Intelektualna svojina u Srbiji i EU

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Intelektualna svojina u Srbiji i EU
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Pravo na intelektualnu svojinu je pravo novijeg datuma. Ovo pravo se javlja sa intenzivnim napretkom komunikacija i privrede. Globalna ekonomija kreira od informacija proizvodni faktor sa svojom cenom u datom vremenu. Razvoj ovog faktora diktira uslove njegove zaštite kroz posebne obaveze iskazive kao prava nad kreativnim dobrima. Preteče ovog prava nalazimo još u petnaestom veku. Sa pojavom prvih štamparija, došlo se na ideju da se prava pisaca zaštite. Ovde je zaštita uglavnom sporadična i nema sistemski karakter. Do transformacije značaja ovog prava doći će bitno kasnije sa napretkom kapitalističkih odnosa. Intelektualna svojinska prava olakšavaju i podstiču kretanje, uređenje i funkcionisanje tržišta informacija. Znanje i inovacije su, po prirodi neprostorne i lako se prenose u nekontrolisanom ambijentu. Neko dobro je uslovno formulisano nekonkurentno ako njena upotreba od strane jednog učesnika poretka ne umanjuje njenu korisnost i za druge subjekte. Dobro je aprostorno ako njeno prisustvo nije lokalizovano na određeno okruženje. Nerivalna dobra kao i fajlovi sa zvukom i slikama i drugim sadržajima na internetu su svi aprostorni. Takva dobra mogu da se karakterišu kao intelektualna imovina ili kao proizvodi znanja, ako mogu monopolski, sistemskim alatima, odnosno pravima da se zaštite kreirajući zakonske obaveze za subjekte prava. Takvi proizvodi postaju tada robe na tržištu kreativnosti.

Među teoretičarima vlada uverenje da prosto kompetitivno tržište, van posebne zakonske obaveze (obaveza), ne obezbeđuje efikasnu alokaciju intelektualne imovine, nakon uobičajenog rasporeda svojinskih relacija prava. Kada imovina ima nulti marginalni trošak reprodukcije (ili nulti prinos od ove), tok renti koje ona, po pravilu generiše u perfektnoj konkurenciji je, takođe, nula. Međutim, ako je tako, inicijalna proizvodnja koja košta, se neće nikad preduzeti, korisna inovacija se ne bi desila, iako bi društvena efikasnost to tražila . Zato, stvaranje intelektualne imovine je upućeno na institucije i prava, koje očigledno nisu deo perfektnog kompetitivnog (prostog) tržišta. Intelektualna svojina, patenti i autorska prava, su primeri institucija gde se zaštićuje opšti i posebni interes za razvojem intelektualnih kreacija i znanja.

Sadržaj

UVOD
1.1 Razlozi nastanka intelektualnog vlasništva i prava 1
1.2 Pravo svojine uopšte i intelektualna svojina kao pojava 2
1.3 Međunarodna zaštita prava intelektualne svojine 4
1.4 Određenje intelektualne svojine i prava 8
1.5 Pronalazačko pravo 11
1.5.1 Patenti i mali patenti 11
1.5.2 Tehničko unapređenje 13
1.5.3 Pravo znakova razlikovanja 15
1.5.4 Žig 16
1.5.5 Geografska oznaka porekla proizvoda 17
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 21


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:41 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Budžet i finansijska perspektiva EU derrick 0 1,578 08-03-2014 01:23 AM
zadnja poruka: derrick
  Organizacija uprave i državni službenici u Republici Srbiji derrick 0 1,610 08-03-2014 12:44 AM
zadnja poruka: derrick
  Institucije EU 2 derrick 0 1,381 21-09-2013 01:38 AM
zadnja poruka: derrick
  Državljanstvo EU i položaj BIH prema EU derrick 0 1,833 21-09-2013 01:32 AM
zadnja poruka: derrick
  Izbori i izborni sistem u Republici Srbiji derrick 0 2,104 21-09-2013 01:25 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: