Interakcija između ćelija i njihovog okruženja - ćelijski adhezivni molekuli i će.

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,082
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Interakcija između ćelija i njihovog okruženja - ćelijski adhezivni molekuli i će.
UVOD

Ćelija je osnovna jedinica građe svih živih organizama. Tokom evolucije ćelije višećelijskih životinja su se postepeno mijenjale i specijalizirale i tako se povećavala efikasnost njihove funkcije. Nediferencirane primitivne ćelije, koje su imale nekoliko funkcija male efikasnosti, filogenetskim su se razvojem pretvorile u raznoliko diferencirane ćelije, sposobne da zajednički mnogo efikasnije obavljaju neke posebne funkcije. Ova specijalizacija naziva se diferencijacija ćelije. Morfološke promjene tokom diferencijacije prate i hemijske promjene. Za taj je proces karakteristična količina specifičnih bjelančevina.

Ćelija se sastoji od dva osnovna dijela: citoplazme i jezgra ili nukleusa. Sve eukariotske ćelije obavija ćelijska membrana.
Ćelijska ili plazmena membrana (plazmalema) djeluje kao selektivna barijera, koja reguliše ulaženje nekih supstanci u ćeliju i izlaženje iz nje. Membrane su debele od 7,5 do 10 nm pa se mogu vidjeti samo elektronskim mikroskopom. Imaju troslojnu strukturu i ta struktura se naziva jedinična membrana. Bjelančevine su glavni molekularni sastojak membrana (>50% mokre težine). Za neke bjelančevine, koje se protežu kroz cijelu membranu (transmembranski proteini), pretpostavlja se da čine kanal kroz koji stvari topljive u vodi, kao što su joni, mogu prolaziti u oba smjera između unutarćelijskog i vanćelijskog dijela. Ugljeno hidratni dijelovi glikoproteina i glikolipida strše s vanjske površine ćelijske membrane i važni su sastojci specifičnih molekula nazvanih receptori. Njima se pripisuje uloga posrednika u važnim uzajamnim djelovanjima, kao što su prijanjanje ćelije uz ćeliju, prepoznavanje i odgovor na djelovanje bjelančevinastih hormona. Prisutne organele u eukariotskim ćelijama su mitohondrije, ribozomi, endoplazmatični retikulum, goldžijev aparat, peroksizomi, sekretna zrnca, citoskelet, centriole, jezgro.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Interakcija između ćelija i njihovog okruženja - ćelijski adhezivni molekuli i molekulski spojevi 4
1.1 Ćelijski adhezivni molekuli 4
1.2 Molekulski spojevi 8
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:28 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: