za postizanje ciljeva u sledećim kategorijama i efikasnost i uspešnost poslovanja, pouzdanost finansijskog izveštavanja, saglasnost sa postojećim zakonima i propisima i zaštita imovine od neovlašćenog prisvajanja, korišćenja i otudjenja.
Navedena definicija interne kontrole održava sledeće osnovne koncepte i to:
• Interna kontrola je proces
• Internu kontrolu obavljaju ljudi, neke organizacije, zavisno od toga šta rade i govore, oni određuju ciljeve preduzeća i uvode u funkciju kontrolne mehanizme
• Od interne kontrole se očekuje da upravnom odboru i menadžmentu preduzeća pruži samo razumno uverenje, a ne apsolutno uverenje da su ciljevi kompanije ostvareni
• Interna kontrola se primenjuje radi postizanja ciljeva u jednoj ili više kategorija koje se međusobno preklapaju

Nešto jednostavnija definicija internih kontrola ih označava kao skup mera koje preduzima menadžment u smislu ostvarivanja poslovnih ciljeva. Pomenute mere se mogu definisati i grupisati na sledeći način, i to:
• zastita imovine od preteranog trošenja, neefikasne upotrebe i mogućih prevara
• obezbeđenje pouzdanosti računovodstvenih podataka
• dosledna realizacija poslovne politike u svim delovima privrednog društva
• ocenjivanje rada sektora, zaposlenih i menadžmenta

Dr Slavoljub Martić, navodi da se sistem interne kontrole sastoji od svih mera i metoda koje se primenjuju u preduzeću u cilju obezbeđenja njegovih sredstava od rasipanja, pronevera i neefikasnosti, unapređenja tačnosti i pouzdanost knjigovodstvenih i operativnih podataka, pridržavanje poslovne politike preduzeća, i ocene poslovne efikasnosti.
Iz navedene definicije može se, dakle, izvesti zaključak da interna kontrola, u načelu, obuhvata sve sektore i sve aktivnosti preduzeća.


Komponente sistema interne kontrole


Od pet međusobno povezanih komponenti se sastoji interna kontrola:
• Kontrolno okruženje
• Procena rizika
• Kontrolne aktivnosti
• Informacije i komunikacije
• Nadgledanje i praćenje


Kontrolno okruženje

Ljudi su svojim individualnim osobinama, uključujući integritet, moralne vrednosti i kompetentnost i okruženje u kome oni rade, čine jezgro svakog preduzeća, ukupno ponašanje, shvatanje i aktivnosti menadžmenta u pogledu sistema interne kontrole i njenog značaja u preduzeću podrazumeva kontrolno okruženje.


Procena rizika

Kompanija mora da bude svesna rizika sa kojima se suočava i mora o njima da vodi računa. Poslovne ciljeve koje nastoje da ostvari kompanija određuje, zatim uprava utvrđuje rizike vezane za postizanje zacrtanih ciljeva i preduzima određene korake radi kontrole tih rizika.


Kontrolne aktivnosti (procedura)

Da bi se upravi preduzeća pomoglo da obezbedi realizaciju onih aktivnosti koje ona smatra neophodnim da bi se kontrolisali rizici, vezani za postizanje zacrtanih ciljeva preduzeća, moraju se ustanoviti i obavljati kontrole politike i procedure. One obuhvataju čitav niz aktivnosti. Iako mnogobrojne kontrolne aktivnosti mogu se sistematizovati u sledećih pet kategorija:
• adekvatno razdvajanje dužnosti
• pravilno odobravanje transakcija i aktivnosti
• adekvatna dokumentacija i evidencije
• fizička kontrola sredstava i poslovnih knjiga
• nezavisne provere uspešnosti rada


Informacija i komunikacija

Na svim nivoima organizacije potrebne su informacije: finansijske informacije, poslovne informacije, informacije o usklađenosti i informacije o vanjskim dogadjajima, aktivnostima i uslovima. Pomenute informacije moraju da budu utvrđene, dobijene i prenete u onoj formi i vremenskom okviru koji će korisnicima omogućiti da obave svoje dužnosti i obaveze. Najvažniji sistem za internu kontrolu je računovodstveni sistem, koji se smatra serijom zadataka i knjiženja jednog preduzeća pomoću kojih se transakcije obrađuju radi vođenja finansijskih evidencija.


Nadgledanje i pracenje

Celokupan proces mora da bude praćen i po potrebi se mora modifikovati. To se i postiže konstatnim aktivnostima praćenja i nadgledanja, posebnim procenama ili kombinovanjem tih dvaju postupaka.
Sa analitičke tačke gledišta interna kontrola se može podeliti na dve široke kategorije nadzornog delovanja, i to: administrativnu kontrolu i računovodstvenu kontrolu. I jedna i druga kontrola su funkcije upravljanja, a u većini slučajeva se prepliću tako da se između njih ne može povući neka precizna granica. Revizor se mnogo više bavi internom računovodstvenom nego administrativnom kontrolom. Na aktivnosti koje nisu direktno finansijskog karaktera odnosi se administrativna interna kontrola, sa zadatkom da obezbedi efikasnost u poslovanju i da se to poslovanje u svim sektorima i odelenjima preduzeća odvija u skladu sa proklamovanom poslovnom politikom. Efikasne administrativne interne kontrole imaju uticaj na uspešnost poslovanja. Računovodstvena kontrola uključuje aktivnost i obuhvata organizaciju, metodologiju i evidenciju s ciljem obezbeđivanja zaštite sredstava i verodostojnosti finansijskih izveštaja, a koncipirana je na taj način da pruži pouzdane dokaze: da su su transakcije obavljene prema ovlašćenjima menadžmenta, da su transakcije evidentirane na taj način da je, u prvom redu, omogućeno sastavljanje finansijskih izveštaja, i potom da je obezbeđeno prikladno iskazivanje vrednosti sredstava, da je pristup i raspolaganje sredstvima dopušteno samo po ovlašćenju menadžmenta, da je knjigovodstveno stanje sredstava upoređivano sa postojećim stanjem u odgovarajućim intervalima.
Definicija finansijske kontrole, u principu, isključuje pitanje uspešnosti, vrednosti novca i usklađenost sa zakonskom regulativom. Da li i kako kompanija koristi bankovni sef za deponovanje kratkoročnih hartija od vrednosti, ili koristi bankovni sef radi deponovanja gotovine kompanija, primeri su računovodstvenih kontrola.
Primeri administrativnih kontrola su provere biografije mogućeg budućeg zaposlenog i provera plate zaposlenih.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:13 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kontrola u međunarodnom menadžmentu derrick 0 1,576 26-02-2014 12:19 AM
zadnja poruka: derrick
  Kontrola u menadžmentu derrick 0 2,089 19-09-2013 03:02 PM
zadnja poruka: derrick
  Razvoj i kontrola marketing miksa za sprovodjenje strategije - ij Dzemala 0 1,983 21-02-2011 12:34 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Koncept upravljanje preduzećem kontrola - ek Dzemala 0 1,934 20-02-2011 05:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Menadžment-Planiranje, odlucivanje, rukovodjenje, kontrola zekan 0 4,372 09-09-2010 02:54 PM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: